Met enige regelmaat verschijnt er wel weer een nationale campagne die ons aanmoedigt om meer te bewegen. Het halve uurtje per dag zal veel mensen bekend voorkomen. Toch valt het tegen hoe veel Nederlanders zich daadwerkelijk aan dit gezondheidsadvies houden. En dat is jammer, want het heeft echt enorme voordelen om af en toe in beweging te komen!
Bovendien hoef je je in dat halve uurtje echt niet hevig in het zweet te werken. Je kunt ook gewoon even een blokje om lopen in de buurt. Met het heerlijke weer van het moment is dat zeker geen straf, en wandelen is gezond! We vertellen je er in de blog van vandaag alles over.
Waarom is wandelen gezond?
Veel mensen zijn geneigd wandelen een beetje te vergeten als het over sport en lichaamsbeweging gaat. Het is immers allemaal niet zo snel en spectaculair als ‘echte’ sporten, nietwaar? Wat kan het nu voor voordelen hebben om af en toe een paar kilometer te lopen? Toch is wandelen wel degelijk enorm gezond.
Voor veel mensen is het bovendien veel laagdrempeliger dan andere soorten sport. Je loopt er minder kans op blessures; waar je met hardlopen nog wel eens je knieën kunt beschadigen, is dat risico bij het wandelen klein. En dat alles doet niet af aan de talloze voordelen die het op kan leveren. Hieronder noemen we vier redenen waarom wandelen zo gezond is.
1. Wandelen voor je botten
Botontkalking of osteoporose is een enorm probleem onder oudere mensen. In het kort komt het erop neer dat je botten door een calciumtekort steeds brozer worden. Je hoeft dan maar één keer te vallen om een nare breuk op te leveren! Om ontkalking tegen te gaan, krijgen ouderen vaak het advies om dagelijks een calciumtablet in te nemen.
Helaas wordt daarbij een belangrijk punt over het hoofd gezien. Calcium wordt namelijk pas goed door je botten opgenomen als je ook regelmatig beweegt. Blijf je op je bank hangen, dan worden je botten gewoon niet sterker.
Regelmatig een rondje lopen is dus goed tegen osteoporose, zeker als je ook genoeg calcium via je voedingspatroon binnenkrijgt. Ook vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen. Vitamine D krijg je binnen door voldoende zonlicht. Win-win dus!
2. Wandelen voor je spieren
Ook je spieren hebben beweging nodig. Doe je er niets mee, dan neemt je lichaam aan dat je ze kennelijk niet nodig hebt en verdwijnen ze langzaam weer. Door te wandelen kun je spierweefsel op basisniveau behouden. Naast je ledematen wordt overigens ook je hart sterker als je een beetje doorloopt.
In het algemeen geldt dat je je hartspier aan het trainen bent als je hartslag hoog genoeg is. De formule die je daarvoor kunt gebruiken is 170 min je leeftijd. Iemand van 60 verbetert zijn of haar conditie dus bij een hartslag van 110 of meer per minuut.
3. Wandelen voor hart en bloedvaten
Wandelen is ook nog op een andere manier goed voor je hart. Als je regelmatig beweegt, verlaagt dat namelijk ook je bloeddruk. Je cholesterolgehalte verbetert eveneens door nu en dan een blokje om te lopen. Samen zorgen die twee factoren ervoor dat de gezondheid van je hart en je bloedvaten verbetert. Je loopt zo bijvoorbeeld minder risico op beroertes, bloedproppen en hartaanvallen.
En nee, voor die verbeteringen hoef je echt niet dagelijks grote wandeltochten te maken. Een uurtje per week levert al significante verbetering op. Beter nog is een half uur per dag, waarmee je op de lange termijn nog veel groter resultaat behaalt.
4. Wandelen voor je hersenen
Sommige onderzoeken laten zien dat wandelen je concentratie verbetert, hoewel het debat daarover nog gaande is. Wat wel duidelijk is, is dat je van wandelen een beter humeur en minder stress krijgt. Dat is uiteindelijk ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ook lijkt wandelen gezond te zijn omdat het je hersenen stimuleert om in vorm te blijven.
Ook gaat wandelen de veroudering van je brein tegen. Mensen die veel bewegen krijgen niet of op latere leeftijd last van aandoeningen als Alzheimer! Door nu al te beginnen met regelmatige wandelingen, zul je dus op latere leeftijd gezonder blijven.
Wandelen om af te vallen?
Je ziet wel eens sites waar wandelen gepromoot wordt als makkelijke manier om af te vallen. Natuurlijk is het inderdaad mogelijk om wat meer calorieën te verbranden door te wandelen. Let alleen wel op dat je flink wat stappen moet zetten om ook inderdaad nuttige hoeveelheden calorieën te verbranden! Wat vaker een rondje om het blok zal geen zoden aan de dijk zetten.
Rustig wandelen kan wel een heel goed begin zijn voor mensen met zwaar overgewicht. Hardlopen of een andere zware sport kan in zo’n geval namelijk chronische beschadigingen aan de gewrichten veroorzaken. In alle andere gevallen zul je er flink wat tijd in moeten checken om ook inderdaad genoeg calorieën te verbranden voor merkbaar gewichtsverlies. Het is simpelweg niet intensief genoeg voor korte work-outs.
Wandelen als sport?
Wel is het mogelijk om wandelen intensiever te maken. Dat is nuttig als je je conditie serieus wilt verbeteren, of als je langzaam richting een steviger sportregime probeert te bewegen. Nordic walking is bijvoorbeeld een optie.
Ook kun je wandelen als basis gebruiken voor een interval work-out. Ren af en toe een klein stukje, en ga dan weer terug naar wandelen. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds langere stukken kunt blijven rennen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Maurice zegt:
Helpt niet bij afvallen ? BS Met een beetje inzet is 1000 Kcal per dag er doorheel wandelen voor veel zware mensen echt wel te doen..... Kom mij niet vertellen dat dat met goede voeding geen effect sorteert.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Maurice,
Heb je helemaal gelijk in, wandelen kan inderdaad een prima hulpmiddel zijn, zeker wanneer je vanuit een inactieve leefstijl begint. Ik zal het artikel een beetje aanpassen :-)
Yvonne zegt:
Mooi artiekel ben het alleen niet eens met de claim dat het erg weinig doet om af te vallen. Ja het zal door wandelen niet razend snel er af vliegen maar als je wandelt zit je qua hartslag in de zogenaamde fatburn zone. Het zit namelijk zo. Een vet molecuul is enorm energie rijk. Maar om vet te verbranden is er meer zuurstof nodig dan voor het verbranden van bijvoorbeeld 1 molecuul koolhydraten. Je lichaam is zo gemaakt dat het overschakeld op de optimale brandstof voor de hoeveelheid zuurstof in je lichaam. Bij laag intensieve inspanning is er dus voldoende zuurstof aanwezig voor het verbranden van vetten. Word je workout intensiever, dan schakelt je lichaam over op het verbranden van koolhydraten. Wat natuurlijk niet verkeerd is maar wandelen draagt wel degelijk bij aan de vetverbranding.