Op een dag kijk je in de spiegel en besluit je: tijd om écht van dat buikje af te komen. En dus sla je aan het diëten. Minder calorieën, meer light producten, geen vetten meer, dan maar een beetje honger… Binnen een paar weken zie je dat je buikvet inderdaad flink af begint te nemen.
Mooi resultaat, toch? Nou… misschien toch minder mooi dan je denkt. Je vergeet met deze methode namelijk om ook nog een beetje op je gezondheid te letten. En echt: je bent liever gezond dan slank! Waarom? We leggen het je uit in deze blog.
Afvallen om te vermageren
Veel mensen die af willen vallen, hebben daarbij één doel in hun hoofd: slanker worden. En dat betekent toch vooral de vetreserves verbranden die je over je hele lichaam hebt opgebouwd. De enige manier om dat te doen, is door minder calorieën te eten dan je dagelijks verbruikt.
De vaak gekozen aanpak is dus: weg met alles dat veel calorieën bevat! Vette producten gaan het huis uit. Light drankjes, zuivel en snacks? Prima! Caloriearme maaltijdvervangers? Nog beter! En dat je dan af en toe honger hebt? Nou ja, alles om maar van dat rottige vet af te komen.
Caloriearm is niet hetzelfde als gezond
Het probleem met die focus op calorieën is dat je er al snel ongezonde keuzes door gaat maken. Want in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is mager eten echt niet altijd gezonder. Ga maar na: een koekje is slanker dan een handje amandelen, en vruchtenhagel is slanker dan vette vis. Maar wat is nou beter voor je?
De gezondheidswaarde van een product wordt niet bepaald door de calorieën die erin zitten. Je kijkt eerder naar de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen: vitamines, mineralen, gezonde vetzuren, vezels, fytonutriënten… Allemaal zaken die je volledig mist als je op calorieën focust.
Wat is je doel écht?
Om te kijken waarom dat een probleem is, moeten we je doel nog eens beter onder de loep nemen. Goed, je wilt afvallen. Waarom? ‘Om slanker te worden’, is waarschijnlijk het eerste antwoord waar je aan denkt. Maar waarom wil je dan slanker worden?
Uiteindelijk hebben de meeste mensen toch hetzelfde doel: ze willen gelukkiger en tevredener met zichzelf zijn. Afvallen is dan vooral toch weer een middel om dat te bereiken. En vreemd is dat niet, want we worden dagelijks doodgegooid met reclames die ons vertellen dat slank zijn dé manier is om blij te zijn.
Slank maakt niet gelukkig…
Helaas is dat gewoon niet altijd waar. Je kunt nog zo netjes in maatje XS passen, maar als je door vitaminetekort intussen constant moe bent, hoe tevreden ga je dan zijn? Als je van je buikvet af bent, maar door orgaanvet toch aan de medicijnen moet? Of als je in ruil voor je figuur de hele dag je honger zit te verbijten?
Een zandloperfiguur is nu eenmaal geen directe weg naar geluk, hoe jammer dat ook is. Als je moet kiezen, ben je uiteindelijk toch liever gezond dan slank.
… en niet gezond
En nog even voor de duidelijkheid: nee, slank zijn is echt niet automatisch gezonder. Als je op een ongezonde manier afvalt, leidt dat zoals gezegd tot allerlei tekorten. Bovendien hebben ongezonde slanke mensen vaak veel onzichtbaar orgaanvet. Op de lange termijn weer bijzonder slecht voor je.
Omgekeerd geldt dat dikker zijn niet altijd zo slecht is als je denkt. Tuurlijk, morbide obesitas is geen pretje. Maar als je regelmatig beweegt en gezond eet, ga je echt niet dood van die paar kilo extra. Sterker nog: dan ben je waarschijnlijk gezonder dan een slank persoon met een ongezonde leefstijl.
Liever gezond dan slank
Wat is nu de moraal van dit hele verhaal? Als je beter in je vel wilt zitten, ben je liever gezond dan slank. Dun en ongezond zijn levert namelijk een hoop ongemakken op, terwijl je met dikker en gezond vaak prima bezig bent.
En natuurlijk sluiten die twee elkaar niet uit. Sterker nog: als je gezonder gaat eten, zul je heel vaak vanzelf ook afvallen. Toch raden we je aan om de focus op gezondheid te houden. Andersom werkt het namelijk niet zo lekker: als je je puur op gewichtsverlies richt, word je daar vaak niet gezonder van!
Signalen ongezond afvallen
Weet je niet zeker of jij met afvallen gezond bezig bent? De volgende signalen geven aan dat je je slanke lijn te veel prioriteit geeft boven je welzijn:
- Je negeert honger en vermoeidheid. Af en toe een dipje, of zelfs een constant energietekort, wordt gerechtvaardigd met ‘dat hoort nou eenmaal bij een dieet’.
- Je krijgt te weinig lichaamsbeweging. Beweging is niet noodzakelijk om af te vallen, maar je gaat er wel beter van in je vel zitten.
- Je kiest je eten puur op calorische waarde. Naar de ingrediënten of verdere voedingswaarde kijk je eigenlijk niet.
- Je dieet is niet duurzaam. Je beschouwt het eerder als iets dat je tijdelijk door moet zien te komen: daarna mag je weer ‘normaal’ gaan eten. Het is geen eetpatroon dat je langer vol zou kunnen houden.
Herken je deze signalen? Dan is het verstandig om even een stapje terug te doen en te bekijken of je huidige voedingspatroon eigenlijk wel alle stoffen biedt die je lichaam nodig heeft. Zo niet, dan is dat je eerste prioriteit om op orde te krijgen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Andy Mollinger zegt:
Ik wil graag weten hoe ik, i.v.m. mijn gezondheids situatie, het beste aan spieropbouw kan doen en verder gezond kan blijven. Op dit moment heb ik totaal geen conditie en wil dit graag opbouwen door te gaan wandelen en meer te bewegen in het algemeen. Ik wil daarbij geen sportschool bezoeken maar onder eigen beheer en i.o.m. de huisarts en specialist mijn tempel weer opbouwen.
Wat kan ik het beste doen voor gezonde spieropbouw, NIET met de nadruk op body building, maar op het weer opbouwen van een gezonden levensstijl.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Andy,
Goede vraag! Zoals je zelf al noemt is veel bewegen inderdaad essentieel. Wat de training betreft: ook als je geen bodybuilder hoeft te worden, is krachttraining nog steeds een grote aanrader. Als je met een gematigde frequentie traint (zo'n 3 keer per week) zul je daar niet opeens een Schwarzenegger-figuur aan overhouden. Wél bouw je wat meer spierweefsel op, wat veel algemene gezondheidsvoordelen met zich meebrengt (zie deze blog).
Om zeker te weten dat je het gezond houdt, is het belangrijk dat je je spieren voldoende hersteltijd geeft (48-72 uur na elke training) en dat je voedingspatroon in zijn geheel gezond en gebalanceerd blijft. Succes :-)