Nederlanders zijn fietsers. Nergens ter wereld pakken zo veel mensen zo vaak de fiets voor kleinere én grotere afstanden. Maar fietsen hoeft niet alleen een praktische bezigheid te zijn. Als je het handig aanpakt, kun je het ook prima gebruiken om mee in vorm te blijven. Wat is immers makkelijker dan sporten met iets dat je toch al dagelijks doet?
Maar loont het ook echt de moeite om wat vaker de fiets te pakken, of maakt het eigenlijk niet veel verschil? Met andere woorden, hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? Dat is een vraag waar geen kort antwoord op te geven is. In onderstaand artikel lees je er meer over!
Algemene formule is moeilijk!
Het is moeilijk om voor een sport als fietsen direct vast te stellen hoeveel calorieën je ermee verbrandt. De reden is dat het simpelweg afhangt van te veel individuele factoren. Natuurlijk is het belangrijk op welke snelheid je fietst. Niet iedereen moet echter evenveel inspanning leveren voor dezelfde snelheid, dus het hangt er ook vanaf hoe goed je in vorm bent.
Je persoonlijke lichaamsgewicht is ook een factor. Dan is er nog de fiets die je gebruikt – hoe licht of zwaar trapt die? En zelfs de omgeving is een belangrijk punt in de berekening. Als je bergopwaarts of door rul zand fietst, verbrand je immers veel meer calorieën bij hetzelfde gewicht. Hoeveel calorieën je met fietsen verbrandt is dus een lastiger vraag dan het lijkt.
Langzaam fietsen
We kunnen je echter wel een inschatting geven van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Daarvoor delen we ‘fietsen’ in drie verschillende intensiteiten in. De eerste intensiteit, ‘langzaam fietsen’, kan in het algemeen gezien worden als een tempo rond de 14-16 kilometer per uur.
Daarbij zijn de omstandigheden natuurlijk wel weer van belang. Als je bijvoorbeeld heuvelaf fietst, ga je waarschijnlijk harder, maar verbrand je niet meer calorieën.
Je kunt deze schaal dus eigenlijk gebruiken voor alle fietssnelheden waarbij je nauwelijks moeite hoeft te doen. Iemand van 60 kilo verbrandt daarmee ongeveer 240 calorieën per uur. Ben je 70 kilo, dan gaat dat naar ongeveer 280 calorieën, en voor mensen van 80 kilo is 320 calorieën een goede schatting.
Gemiddeld fietsen
Een gemiddelde fietssnelheid is ongeveer 18-20 kilometer per uur. Ook hier geldt echter weer dat het per persoon kan verschillen. We kunnen een ‘gemiddeld’ tempo daarentegen weer beter in termen van inspanning definiëren. Je zit ongeveer op deze intensiteit als je bij het fietsen wel wat warmer wordt, maar nog gewoon met andere fietsers kunt praten en niet helemaal buiten adem raakt.
Het hoeft dus geen krankzinnige inspanning te zijn. Iemand van 60 kilo verbrandt hier ongeveer 450 per uur calorieën mee. Iemand van 70 kilo zal rond de 500 zitten, en iemand van 80 kilo rond de 550.
Snel fietsen
Dan is er nog de laatste categorie, ‘snel fietsen’. Hoeveel calorieën verbrand je hier met fietsen? We gaan nu uit van een serieuze inspanning die je niet zomaar een uur volhoudt. Voor dit tempo is echt wat training en uithoudingsvermogen nodig. Het is meer sporten dan gewoon een beetje rondtoeren, met andere woorden! Je zult hier ook sterk buiten adem raken, en je hartslag gaat stevig omhoog.
De calorieën vliegen er in dit tempo dan ook af. Als je 60 kilo weegt, verbrand je er per uur ongeveer 600-700. Bij 70 kilo worden dat 700-800 calorieën, en bij 80 kilo ongeveer 800-900 per uur. Dit klinkt groots, maar denk eraan dat dit een prestatie is die je pas met veel trainen bereikt!
Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat het niet zo makkelijk te zeggen is hoeveel calorieën je met fietsen verbrandt. Ook bovenstaande getallen zijn namelijk nog grove schattingen! Ieder persoon verbruikt nu eenmaal andere hoeveelheden energie. De fiets die je gebruikt, de omgeving en zelfs de weersomstandigheden kunnen ook nog enorme invloed hebben.
Online vind je nog wel eens tabellen of calculators terug die tot op de calorie exact beweren te weten hoeveel calorieën je met fietsen verbrandt. Hecht daar niet te veel waarde aan! Je kunt er vaak makkelijk nog honderd calorieën boven of onder zitten, afhankelijk van de omstandigheden.
Test het eens in de sportschool
Wil je toch een wat duidelijker beeld hebben van hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen? Een hartslagmeter geeft je vaak een redelijke indruk. Heb je geen zin om zelf met hartslagmeters en berekeningen aan de slag te gaan, dan kun je in de sportschool handige apparaten vinden die dat voor je doen. Wanneer je je gewicht, lengte en eventueel nog wat andere gegevens invoert, zijn de berekeningen vaak redelijk accuraat.
Ook hiervoor geldt echter: iedereen is anders. Uiteindelijk zul je simpelweg moeten kijken welke effecten je work-outs op je lichaam hebben. Merk je dat je niet afvalt of sterker wordt? Dan is het verstandig om de sportmomenten anders in te vullen.
Probeer HIIT
Nog een laatste tip: om meer calorieën te verbranden, kun je ook gebruik maken van intervaltraining. Het idee van HIIT is dat je korte inspanningen afwisselt met periodes van rustige beweging. Zo verbrand je dankzij naverbranding uiteindelijk meer calorieën met minder werk. Fietsen kan daarvoor een heel geschikte sport zijn.
Zeker als je een lang, recht stuk hebt waarop je lekker hard kunt gaan! (In een stad is het waarschijnlijk minder verstandig: steegjes racen niet zo lekker, en stoplichten helpen ook niet). Wil je fietsen echt als sport gaan gebruiken, en niet alleen voor transport? Dan is HIIT een uitstekende manier om daarmee aan de slag te gaan.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Rodger zegt:
Fietsen is de ultieme sport om calorieën te verbruiken. Tijdens mijn laatste fietsreis van Bergen in Nederland naar Bergen in Noorwegen verbrandde ik ongeveer 150 gram lichaamsgewicht per dag. Na vijf weken buffelen, was ik iets meer dan vijf kilo kwijtgeraakt en woog ik 72 kg. Gemiddeld fietste ik tussen de 5 en 7 uur per dag, at flink maar niet overmatig veel en had een gemiddelde snelheid van 14km/h.
Fietsen is de perfecte sport voor afvallen. Naar je werk fietsen helpt al enorm!
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip, Rogier! Het zou voor veel mensen inderdaad al enorm helpen om de auto wat vaker te laten staan :)
Hugo zegt:
Dag,
Het artikel hierboven spreek in grootte orden van honderden calorieën, terwijl ik denk dat het moet gaan over 'kilo' calorieën, toch een factor 1000 verschil. Of vergis ik me? Als ik andere websites consulteer, vind ik beide varianten. Verrassend.
Beste groeten, Hugo.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hugo, dat moeten inderdaad kcal zijn! Ze worden in het dagelijks taalgebruik inderdaad door elkaar gebruikt, maar om zorgvuldig te blijven zouden we inderdaad alleen kcal moeten gebruiken :)
Luca zegt:
Hallo,
als ik op mijn hometrainer fiets en de stand is op 3, en ik fiets tegen 25 km per uur dan verbrand ik op een uur 600 Kcal.
Als ik de stand op 7 zet (heel zwaar) en ik fiets tegen een gemiddelde snelheid van 22 km per uur dan verbrand ik 450 Kcal.
Is dit wel juist? Of telt de hometrainer enkel het aantal omwentelingen van de pedalen, of het nu in de eerste stand staat of de achtste, de verbrandde Kcalorieën blijven gelijk, terwijl de inspanning veel groter is.
Hoe kan ik dit berekenen?
Bedankt.
Hugo zegt:
Dag Luca,
Ik ben zeker geen expert ter zake. Maar weet je of je hometrainer een krachtsensor in de pedaalstangen heeft? Dit is een noodzakelijke voorwaarde om de geleverde energie te 'meten', energie is namelijk vermogen x tijd, en vermogen is kracht x afstand. Zonder krachtsensor kan je hometrainer enkel een schatting maken.