Er zijn al talloze diëten op de markt en de meeste zijn erg ongezond. Een ongezond crashdieet is nooit goed, ook niet als je er enkele kilo’s mee verliest. Om het omad dieet een eerlijke kans te geven bespreken we zowel de voor- als de nadelen. Hierna kan je zelf beslissen of het in jouw situatie een goed hulpmiddel kan zijn.
Wat is het omad dieet?
De term omad staat voor “one meal a day” en spreekt dus een beetje voor zich. De belangrijkste factor van het dieet is dat je alle calorieën in slechts 1 maaltijd per dag inneemt. That’s it.
- De rest van de dag mag je uiteraard nog wel drinken. Water, koffie en thee is allemaal toegestaan zolang er geen calorieën in zitten. Geen suiker en geen melk dus.
- De meeste mensen kiezen ervoor om het ontbijt en de lunch over te slaan en zich te focussen op het diner. Maar indien het voor jou andersom beter uitkomt is dat ook prima.
- Het omad dieet is eigenlijk een extreme vorm van intermittent fasting. Je zal zien dat de voor- en nadelen dan ook erg gelijk lopen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.
- In theorie kan je dit dieet op een ongezonde of gezonde manier doen. Uiteraard is het aan te raden om zo gezond mogelijk te eten. Maar dit wordt niet door het dieet bepaald.
- Tijdens je enige maaltijd van de dag mag je in theorie ook zoveel eten als je wil. Sommige aanhangers houden het wel bij “one plate a day”, waarbij ze dus 1 vol bord opscheppen en dan stoppen. Anderen proppen zich lekker vol. Uiteraard heeft dat een heel verschillende impact op je resultaat.
Wat zijn de voordelen van het omad dieet?
Je valt af
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen. Voor de meeste mensen blijft het dagtotaal erg laag waardoor je gewicht verliest.
Zelfs als je je tijdens je vrije maaltijd laat gaan met fastfood en extreem veel eet, (bijvoorbeeld 1500-2000 in een maaltijd) val je nog af. Dat hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Maar zelfs een gemiddelde volwassen vrouw die matig actief is kan hierdoor nog afvallen.
Je kan eten wat je wil
Net als bij intermittent fasting (IF) maakt het in theorie niet uit wat je eet. Indien je dus echt niet van plan bent om je favoriete snacks of maaltijden op te geven, dan kan dit een voordeel zijn. Het gaat er niet om wat je eet, maar wanneer.
Je voelt je overdag erg licht
Na je diner kan je je maaltijd lekker verteren op de bank en vervolgens nog gedurende de hele nacht. Maar als je opstaat en je eten verteerd is zit je niet meer met een opgeblazen gevoel voor de rest van de dag. Ontbijt je sowieso niet graag, of ligt je lunch altijd zwaar op de maag omdat je te snel eet aan je bureau? Dan is dit een mooi voordeel.
Verhoogde insuline-gevoeligheid
Omdat omad een vorm van vasten is, verhoogt het net als IF je insulinegevoeligheid. Dit is goed voor je metabole gezondheid. Het zorgt ervoor dat suikers beter uit het bloed genomen worden en minder schade kunnen aanbrengen. Het helpt zelfs mee diabetes type 2 te voorkomen. Een hogere insulinegevoeligheid zorgt er ook voor dat wanneer er wel suiker beschikbaar is, deze vooral naar de spieren getrokken wordt, en minder snel als vet wordt opgestapeld.
Stabiele bloedsuikerspiegel
In de beginperiode zal je overdag waarschijnlijk een lagere bloedsuikerspiegel hebben en je wat zwakker voelen. Maar zodra je lichaam er aan went gebeurt het tegenovergestelde. Door niet de hele tijd te snacken en je systeem te resetten zorg je net voor een constante energie. Omdat deze overgangsfase nogal heftig kan zijn is het aan te raden om eerste te starten met “gewone” IF.
Autofagie
Autofagie is een proces dat gestimuleerd wordt bij vasten. Het is een soort regeneratieproces waarbij je lichaam oude en slecht functionerende cellen afbreekt, verwijdert of recycleert. Dit proces treedt vooral op bij langere vormen van vasten. Dit is dus een voordeel van omad ten opzichte van IF.
Het omad dieet is eenvoudig te volgen
Vanuit een praktisch standpunt is het omad dieet best makkelijk te volgen. De regels zijn eenvoudig. Het ontbijt en de lunch overslaan bespaart je geld en tijd. En tijdens het diner eet je gewoon samen met je familie. Geen speciale shakes of hocus pokus, gewoon 1 maaltijd per dag.
De nadelen van one meal a day
Het omad dieet heeft dus best wat voordelen. Maar afhankelijk van jouw profiel en behoeftes zijn er ook een aantal grote nadelen die veel mensen belemmeren om langdurig succes te ervaren met one meal a day.
Te weinig calorieën en voedingsstoffen
Doordat je weinig kan eten val je makkelijk af, maar als je te veel onder je behoefte eet, dan werkt het omad dieet als een crashdieet voor jou. Door een te laag aantal in calorieën en/of eiwitten verlies je spiermassa en voel je je erg slap. Omdat je bovendien niet genoeg groente en fruit kan eten zal je op lange termijn ook een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen veroorzaken.
Dit is echter persoonlijk. Als je wel zodanig veel kan eten dat je slechts een licht calorietekort hebt, dan geldt de stempel van het crashdieet niet. Misschien kan jij veel eten in een keer, of is jouw persoonlijke behoefte erg laag omdat je niet veel sport. Bovendien kan je je vastenperiode bijvoorbeeld breken met een verse groene juice, waarbij je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan de gemiddelde Nederlander. En omdat je lang tijd niet gegeten hebt en erg insulinegevoelig bent, zal je alle voedingsstoffen beter opnemen.
Je compenseert en propt je vol
Het idee van omad is mooi. Maar het kan zijn dat je na 23 uur vasten zulke honger of zin hebt dat je erg ongezond eet en je jezelf overeet. Dat is verre van gezond, noch voor je lichaam, noch voor je mentale welzijn. Dergelijke diëten kunnen eetstoornissen veroorzaken. Luister dus naar je lichaam en oordeel zelf of je dit wel aankan.
Te weinig energie
En hiermee bedoel we dan energie overdag. Zelfs als je wel genoeg calorieën eet tijdens je vrije maaltijd wil dat nog niet zeggen dat je de overige 23 uur optimaal functioneert. Beeld je eens in dat je overdag een uur wil hardlopen of intens gewichten wil tillen. En je mag ervoor, tijdens en erna niets eten. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van je training. Voor rustige duurtraining maakt het iets minder uit, maar is het ook niet vanzelfsprekend.
Je mentale energie kan er ook onder lijden. Zeker in het begin mag je je verwachten aan concentratiestoornissen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Waarschuw alvast je omgeving.
Omad is niet makkelijk vol te houden
Hoewel je tijdens je vrije maaltijd mag eten wat je wil, ben je toch erg beperkt. Je kan niet meer gezellig ontbijten met je partner en op café mag je niets drinken met calorieën. Elke sociale bijeenkomst wordt een uitdaging en onthou je jezelf van gezellig samenzijn. Dat is mentaal niet zo makkelijk.
Samengevat: Is het omad dieet aan te raden?
Het omad dieet hoeft niet meteen helemaal afgeschreven te worden. Het is niet ongezond op zich. Integendeel, vasten heeft erg veel gezondheidsvoordelen. Indien je interesse hebt kan je eerst proberen met IF en dit zo verder uitbreiden. Maar zorg er wel voor dat je nog in staat bent om voldoende voedingsstoffen op te nemen.
Indien je niet voldoende kan eten tijdens je vrije maaltijd en je je de rest van de dag mentaal en fysiek ver van optimaal voelt, kwel jezelf dan niet met dit type dieet. Een gezond eetschema met de juiste hoeveelheid calorieën en macro’s is alles wat je nodig hebt. Het werkt perfect voor het verbeteren van jouw lichaamscompositie en geeft je op lange termijn een gezond en vitaal lichaam.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Greetje zegt:
Ik ben met week 5 bezig, 5 dagen per week.
Moet zeggen dat het mij heel goed bevalt, eet tussen 17.00 en 18.00 uur mijn gezonde warme maaltijd.
Ben 10 kilo afgevallen weeg nu 68 kilo.
)
Parbha Ramcharan zegt:
Hallo
Parbha Ramcharan zegt:
Hoe zit het met de overgang?
Anoniem zegt:
Ik ben nu op de tweede dag misselijk en heb last van zuur oprispingen. Wat kan dit zijn?
Pieter de Wit zegt:
Hoi, dat hangt ervan af. Het is niet normaal. Probeer je niet te overeten. Eet mindfull en gewoon voor 85% vol. Compenseer niet door overmatig veel te willen eten.
Bianca Jacobs zegt:
Hallo,
Mijn zoon doet sinds 1.5 week Omad dieet, maar blijft gek genoeg op hetzelfde gewicht. Hij neemt sommige ochtenden wel een eiwitshake met water.
Enig idee wat de oorzaak is dat vasten niet werkt?
Hartelijke groet,
Bianca Jacobs
Pieter de Wit zegt:
Beste Bianca, Wil hij afvallen dan? Enkele opmerkingen. 1) De totale inname is belangrijker dan de timing. 2) Hoe lang doet hij dit al? Volhouden is key! 3) Eet hij gezond? 4) Wat zijn de macro's die hij hanteert? 5) Andere klachten?
Spencer zegt:
Heb hetzelfde ervaren, en heb hier onderzoek naar gedaan en vraag me bijvoorbeeld af of een proteinshake of een mulit vitamine zoals deze bv https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi in de ochtend het vasten verbreekt?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Spencer,
Dat hangt van je doel af dat je wil bereiken met vasten. Wil je je spijsvertering laten rusten? Of enkel je bloedsuiker stabiliseren?
-Als je iets eet met koolhydraten verbreek je altijd je vasten. (want je produceert dan insuline)
-Als je een eiwitshake neemt, dan zien de meeste mensen dit als het verbreken van vasten. Je spijsvertering begint te werken etc. MAAR, als je enige doel van vasten het stabiliseren van je insulinespiegel is, dan kan je het wel doen.
-Vitamines zonder calorieën is geen probleem.
Rebecca zegt:
Ik heb het omad dieet geprobeerd en na een paar weken had ik vollop energie, de eerste paar weken echt niet. Het is even doorzetten denk ik.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Rebecca,
Dat klopt helemaal. Je lichaam herstelt zich en past zich aan. Dat is dus een teken dat je het nodig had en dat je goed bent aangepast! Wat top!