Het oerdieet is met afstand het populairste voedingspatroon dat op dit moment op veel gezondheidsblogs en soortgelijke websites gepromoot wordt: duizenden mensen over de hele wereld leven volgens dit dieet, en nog veel meer mensen halen er inspiratie uit wanneer ze dagelijks hun maaltijden samenstellen.
Heb jij de term al tientallen keren voorbij zien komen, maar weet je nog steeds niet precies wat dat oerdieet nou eigenlijk inhoudt? In de blog van vandaag leggen we je precies uit wat het is, wat je er wel en niet mee kunt en hoe verantwoord het nu precies is.
Wat is het oerdieet?
Het oerdieet wordt ook wel het paleo dieet genoemd, naar het paleolithicum, het tijdperk waarin onze verre voorouders als jager-verzamelaars leefden. Het idee van deze leefstijl is eenvoudig: in die tijd aten we nog het voedsel dat natuurlijk gezien goed voor ons was, en ons DNA is in de tussentijd nauwelijks veranderd, ook al is ons eetpatroon enorm verschoven.
We moeten dus weer zo oermensachtig mogelijk gaan eten. Dat betekent dat we vooral van vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden moeten leven, en dat producten als zuivel en granen weer opzij moeten worden geschoven. Suiker en kunstmatige smaakstoffen behoren vanzelfsprekend ook tot de ‘verboden’ categorie.
Wat zijn de voordelen?
Het is inderdaad zo dat veel mensen vandaag de dag te veel hevig bewerkte voedingsmiddelen eten. Je kunt daarbij aan geraffineerde suiker en transvetten denken, maar ook veel synthetische zoetstoffen en gemodificeerde gewassen met bestrijdingsmiddelen zijn niet bepaald goed voor onze lichamen.
Mogelijk speelt dit voedsel ook een rol bij het ontstaan van ziektes als kanker, diabetes en overgewicht. Wie volgens het oerdieet gaat eten, schrapt al die kunstmatige rommel, waar de gezondheid flink van op vooruit gaat. Er zijn dan ook talloze enthousiaste reacties van mensen die zich dankzij paleo energieker voelen of zelfs flink zijn afgevallen.
Wat zijn de nadelen?
Dat betekent echter niet dat het oerdieet de perfecte levensstijl is. Eén van de kritiekpunten die vaak genoemd wordt, is de manier waarop het dieet volledige categorieën voedingsmiddelen afschrijft waar niet intrinsiek iets mis mee is. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld gezonde bronnen van eiwitten, vezels en langzame koolhydraten, maar het oerdieet verbiedt ze desalniettemin.
Ook veel granen en graanachtige planten zijn zeker niet per se slecht voor het lichaam: boekweit en quinoa leveren bijvoorbeeld veel nuttige stoffen. En door granen en peulvruchten te schrappen, wordt het lastiger voor het lichaam om alle nodige koolhydraten binnen te krijgen. Juist deze koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie, zeker als je progressie wilt boeken in de sportschool.
Weinig kennis
Daar komt bij dat we eigenlijk maar heel weinig kennis hebben van onze voorouders, hoe stellig de uitspraken van oerdieet aanhangers ook zijn. Zo wordt vlees vaak aangeprezen als een belangrijk deel van het paleo dieet, maar er zijn ook aanwijzingen dat de jager-verzamelaars voor een groot deel van de tijd vegetarisch aten.
Ook hadden deze oermensen een heel andere leefstijl dan wij, wat betekent dat hun lichaam heel andere behoeften had op het gebied van voeding. Er zijn dus nog talloze vraagtekens op het gebied van échte oervoeding, wat betekent dat ‘vaste regels’ een beetje misplaatst zijn.
Luister naar je lichaam
Ondanks die nadelen zijn er ontzettend veel mensen die zich veel beter zijn gaan voelen door een oerdieet te volgen – en daar is zeker niets mis mee. In dit soort gevallen is het vaak het verstandigst om goed naar je lichaam te luisteren. Voel jij je beter zonder peulvruchten, dan eet je geen peulvruchten. Kun je een aantal granen prima aan, dan eet je die granen wel.
Het oerdieet kan zeker een goede richtlijn vormen, het is sowieso verstandig om zo natuurlijk mogelijk te eten. Desalniettemin ben je natuurlijk helemaal vrij om er wijzigingen in aan te brengen waar jij dat wilt. Er zijn enorm veel voeding-strategieën en visies en uiteindelijk is het belangrijk dat je iets doet waar jij je prettig bij voelt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hans zegt:
hey
ook hans zegt:
hey
andere hans zegt:
Hey!!
Hans van de zelfde buurt als die ene hans zegt:
Oh hans jij ook hier? :)
hans zegt:
Ja haha leuke pagina dit he hans
Yvonne zegt:
Gedeeld
Mark zegt:
Dankje Yvonne! :)