Nu het weer winter wordt, is het een steeds grotere uitdaging om dagelijks voldoende daglicht te zien. De dagen worden korter en mensen die van 9 tot 5 werken gaan vaak in het donker naar hun werk en in het donker weer naar huis.
Het gevolg: steeds meer mensen krijgen te maken met extra somberheid, een slechter humeur en allerlei gezondheidsklachten. Maar hoe zit dat precies met daglicht en gezondheid? En krijg jij te weinig daglicht in de winter? Je leest er alles over in de blog van vandaag?
Te weinig daglicht: gevolgen
Hoe komt het nou dat te weinig daglicht zo veel effect heeft op je gesteldheid? We zetten de gevolgen hieronder op een rijtje!
Vitamine D
Vitamine D wordt aangemaakt in de huid wanneer de zon er op schijnt. Als je in de winter minder zonlicht tegenkomt, maak je dus minder vitamine D aan dan in de zomer. Te weinig vitamine D zorgt voor allerlei vervelende klachten die velen van ons wel herkennen van de winter: lusteloosheid, vermoeidheid en zelfs spierklachten.
Biologische klok
De donkere dagen in de winter kunnen ook van invloed zijn op je biologische klok of je bioritme, zeker als je ’s ochtends in het donker naar je werk of naar school gaat en ’s avonds in het donker thuis komt. Als je overdag dan de hele dag binnen zit, zie je eigenlijk nooit de zon. Het enige licht dat je ziet, is kunstmatig licht van de lampen op je kantoor, op school of thuis.
Dit is van invloed op de aanmaak van het melatoninehormoon – dat wordt geproduceerd wanneer het donker is en zorgt ervoor dat je moe wordt. Bovendien zorgt daglicht dat je goed slaapt. Als je dus te weinig daglicht krijgt, ben je de hele dag moe en slaap je ’s nachts slechter.
Winterdip of winterdepressie
Veel mensen hebben jaarlijks last van een flinke dip in de wintermaanden. Er is sprake van een winterdip als je humeur negatief beïnvloedt wordt door de korter wordende dagen en je minder actief wordt.
Een winterdepressie is ernstiger en heeft tot gevolg dat je bijvoorbeeld geen interesse meer hebt in je gewoonlijke hobby’s, dat je het grootste deel van de dag somber bent of je eetlust erg toe- of afneemt. Bij een winterdepressie komen deze symptomen bovendien ieder jaar terug.
Als je denkt dat je mogelijk last hebt van een winterdepressie, is het een goed idee om langs te gaan bij de huisarts. Deze kan je dan helpen door je door te verwijzen naar een psycholoog of om een behandeling voor te stellen. Voor een winterdip zijn rigoureuze maatregelen vaak niet nodig, maar kan het toch nuttig zijn om wat actie te ondernemen.
Te weinig daglicht: oplossingen
Voor iedereen geldt: als je te weinig daglicht krijgt, ben je vermoeider, slaap je slechter en kun je zelfs last krijgen van dips of depressies. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen! Herken je deze klachten en ben je bang dat het door een tekort aan zonlicht komt? Dan kunnen onderstaande oplossingen helpen:
Natuurlijk licht
Het belangrijkste blijft uiteraard dat natuurlijke daglicht dat je mist. Als je geen daglicht krijgt op weg naar school of werk en op weg naar huis, kun je zorgen dat je overdag buiten komt. Neem een warme jas mee en kijk of je bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze en stukje kunt gaan wandelen. Tien extra minuten daglicht kunnen al een wereld van verschil maken.
Lichttherapie
Lichttherapie wordt vaak gebruikt om winterdepressies te behandelen. Er wordt een speciale lamp voor gebruikt, die licht uitstraalt dat vergelijkbaar is met daglicht. Mensen die behandeld worden met lichttherapie moeten vaak drie kwartier per dag voor deze lamp zitten. Denk je dat jij hier ook baat bij hebt? Neem dan contact op met je huisarts.
Er bestaan ook speciale daglichtlampen die als wekker gebruikt kunnen worden. Deze lampen kun je instellen op de tijd waarop je wakker wil worden. ’s Ochtends beginnen ze dan even voor die tijd licht uit te stralen dat vergelijkbaar is met daglicht.
Dit licht wordt steeds intenser, totdat het tijd is om op te staan. Dan klinkt er een wekkersignaal en kost het jou waarschijnlijk een stuk minder moeite dan normaal om uit bed te komen. Je hersenen hebben namelijk rustig de tijd gehad om wakker te worden van de ‘opkomende zon’, net als in de zomer!
Vitaminesupplementen
Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan het verstandig zijn om vitamine D-supplementen te nemen in de winter. Het Voedingscentrum raadt dit sowieso aan voor jonge kinderen, mensen die niet veel buitenkomen, mensen met een getinte huid, ouderen en zwangere mensen.
Vitamine D-supplementen zijn bij iedere apotheek of drogist te koop, maar ook in vele supermarkten. Als je andere medicijnen of supplementen gebruikt, is het verstandig om even met je huisarts of apotheker te overleggen of die elkaar niet dwarszitten.
Heb jij last van een winterdip? Of heb je goede tips om ermee om te gaan? In de reacties horen we graag wat jouw ervaringen zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!