Aardappelen zijn al eeuwenlang echt basisvoedsel in de Nederlandse keuken. Niet voor niets, want je kunt er van alles mee, en ze zijn makkelijk en goedkoop. Een ideale combinatie, zou je op het eerste gezicht denken. Toch wordt het standaard AGV’tje steeds verder aan de kant geschoven in de meeste keukens.
De reden: het hardnekkige verhaal dat je van aardappelen aan zou komen. Hoeveel is daarvan waar? Zijn aardappelen dikmakers of gaat het hier weer om een overdreven mythe uit de overspannen gezondheidsindustrie? In de blog van vandaag leggen we je precies uit hoe het nu met die oer-Hollandse knollen zit.
Zijn aardappelen dikmakers?
Laten we om te beginnen maar eens kijken waar de reputatie van aardappelen als dikmakers vandaan komt. Lang hoeven we niet te zoeken: het gaat hierbij weer om het koolhydraatarme dieet dat de afgelopen jaren helemaal in is. Het idee is heel simpel. Koolhydraten (snelle suikers) zouden direct na het eten als vet worden opgeslagen.
Dit gebeurt echter alleen wanneer je er teveel van eet! Eet je meer koolhydraten dan je lichaam kan verwerken? Dan zal de overtollige energie worden opgeslagen als lichaamsvet. Je hebt dus als het ware een 'buffer' voor het aantal koolhydraten dat je kunt eten, maak daar dan ook gebruik van!
Koolhydraten zijn de belangrijkste leverancier van energie. Je hebt ze nodig om intensief te kunnen sporten en daarmee spiermassa op te bouwen en/of in stand te houden. Daarnaast bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Een streng koolhydraatarm dieet geeft even snel resultaat, maar is op de lange termijn niet verstandig.
Calorieën aardappelen
Koolhydraten zijn dus niet per definitie slecht. Is er dan nog aan andere reden om aan te nemen dat aardappelen dikmakers zijn? Nou, nee, eigenlijk niet – integendeel, aardappelen zijn relatief juist heel slank, ervan uitgaande dat je niet flink wat vette jus over je aardappelen gooit. Uiteindelijk draait afvallen en aankomen om de calorieën die je binnenkrijgt en verbruikt.
Aardappelen bevatten echter helemaal niet zo veel calorieën als veel mensen denken! 200 gram gekookte aardappelen leveren zo’n 150-160 calorieën. Daar komt bij dat aardappelen enorm vullen. Je krijgt een voldaan gevoel terwijl je relatief weinig energie binnenkrijgt - en dat is ontzettend belangrijk als je een gezond gewicht wilt bereiken en handhaven.
De conclusie is dus heel eenvoudig: aardappelen op zich zijn zeker geen ongezonde dikmakers. Je komt aan als je over de hele dag gekeken te veel eet!
Voedingswaarde aardappelen
Naast dat geringe aantal calorieën heeft de aardappel nog verschillende andere voordelen. Zoals we al noemden is het een goede bron van koolhydraten – en ja, dat is een positieve eigenschap. Zeker voor sporters zijn koolhydraten essentieel. Bovendien heeft je brein glucose nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Ook zitten er in aardappelen vezels. Die geven je een gevuld gevoel en houden bovendien je darmen in goede conditie. Ten slotte zijn aardappelen een prima bron van vitamines en mineralen. Op het gebied van vitamines is vooral B6 belangrijk. Zoals andere vitamines uit het B-complex zorgt die onder andere voor energie en goede darmwerking. Aardappelen bevatten ten slotte ook vitamine C en een klein beetje eiwit.
Zoete aardappel of gewone aardappel?
Nog een laatste vraag die veel voorbij komt: in gezondheidsartikelen wordt vaak aangeraden om zoete aardappelen te gebruiken. Zijn die echt zo veel beter dan gewone aardappelen? Dat valt over het algemeen wel mee. De zoete aardappel bevat iets meer calcium, vitamine c en beta-caroteen. Daarentegen bevat de gewone aardappel weer meer zink, vitamine b6 en magnesium. Qua voedingswaarden lijken ze verder heel erg op elkaar.
Wel is de glycemische index van zoete aardappel iets lager, maar ook hier is het verschil niet erg groot. Ook is de zoete aardappel geen lid van de nachtschadefamilie. Mensen die allergisch zijn voor nachtschadesoorten, zullen de zoete aardappel dus wel kunnen eten. En ten slotte is het natuurlijk gewoon een lekker alternatief als je eens zin hebt in iets anders!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!