Yoghurt is voor veel mensen een ideaal tussendoortje of toetje. Fris, gezond, én op talloze manieren te eten: het kan bijna niet beter. Helaas zijn er ook mensen die yoghurt niet kunnen of liever niet willen eten. Lactose-intolerantie kan daar bijvoorbeeld een heel goede reden voor zijn. Soja-yoghurt is ook niet altijd een goed alternatief, want niet iedereen eet graag veel soja.
Betekent dat dan dat je de yoghurt maar moet laten voor wat het is? Gelukkig valt dat mee: er is nog een derde alternatief. Kokosyoghurt, gemaakt van kokosmelk! We vertellen je vandaag wat het is en waarom het zo gezond is. En ook laten we je zien dat zelf kokosyoghurt maken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn!
Gefermenteerd is gezond
De belangrijkste reden dat kokosyoghurt maken zo gezond is, is dat dit product net als gewone yoghurt gefermenteerd is. Dat wil zeggen dat het als een probioticum functioneert voor de bacteriën in je darmen. Goed nieuws, want diezelfde darmbacteriën bepalen veel meer van je gezondheid dan veel mensen weten. Ze bepalen ook deels waar je trek in hebt, of hoe je humeur is.
Alle reden om genoeg aandacht aan je darmen te besteden, met andere woorden. Yoghurt is hier een uitstekend middel voor. Andere gefermenteerde producten zijn natuurlijk ook altijd goed: denk bijvoorbeeld aan zuurkool, tempeh, kombucha en miso. Veel daarvan zijn echter toch wat exotischer en dus minder populair dan yoghurt.
Kokosyoghurt gezond
De gefermenteerde basis van kokosyoghurt is echter niet de enige reden dat het zo gezond is. Ook de kokos zelf is zeker een plus voor je lichaam. Kokosproducten – niet alleen kokosmelk, maar ook bijvoorbeeld kokoswater en gedroogde kokos – zitten boordevol gezonde stoffen.
Eén daarvan is laurinezuur. Dat werkt als natuurlijk middel tegen bacteriën, schimmels en virussen, wat betekent dat kokos effectief je immuunsysteem stimuleert. Ook zitten er in kokos vitamines en belangrijke mineralen als magnesium, kalium en fosfor. Ten slotte zou het huid en haar hydrateren, waardoor het bijvoorbeeld rimpels en gespleten haarpunten voorkomt.
Kokosyoghurt uit de supermarkt
Met al die voordelen lijkt het een strak plan om meteen naar de supermarkt te hollen en een bak kokosyoghurt te halen. Dat is echter nog niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Een eerste valkuil is dat veel ‘kokosyoghurt’ in de winkel helemaal geen echte kokosyoghurt is. Het gaat vaak om gewone yoghurt waar wat geraspte kokos doorheen geroerd is. Ook heel lekker, maar niet handig als je juist geen yoghurt wilde eten.
Andere supermarkten verkopen wel yoghurt van kokosmelk, maar die is dan vaak peperduur. Niet direct vreemd, maar wel erg jammer. Want waarom zou je vijf euro neertellen voor een bakje yoghurt als je het veel goedkoper zelf kunt maken? Gelukkig is zelf kokosyoghurt maken helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien zou denken.
Let op: werk heel schoon!
Een kleine waarschuwing voor we aan de slag gaan: wees een beetje voorzichtig als je zelf kokosyoghurt maakt. Ingewikkeld is het zeker niet, maar je wilt wel echt schoon werken. Je gaat namelijk in feite bacteriën kweken – op een gezonde en gecontroleerde manier, maar toch. Daarbij wil je wel zeker weten dat die bacteriën niet opeens gekke dingen gaan doen.
Zorg er dus voor dat je alleen potten gebruikt die van tevoren uitgekookt en goed gewassen zijn. Was ook goed je handen wanneer je aan de slag gaat. Het hoeft geen operatiekamer te zijn, maar aandacht voor goede hygiëne is bij het fermenteren echt nodig. Zo voorkom je dat die kokosyoghurt toch opeens een stuk ongezonder uitpakt!
Ingrediënten kokosyoghurt
Op naar de ingrediënten dan. Dat zijn er maar drie: kokosroom, probiotica en agar agar. Kies voor kokosroom (ook wel santen) waar niets aan toegevoegd is, dus die echt uit 100% kokos bestaat. Je wilt niet dat er allemaal onzinnige suikers of conserveermiddelen in je kokosyoghurt terechtkomen!
Verder vinden veel mensen het lastig om probiotica te vinden of te kiezen. Ze zijn vaak gewoon te koop bij winkels waar je ook andere supplementen kunt krijgen. Het merk Orthica heeft bijvoorbeeld de probiotica Orthiflor Original, maar er zijn er nog veel meer.
Kies in ieder geval voor een probiotica die in capsules geleverd wordt. Dat is bij het maken van de kokosyoghurt makkelijker; je hoeft dan geen pilletjes fijn te stampen.
Kokosyoghurt recept
Neem voor de kokosyoghurt 200 gram kokosroom en giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat ongeveer vijftien minuten rustig staan om de room te laten smelten. Roer het geheel vervolgen tot een glad papje en laat tot lauwe temperatuur afkoelen. Voeg een half theelepeltje agar agar toe.
Draai twee capsules met probiotica open en meng de inhoud – dus niet de capsules zelf! – door de kokos. Giet het geheel in een schone weckpot met een inhoud van minstens 0,75 liter. Zet die 24 uur op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming. Schudt af en toe, maar maak de pot niet open. Het mengsel zal dun blijven tot je het vervolgens 24 uur in de koelkast zet.
De yoghurt is dan klaar! Let op, er staat waarschijnlijk wat druk op de pot, dus maak hem voorzichtig open. Je kunt de kokosyoghurt nu ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren.
Hoe eet je kokosyoghurt?
Kokosyoghurt smaakt verrassend veel als gewone yoghurt. Natuurlijk proef je de kokos, maar dat zurige smaakje van de fermentatie is zeker ook aanwezig. Wel is kokosyoghurt vaak iets zwaarder dan de yoghurt van koemelk die je gewend bent. Een hele pot in één keer weg werken is dan ook een uitdaging!
Het lekkerst is het om een paar lepels met bijvoorbeeld vers fruit te eten. Mango en ananas gaan goed samen met de tropische kokossmaak, maar ook bosvruchten zijn bijvoorbeeld een prima combinatie. Ook een optie is zelfgemaakte granola. En natuurlijk kun je de yoghurt ook gebruiken in bijvoorbeeld smoothies, waarmee je zo een snel ontbijtje in elkaar zet!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Hoi! Als ik een meer "light-"versie wil, kan ik dan ook gewoon meer water toevoegen?
Jozien zegt:
Hallo, een vraagje ik heb nu 3 keer geprobeerd de kokosyoghurt te maken maar hij stijft niet goed op. Enig idee hoe dit komt?
Ineke zegt:
Hoi Jozien,
Dat is lastig te zeggen, omdat ik niet weet wat je precies doet. Kun je aangeven welk kokosproduct je hebt gebruikt? En anders de volgende keer 50ml minder water toevoegen.
Ilse Gooren zegt:
Hoeveel ml kokosyoghurt heb je gemaakt met 200 gram kokosroom in dit recept?
Laura zegt:
Ik vind het zeker interessant, maar ik vraag me af of je ook yoghurt kunt maken met kombucha of een stuk van een scoby.
Fleur zegt:
Hi! Ik heb het recept gevolgd, maar ipv een weckpot een yogurt machine gebruikt. De smaak is goed maar de yogurt is wel heel korrelig, waardoor het niet erg lekker is om te eten. Hoe kun je dit voorkomen? Of kun je instructies geven over het maken van dit recept met gebruik van een yogurtmaker?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Fleur, ik heb zo gauw even geen informatie over yoghurtmakers bij de hand. Misschien kun je ergens anders online meer tips vinden!
Anneke zegt:
Als je de kokosyoghurt wat langer dan 5 dagen in de koelkast laat staan wordt het dikker en zuurder. Is het dan nog goed of hebben bepaalde bacteriën dan het proces overgenomen?
Kan ik van die zuurdere yoghurt nog gebruiken om te "enten" voor nieuwe batch?
Anneke
Haakmiep zegt:
Ik heb het voor het eerst gemaakt maar zonder agar erin.
Smaakt prima.
Hij is wat korrelig klopt dat?
Ik heb trouwens 150 gram santen( verpakkings grote) gebruikt met naar verhouding water toegevoegd.
Maar 2 caps. Probiotica gebruikt.
Leontine zegt:
Hallo, ik heb het per abuis (recept niet goed gelezen) gemaakt met "kokosdrink" van de Jumbo en een gedeelte hiervan verwarmd en daar wat Santen in opgelost omdat ik dacht dat het anders te dun zal blijven, denk je dat dit zo kan gaan lukken?
Lotte (beheerder) zegt:
Ik weet het niet zeker, Leontine, maar met de santen erin bevat het in elk geval wel vetten, dus het is het proberen waard :-)
Wil zegt:
Kan ik van een beetje kokosypghurt weer nieuw msken , zonder opnieuw het hele proces te moeten doorlopen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Wil,
In principe is dat inderdaad mogelijk! Ik heb even bij wat recepten gekeken, je hebt dan ongeveer 4-5 eetlepels van je oude yoghurt nodig :-)
Susanne zegt:
Leuk artikel. Ik ben op zoek naar yoghurt die echt zo min mogelijk koolhydraten bevat (liefst helemaal vrij is van koolhydraten). Weten jullie hoeveel gram koolhydraten er in de yoghurt zit nadat er 24 uur gefermenteerd is?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Susanne, daar heb ik helaas geen informatie over bij de hand! Het is echter geen probleem als er wat koolhydraten in yoghurt zitten; er zit van nature lactose in zuivel, dat is niet ongezond als je niet lactose-intolerant bent :-)
angelique zegt:
Ik heb het artikel gelezen over kokos yoghurt
Moet het water bij de santé of verwarm je de santé er alleen mee?
Ik denk dat het er bij moet maar Helemaal duidelijk is het niet.
Groeten Angelique
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Angelique, je mengt de santen gewoon helemaal met het water (dus de yoghurt bestaat uiteindelijk vooral uit dat 'papje') :)
Emmy zegt:
Wanneer ik bij Ekoplaza kokosroom koop heb ik een pakje van 160 ml. Hoeveel water moet ik er dan bij doen? In dit recept wordt uitgegaan van 200 gr. kokosroom
Mark zegt:
Hi Emmy,
Je kunt dan uitgaan van 280 ml water.
Groetjes,
Mark
Emmy zegt:
Dank je wel.
De enige keer dat ik het heb geprobeerd kreeg ik half water half yoghurt in de koelkast. Herken je dit en wat is er dan fout gegaan?
Fijn dat ik hier mijn vraag kan stellen!!
Vriendelijke groet.