Volledig uitgeput na het hardlopen of te moe om nog 10 burpees te kunnen doen. Het gevoel van vermoeidheid kennen we allemaal. Maar zijn we dan ook echt uitgeput of valt dat wel mee? In dit artikel gaan we dieper in op uitputting.
Het concept ‘uitputting’
Wanneer was de laatste keer dat jij je volledig uitgeput voelde? Was het tijdens of na het sporten? Of was dat toen je ’s ochtends wakker werd. Vermoeidheid is een overweldigend gevoel van uitputting en een verminderd vermogen om lichamelijk en geestelijk werk te voltooien.
Het bevat niet alleen een lichamelijk component, maar is voor een groot deel ook mentaal bepaald. Ongeveer 20% van de volwassenen wereldwijd meldt huidige vermoeidheid. Uitputting houdt verband met levensstijl. Maar levensstijl is een erg breed begrip.
Dus wilden onderzoekers weten of je vermoeidheid kan meten. Wat de relatie is tussen wat je lichaam voelt en wat je geest denkt? Want als je je uitgeput voelt, maar zegt wat anders, ben je dan wel écht uitgeput? En kan andersom ook? Genoeg te onderzoeken.
Mentale uitputting
De Italiaan Angelo Mosso begon aan het eind van de 19e eeuw onderzoek te doen naar mentale vermoeidheid. Er kwam een onderscheid tussen objectieve en subjectieve vermoeidheid. Tot dan toe keek men alleen naar lichamelijke vermoeidheid.
Deze subjectieve vermoeidheid kwam wel met een probleem. Want hoe meet je dat? Je komt dan al snel uit op zelfrapportage. Maar ook dat heeft heel wat haken en ogen. Toch is inmiddels erkend dat er een interactie is tussen biologische, psychologische en psychosociale variabelen.
Actiever betekent minder moe
Mensen die dagelijks actief zijn hebben 40% minder kan op vermoeidheid. Dus ben jij iemand met een kantoorbaan, zorg dan voor voldoende activiteiten in je vrije tijd. Zowel gezonde mensen, als mensen met beperking of ziekte ondervinden hiervan voordelen
Zelfs mensen met chronische ziekten voelen zich minder vermoeidheid wanneer ze een actieve levensstijl hebben. Stopt iemand na een tijdje weer, dan ervaart diegene direct weer vermoeidheid. Dit is vooral een mentaal aspect.
Fysieke uitputting
Naast je uitgeput voelen, bestaat er natuurlijk ook fysieke uitputting. Oftewel overbelasting of overtraining. Dit ontstaat door een te hoge frequentie, intensiteit of duur van een training, waarbij je onvoldoende kunt herstellen.
Voordat je écht overtraind bent, zul je mentale vermoeidheid ervaring. Je hoofd waarschuwt je als het ware voor de grenzen van je lichaam. In sommige situatie, zoals topsport, worden deze signalen regelmatig genegeerd. Op die manier halen topsporters bijzondere prestaties. Maar een burn-out ligt ook op de loer.
Veerkracht trainen
Actief zijn helpt ons om minder vermoeid te zijn. Zowel bij mensen die gezond zijn, als mensen met onderliggende klachten. Maar actief zijn is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je je wel écht moe voelt. Het trainen van je veerkracht kan je helpen om toch die drempel over te stappen.
Met veerkracht bedoelen we in dit geval hoe snel je kunt ‘herstellen’ na een tegenslag. En hoe je die tegenslag vervolgens naar iets positiefs weet om te buiten. Zodat het een kans wordt of iets wat bijdraagt aan persoonlijke groet.
Veerkracht betekent niet dat negatieve gebeurtenissen je niets doen of dat je kalm blijft onder elke situatie. Veerkracht is iets wat je leert en wat je ook op iedere leeftijd kan blijven leren.
Wanneer je in een dip zit, moet bent, of geen goed humeur hebt, dan kun je door veerkrachtig te zijn toch in actie komen. Je weet om te gaan met het negatieven en het op te buigen tot iets positiefs. Ondanks alles stap je tóch de deur uit voor een wandeling. Of ga je toch naar de sportschool. Wetende dat het je goed doet.
Je traint dit door je bewustzijn te oefenen. Door je bewust te worden van wat er in je hoofd speelt en deze te vergelijken met de feiten. Of we het nu willen of niet, onze hersenen beschermen ons door bij een zware training of in een stressvolle periode ‘stop’ te zeggen.
Wanneer je je daar bewust van bent, kun je vervolgens ook bewust zeggen: het is oké om nog even door te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je nog 10 burpees moet doen bij een crossfitles terwijl je eigenlijk al heel moe bent. Of het is oké om nu een activiteit te doen, want dat doet met goed. Terwijl jou hersenen denken: nee, binnen blijven want je hebt rust nodig.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!