Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn. Het geeft een zure smaak in je mond, een brandend gevoel in je slokdarm en een geïrriteerde keel. Mensen die veel last hebben van brandend maagzuur liggen er ’s nachts zelfs wakker van. Waar komt het probleem vandaan en wat doe je er aan? In dit artikel kijken we naar de oorzaken van en oplossingen voor brandend maagzuur.
Oorzaken brandend maagzuur
Het gevoel van brandend maagzuur wordt veroorzaakt door de inhoud van de maag die terugstroomt naar de slokdarm. Dit heet ook wel ‘reflux.’ Deze terugstroming kan de volgende oorzaken hebben:
- Een te wijde opening van de slokdarm. Dit wordt ook wel een middenrifbreuk genoemd. De opening tussen de maag en de slokdarm wordt afgesloten door je middenrif. Dit is een spier met een kleine opening die er normaal voor zorgt dat eten wel van de slokdarm naar de maag kan, maar niet terug. Bij een middenrifbreuk is deze opening te groot, waardoor je maaginhoud er wel doorheen kan.
- Te veel druk op de buik. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overgewicht, zwangerschap of verstopping, maar ook door een te volle maag of beknelde maag.
- Vertraagde maagontlediging. Bij een vertraagde maagontlediging blijft je eten langer dan normaal in de maag zitten en stroomt het niet goed door naar de darmen. Dit komt onder andere vaak voor bij mensen met suikerziekte.
- Verslapping van de sluitspier. De middenrifspier die de slokdarm van de maag scheidt, kan ook verslappen en daardoor maagzuur doorlaten. Dit kan gebeuren als gevolg van roken of overmatig alcohol drinken, maar ook als gevolg van ouderdom.
- Voeding. Bepaalde soorten voeding worden in verband gebracht met brandend maagzuur. Pepermunt, koffie, sterke thee, koolzuurhoudende dranken, zure vruchten, kruiden en chocolade zijn enkele voorbeelden.
Wat kan je doen aan brandend maagzuur?
Brandend maagzuur voorkomen
Voorkomen is vaak makkelijker dan genezen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur en dat in de toekomst wil voorkomen, kun je de volgende tips aanhouden om brandend maagzuur te voorkomen.
- Vermijd voeding die brandend maagzuur kan veroorzaken. Probeer de hoeveelheid pepermunt, koffie, sterke thee, koolzuurhoudende dranken, zure vruchten, gekruid eten, vet eten en chocolade die je binnenkrijgt te verminderen. Stop ook met roken. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar probeer de bovenstaande voedingssoorten een voor een te minderen, dan ontdek je vanzelf wat wel en niet werkt. Ieder lichaam is immers anders en als iets voor andere mensen brandend maagzuur veroorzaakt, hoeft dat voor jou niet hetzelfde te doen.
- Zorg dat er niet te veel druk op je buik staat. Ga overgewicht tegen als je hier last van hebt. Draag ook geen kleding die strak om je buik zit. En eet eventueel meerdere kleinere maaltijden in plaats van een aantal grote maaltijden. Probeer ook rustig te eten en goed te kauwen. Als je last hebt van verstoppingen, zorg dan voor een vezelrijk dieet. Geef je maag de rust en positie die hij nodig heeft. Ga niet te snel na het eten sporten, dit kan veroorzaken dat je maaginhoud weer terug je slokdarm in loopt. Ga ook niet liggen na het eten (en eet dus niets vlak voordat je naar bed gaat).
- Dit laatste heeft vooral te maken met zwaartekracht: als je horizontaal ligt, kan je maaginhoud zo weer naar je slokdarm stromen. Als je ’s nachts veel last hebt van brandend maagzuur, kun je ook proberen je hoofdeinde te verhogen, zodat je spijsverteringsstelsel niet helemaal horizontaal ligt.
Medicijnen tegen brandend maagzuur
Heb je last van brandend maagzuur en helpen bovenstaande tips voor het voorkomen van reflux voor jou niet? Dan kun je de bij de drogist of apotheek langs om medicijnen tegen branden maagzuur te halen. Deze medicijnen zijn op te delen in twee categorieën: maagzuurbinders en maagzuurremmers.
Maagzuurbinders binden en neutraliseren je maagzuur, waardoor het minder brandt. Je kunt deze medicijnen innemen na iedere maaltijd en voordat je naar bed gaat.
Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur. Maagzuurremmers zijn op lange termijn niet goed voor je, gebruik deze dus alleen als maagzuurbinders niet werken en gebruik ze niet te lang.
Het gevaar van maagzuurremmers
Als je van de huisarts of de drogist maagzuurremmers hebt, worden je klachten met een beetje geluk minder of verdwijnen ze helemaal. Helaas zijn deze medicijnen niet zonder risico te slikken. Door maagzuurremmers kan je lichaam bijvoorbeeld minder kalk opnemen, waardoor je botten ontkalken en sneller kunnen breken. Ook hebben maagzuurremmers invloed op andere medicijnen die je slikt. Ze onderdrukken de werking van veel andere geneesmiddelen.
Tot slot bestaat het risico dat je te afhankelijk raakt van maagzuurremmers. Het is namelijk niet eenvoudig om ermee te stoppen, omdat dat vaak gepaard gaat met ontwenningsverschijnselen die verdacht veel lijken op de refluxklachten die je had voordat je met de medicijnen begon. Veel mensen die proberen te stoppen gaan er daarom toch mee verder, omdat ze denken dat de klachten niet voorbij zijn.
Als je maagzuurremmers hebt en hier mee wil stoppen, doe dat dan geleidelijk. Halveer de hoeveelheid eerst en sla dan af en toe een dag over. Zo raakt je lichaam de afhankelijkheid van de maagzuurremmers kwijt en kun je zonder problemen stoppen.
Met maagklachten naar de huisarts
Brandend maagzuur is vervelend, maar niet ernstig. Toch? In sommige gevallen kan het toch beter zijn om wel even bij de dokter langs te gaan. Deze kan controleren of het inderdaad om onschadelijke refluxklachten gaat of misschien toch om iets ernstigers, zoals een maagzweer.
Ga sowieso naar de huisarts als je vaak overgeeft of in korte tijd kilo’s afvalt zonder duidelijke reden.
De dokter kan verschillende soorten onderzoek doen, bijvoorbeeld een kijkonderzoek (ook wel gastroscopie) genoemd. Er wordt dan met een kleine camera in je slokdarm, maag en twaalfvingerige darm gekeken of er iets aan de hand is.
Als de huisarts vaststelt dat het inderdaad om brandend maagzuur gaat, kan deze je ook sterkere medicijnen voorschrijven dan de zelfzorgmiddelen die je zonder recept mee kan krijgen. Ook kan de huisarts met je bespreken wat de risico’s van deze medicijnen zijn.
Bovendien kan brandend maagzuur op lange termijn wel schadelijk zijn voor je lichaam. Je slokdarm kan op gegeven moment beschadigd raken van het maagzuur dat er telkens in naar boven komt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!