Kwark is onder sporters al jarenlang een ontzettend populair product. Niet vreemd, want het heeft inderdaad allerlei voordelen! Toch bestaat er ook onder kwarkliefhebbers nog flink wat discussie, niet over de vraag of het nuttig is, maar eerder over welke soort je dan precies zou moeten eten.
Ga je voor de magere, slankere variant, of eet je toch liever volle kwark, die vaak als ‘natuurlijker’ gezien wordt? In dit artikel vertellen we je alles over die keuze tussen magere of volle kwark!
Waarom kwark eten?
Laten we eerst eens naar de voordelen van dit zuivelproduct kijken – waarom zijn sporters er zo dol op? De belangrijkste reden is dat kwark ontzettend rijk is aan eiwitten, belangrijk voor het herstel van je spieren. Daar komt bij dat het veel caseïne bevat, een eiwit waarvan de aminozuren langzaam en geleidelijk aan het lichaam worden afgegeven. Dat maakt kwark een goede keuze om voor het slapen gaan te nemen.
Het is tevens een relatief goedkope bron van eiwitten en draagt bij een sterkere botten. Ook voor mensen die willen afvallen is kwark uitermate geschikt: het geeft een gevoel van verzadiging zonder dat je overdreven veel calorieën binnenkrijgt, zeker bij de magere variant.
Omdat het zuivelproduct zo veelzijdig is – je kunt het los of in smoothies eten, maar ook in je avondmaaltijd verwerken – is het met reden een populaire bron van eiwitten.
Verschil magere en volle kwark
Interessant om te weten is dat volle kwark bestaat uit magere kwark waar achteraf nog room aan wordt toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen. Het grootste verschil tussen beiden zit hem dan ook in het aantal calorieën. Zie hieronder de voedingswaarde van zowel de magere als de volle variant van de Albert Heijn.
Voedingswaarde magere en volle kwark (per 100 gram) | ||||
---|---|---|---|---|
Soort kwark | Kcal | Eiwitten | Vetten | Koolhydraten |
Magere kwark | 57 | 8,5 g | 0,5 g | 4,5 g |
Volle kwark | 114 | 5,5 g | 8 g | 5 g |
Magere kwark bevat slechts 0,5 gram vet per 100 gram, waar dat dat bij de volvette variant maar liefst 8 gram is! Wat verder opvalt is dat niet alleen het vetgehalte, maar ook het eiwitgehalte verschilt. Magere kwark levert meer eiwit, maar beduidend minder calorieën. Dit is dus gunstig als je op je gewicht let.
Magere of volle kwark
Of je liever voor de magere of voor de volle variant gaat, hangt zodoende af van je doelen, en van de rest van je voedingspatroon. Wanneer je minder calorieën eet dan je verbruikt, val je af; eet je meer, dan kom je aan. Je kunt afvallen zo ingewikkeld maken als je maar wilt – maar dit basisprincipe blijft altijd van kracht. Het is daarom wel degelijk van belang om naar de calorieën in je eten te kijken.
Moet je wat extra calorieën binnenkrijgen om aan te komen in gewicht, en eet je over het algemeen relatief slank? Dan kan volle kwark ideaal zijn. Wanneer je juist minder calorieën wilt eten, maar toch een flinke dosis eiwitten nodig hebt, is de magere variant waarschijnlijk een betere keus.
Een andere optie is natuurlijk om voor de magere kwark te gaan (die levert immers meer eiwit) en een handje noten toe te voegen voor de vetten. Kijk naar de rest van je voedingspatroon en kies de soort die daar het beste binnen past!
Ga voor naturel!
Welke kwark jouw voorkeur ook krijgt, één ding blijft heel belangrijk: ga bij voorkeur voor een variant zonder smaakjes, sausjes of andere extra’s. Je betaalt er niet alleen onnodig veel extra voor; het is ook nog eens een heel stuk ongezonder.
Doorgaans zit er nauwelijks fruit in kwark met fruitsmaak, en worden er vooral veel suikers, kleurstoffen en andere ongezonde onzin aan toegevoegd. Dan kun je er dus beter voor kiezen om de onbewerkte variant te nemen waar je dan zelf naar hartelust fruit, nootjes en andere smaakmakers aan toe kunt voegen.
Zie ook: kwark lekker maken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Liz zegt:
Hey Mark,
Omdat ik 4 á 5x in de week aan (kracht)sport doe, (bootcamp)
Heb ik besloten om kvarg te eten, ook eet ik wel eens proteïn kwark, als ik dan toch kwark moet kiezen ga ik voor de magere variant van Campina. (degene met de meeste eiwitten). Hierbij eet ik altijd blauwe bessen/pruimen en/of walnootjes, ook doe ik wel eens een lepel 100% pindakaas erdoorheen, met stukjes, omdat mij verteld is dat je bij je eiwitten altijd een beetje vet moet eten, dan worden ze beter opgenomen.
Groetjes,
Liz
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Liz,
Dat klinkt als een uitstekende manier om je kwark te eten! Je hebt inderdaad voldoende vetten nodig, dit klinkt als een prima methode om ze binnen te krijgen :-)
B. De. Vries zegt:
Hallo.
Ik moet afvallen veel te zwaar heb inmiddels obesitas met mijn 106 kilo. Ik moest van de diëtiste vol vette kwark nemen ipv half vol. Heb het idee dat ik alleen maar zwaarder ben geworden. Is het niet beter om met yoghurt halfvol te beginnen. Met fruit en wat noten. Ik ga pas starten half januari 2018 bij obesitas poli dan 2 keer per week sporten plus een diëtiste. Maar je word er zo onzeker van dan is dit niet goed en dan dat niet. Kijk je op de verpakkingen dan zit er allerlei troep in. Ik gebruik ook zoetstof waar ik ook graag vanaf wil zal dan in een keer moeten stoppen denk ik. Heb artrose in mijn knieën en loop slecht mag niet geopereerd aan mij knieën te riskant, dus advies was eerst behoorlijk afvallen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi B. de Vries, wat goed dat je nu al zelf met je gewicht aan de slag wilt! We hebben op Drogespieren heel wat afvaltips staan: in dit artikel vind je bijvoorbeeld een goed overzicht.
Het belangrijkste is dat je vooral naar je voedingspatroon als geheel kijkt, niet naar losse voedingsmiddelen. Magere en volle kwark kunnen dus allebei prima; de beste keuze is afhankelijk van wat je verder aan calorieën binnen krijgt :-)
Benjami zegt:
Ik eet altijd de biologische magere kwark van de AH.
Ik deed er altijd wat vruchtjes door van Hak op waterbasis.
Helaas niet meer te koop bij de AH.
Lotte (beheerder) zegt:
Ah, jammer... Magere kwark met vruchten is inderdaad een topcombinatie!
Tineke zegt:
Ik ga voor de magere kwark.Ik doe er muesli met gedroogd fruit in en een theelepel kaneel. Soms wat blauwe bessen en soms wat zonnebloempitjes
Lotte (beheerder) zegt:
Klinkt goed, Tineke!
Mireille de Grave zegt:
Ik eet eigenlijk nooit kwark. Maar wel veel yoghurt. Meestal magere yoghurt afwisselend met halfvolle yoghurt. Gaat dit ook op voor yoghurt zoals voor kwark? En bestaat er ook halfvolle kwark?
Mark zegt:
Hoi Mireille,
Dank voor je reactie.
Yoghurt is op zich prima alleen het bevat minder eiwitten dan kwark. Daarom kiezen veel sporters voor kwark.
Halfvolle kwark is gewoon bij de Albert Heijn te bestellen.
Hoop dat je hier iets mee kunt!
Groetjes,
Mark
Wendy zegt:
Hi Mark,
Dank voor al je super artikelen. Ik lees ze altijd net veel plezier. Evenals je boek. Vind je het leuk om af en toe een gastblog te schrijven voor onze website? Of mogen we de blogs die je schrijft publiceren met bronvermelding en doorverwijzing naar jouw website? Aangezien wij twee kernpunten hebben waarover we schrijven: relief & recovery en healthy lifestyle hebben we veel bezoekers per dag. We zijn onlangs de rubriek 'healthy lifestyle' begonnen en zouden het leuk vinden je daar ook op terug te zien. Laat naar weten wat je daarvan vindt.
Groetjes,
Wendy
Mark zegt:
Hoi Wendy,
Bedankt voor je compliment. Dat is erg leuk om te horen!
Voor gastblogs heb ik momenteel helaas geen tijd.
Jullie kunnen wel delen van content hergebruiken, maar wel met een bronvermelding (klikbare link).
Laat het maar weten als je nog vragen hebt!
Groetjes,
Mark
Lizanne Wesselink zegt:
Wat een goede artikelen hier altijd, bedankt! Misschien ook nuttig om toe te voegen dat kwark van pas kan komen bij botbreuken en wondgenezing? Ik heb er ook wat dat betreft goede ervaringen mee :)
Mark zegt:
Hi Lizanne,
Bedankt voor je compliment!
Kwark en wondgenezing is nieuw voor me. Misschien kan je daar hier wat meer over vertellen?
Groetjes,
Mark
Marco zegt:
Leuk om, als marathonloper, eens te lezen. Ik ga al jaren voor de magere kwark met cruesli erdoor (voor de vezels).
Mark zegt:
Dag Marco,
Bedankt voor je reactie.
Is er een reden dat je voor cruesli en niet voor (ongezoete) muesli of zelfgemaakte muesli gaat?
Cruesli bevat flink wat toegevoegde suikers. Zie ook:
https://drogespieren.nl/afvallen/waarom-cruesli-als-ontbijt-geen-goed-idee-is
Groetjes,
Mark
M. Kok zegt:
Er wordt altijd gesproken over kwark voor sporters maar ook als je weinig of amper sport (en verder wel heel gezond leeft :) ) is kwark toch ook heel gezond. Of kun je dan teveel eiwitten binnenkrijgen die je niet verbruikt?
Mark zegt:
Dag M. Kok,
Je hebt helemaal gelijk hoor. Ook voor niet sporters is kwark een goede bron van eiwitten dat je kan helpen bij het afvallen.
Sporters hebben nou eenmaal een hogere eiwitbehoefte en daarom wordt kwark inderdaad vaak gerelateerd aan sporters.
Groetjes,
Mark
Tanya zegt:
Ivm eiwitten, indien je teveel eiwitten opneemt, worden deze dan opgeslagen als vet of worden die gewoon verwijderd uit het lichaam via de urine bv?
Mark zegt:
Dag Tanya,
Ook eiwitten kunnen worden omgezet in vet wanneer je teveel energie binnenkrijgt.
Als je aan krachtsport doet is 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht ruim voldoende.
Het restant van je calorieën kun je dus beter uit koolhydraten en vetten halen.
Groetjes,
Mark