Wie aan afvallen denkt, denkt vrijwel direct aan sport. In ons hoofd is gewicht verliezen immers automatisch gelinkt aan lange uren hardlopen of zwoegen op een loopband. Het gevolg van dat rottige beeld is dat veel mensen niet eens beginnen met afvallen.
We hebben immers helemaal geen tijd voor dagelijkse cardiotrainingen – laat staan dat we er zin in hebben. Maar moet je eigenlijk wel sporten om vet kwijt te kunnen raken? En wat zijn de voor- en nadelen van afvallen zonder sporten? De blog van vandaag vertelt je er alles over.
70% voeding, 30% sport
Er wordt wel eens gezegd dat afvallen uiteindelijk voor 70% om voeding draait, en maar voor 30% om sport. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat gewichtsverlies uiteindelijk om het creëren van een calorietekort gaat. Ja, natuurlijk kun je met sporten flink extra calorieën verbranden. Wanneer je echter verkeerd eet, heb je die er ook zo weer aan.
Een lange hardlooptraining wordt in één keer ongedaan gemaakt met een Mars of een Snickers! Dat betekent dat het praktisch onmogelijk is om af te vallen door alleen veel te sporten en niet gezond te eten. Omgekeerd is het wel mogelijk om af te vallen zonder te sporten.
Afvallen zonder sporten
Wanneer je wilt afvallen zonder sporten, zul je wel je voedingspatroon optimaal vorm moeten geven. Dit is immers het enige middel dat je gebruikt om iets aan je lichaamsbouw te doen! Het belangrijkste is, zoals gezegd, dat je een energietekort creëert. Je zult, met andere woorden, steeds net iets minder moeten eten dan je aan calorieën verbrandt.
Alleen op die manier gaat je lichaam uiteindelijk over tot het verbranden van vet. Omdat je niet sport, ligt je dagelijkse energiebehoefte relatief laag. Je zult daarom goed na moeten denken over de beste manier om een calorietekort te creëren.
Calorietekort creëren
Om te beginnen is het belangrijk dat je precies berekent wat je dagelijkse energiebehoefte is. Dat doe je met de Harris en Benedict formule en een variabele die meeneemt hoe veel je beweegt. Aan de hand van de uitkomst bekijk je hoeveel je dan dagelijks binnen zou moeten krijgen. Hou een tekort van 10 tot 20% aan: als je 2000 calorieën per dag verbruikt, eet je dus 1600 tot 1800 calorieën.
Om te voorkomen dat je bij zo’n hoeveelheid calorieën honger krijgt, is het belangrijk dat je veel vezels eet. Ook eiwitten, langzame koolhydraten en gezonde vetten dragen bij aan een gevuld gevoel.
Nadelen afvallen zonder sporten
Afvallen zonder sporten is dus zeker mogelijk, zolang je goed op je voeding let. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen nadelen aan zitten! Eén is natuurlijk dat het creëren van een calorietekort lastiger is wanneer je niet sport.
Je verbruikt dan immers minder calorieën per dag, waardoor je ook minder mag eten. En ook als het je lukt om een goed eetpatroon aan te houden, zul je zonder te sporten geen gespierd lichaam krijgen. Je wordt dus wel degelijk slanker, maar niet direct strakker. Wil je dat ook bereiken, dan zul je toch echt in beweging moeten komen!
Toch sporten?
Maar wat doe je nu als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt, en toch dat fitte lichaam wilt kweken? In tegendeel tot wat vaak gedacht wordt, hoeft sporten helemaal niet zo veel tijd te kosten. Je zult alleen wel van de goede oude cardiotraining af moeten komen! In plaats daarvan kun je het beste voor krachttraining kiezen. Ook zo'n training hoeft niet lang te duren, 45 tot 60 minuten is ruim voldoende.
Dit helpt niet alleen om spieren te vormen; je gaat er ook nog eens meer calorieën door verbranden. Zo val je dus ook makkelijker af. Wil je ook je conditie trainen, dan is HIIT-cardio waarschijnlijk de beste keuze. Met dit soort intervaltraining bereik je in relatief korte trainingen meer resultaat dan met lange uren hardlopen! Op die manier hoeft zelfs drukte geen reden te zijn om helemaal niet te sporten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
B.Evers zegt:
Heb in de opleiding begrepen als je hartslag onder een bepaalde zone blijft je leeftijd [daar is een formule voor.]geen aanvulling behoeft uit je lever en dan aan het vet verbranden toekomt. Hoe ziet u dit?
Lotte (beheerder) zegt:
Het klopt dat je lichaam pas bij een bepaalde inspanning glycogeenvoorraden uit de lever aanspreekt. Relatief verbrand je bij een lage hartslag dus meer vet. Daar is echter een belangrijke kanttekening bij de plaatsen: omdat je in totaal veel meer calorieën verbrandt als je intensiever beweegt, gaat je absolute vetverbranding wel degelijk omhoog als je hartslag hoger komt. Je kunt hier meer lezen over de zogenaamde vetverbrandingszone :-)
Petra Schermacher zegt:
hoi, dank voor je goede raad ik heb echter éen probleempje. Ik sport niet in sportscholen of hardlopen ik loop anderhalf uur flink door in de Soesterduinen met mijn hond (Rhodesian Ridgeback), hier vind ik niet echt een raad voor hoe met proteïnen etc om te gaan, heb je hier ervaring mee?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Petra,
Wandelingen vallen onder lichte tot gemiddelde beweging, afhankelijk van de intensiviteit en duur van de beweging. In jouw geval denk ik dat je dan op ongeveer 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht uitkomt. Meer informatie lees je hier!
Nanette zegt:
Beste Mark,
Ik heb een fooddisorder vaak vergeet Ik te even. Mijn metabolisme is erg traag.
Ik heb reuma suiker werk fultime als zzper.
Dat is vaak meer 40 uur.
Ik wil 50 kilo kwijt maar kan met mijn atrose knieen bijna niet meer lopen, zwem gemiddeld 3 uur in De week.
Met een te hoog cholesterol is dit dieet wijsheid?
Door te weinig eten en veel stress kwam Ik 2 jaar geleden in een burnout Ik ben zelf er uit gekomen.
Hoewel echt weg zal deze niet gaan, dat vind Ik ook niet erg. Maar chronisch moe en een eigenwijs lijf wel.
Is ketose we oplossing voor mij?
Nanette
Mark zegt:
Dag Nanette,
Je geeft aan dat je chronisch moe bent. Dit heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken dat je structureel te weinig eet.
Probeer langzaam aan iets meer te gaan eten.
Eet voldoende eiwitten (vlees, vis, eieren, zuivel), gezonde vetten (avocado, olijfolie, noten, zalm) en langzame koolhydraten (havermout, quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappel) etc. Eet daarnaast veel groenten en 1 á 2 stuks fruit per dag.
Waarschijnlijk zul je je direct stukken beter voelen.
Als je dan nog steeds last hebt van klachten dan is het denk ik verstandig om langs een huisarts te gaan.
Hoop dat je hier wat mee kunt.
Groetjes,
Mark