
Veel mensen zijn enorme perfectionisten, met een sterke ‘alles of niets’-instelling, wanneer het op gezond eten aankomt. Zodra ze besluiten om aan hun dieet te gaan werken, gaat alles met ook maar een grammetje suiker de prullenbak in. Ze eten echt alleen nog maar strikt biologisch en staan op verjaardagen met een appeltje in de hand te beweren dat ze echt geen behoefte hebben aan zoetigheid.
Dat klinkt misschien bewonderenswaardig, maar op de lange termijn gaat het maar zelden goed! In de blog van vandaag leggen we je uit hoe dat komt, en hoe je dat effect kunt voorkomen met de 80-20 regel.
Wat is de 80-20 regel?
De 80-20 regel is een heel eenvoudige richting die je aan kunt houden wanneer het je gezondheid betreft. Als je 80% van de tijd verantwoord bezig bent, kun je in de overige 20% prima een beetje zondigen. Het grootste deel van de tijd zorg je dus dat je voeding gewoon bestaat uit verse, onbewerkte producten. Groente en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden, volkoren producten en peulvruchten.
Maar als je echt een keer zin hebt in een stukje chocola, een lekker wijntje of een portie chips? Dan vormen die gewoon jouw 20% en kun je ze dus zonder schuldgevoelens eten.
Voordelen 20-80 regel
Waarom zou je jezelf nu toestaan om 20% van je eten uit minder gezonde ingrediënten te laten bestaan? Heel eenvoudig: zo voorkom je dat je op de langere termijn zo veel van je eigen wilskracht vraagt dat je er uiteindelijk toch weer het bijltje bij neer moet gooien. Zelfs met de strengste discipline kan het per slot van rekening gebeuren dat je een keer de fout in gaat.
Mensen die alles 100% goed willen doen, maken daar vaak een enorm probleem van of geven het zelfs volledig op als ze een keertje ten prooi zijn gevallen aan een eetbui. Dat is natuurlijk ontzettend zonde! Op de lange termijn bereik je meer door het grootste deel van de tijd gezond te eten, ook als daar wat uitschieters bij zitten.
De 80-20 regel in de praktijk
Er zijn verschillende manieren om de 80-20 regel in de praktijk toe te passen. Sommige mensen eten zes dagen per week gezond, en geven zichzelf één dag ‘vrij’. Anderen eten thuis altijd gezond, en gebruiken hun 20% wanneer ze bij anderen eten of uitgaan. En weer anderen eten dagelijks drie gezonde maaltijden en nemen één ongezonde snack tussendoor.
Het belangrijkste is vooral dat je een patroon kiest dat goed bij jou past. Prop die koekjes daarnaast niet gedachteloos naar binnen, dan heb je er voor je het weet meer trek in. Probeer echt van je 20% te genieten, en neem je ongezonde snack alleen als je er daadwerkelijk zin in hebt.
Beheersing is belangrijk
Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat je ook met de 80-20 regel niet alle zelfbeheersing overboord kunt gooien. Voor sommige mensen is die 20% sneller ‘op’ dan ze zich realiseren, waardoor ze uiteindelijk meer een soort 50-50 regel toe gaan passen. Dat is natuurlijk stukken minder effectief!
Hou dus wel een beetje in de gaten hoe veel je eigenlijk zondigt. Een glaasje wijn is iets anders dan een hele fles, per slot van rekening. Als je onder ‘een wijntje’ meestal het tweede en derde verstaat, hou je jezelf simpelweg voor de gek. Eventueel kun je een tijdje een eetdagboek bijhouden om te kijken of je verhouding een beetje naar wens is.
En als het nu toch eens misgaat?
Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keertje ver over de 20 heengaat. Je hebt een feestje, je bent moe, en voor je het weet heb je twee stukken taart en een halve bak chips achter de kiezen en laat je die gezonde salade voor het avondeten maar lekker zitten. Ga op zo’n moment nu niet zitten zwelgen in het zelfverwijt, en geef je pogingen om gezond te eten al helemaal niet ter plekke om.
Accepteer gewoon dat zulk soort dingen kunnen gebeuren. Doe het de volgende dag niet weer, en dan komt het vanzelf wel goed. Zolang je maar gewoon je best doet, profiteert je gezondheid daar doorgaans al van!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Stel, ik wil in de 80%-tijd volkorenwraps met gerookte zalm, ijsbergsla, uitjes en komkommer maken, mag ik daar dan ook paturain kruidenkaas over de wrap smeren? Of is het tijdens de 80%-tijd écht zonder saus/smeersels?
Hi Paulien,
Je kunt de 80-20 indelen of interpreteren zoals je wilt! Je kunt dus ook iedere maaltijd 80% gezonde en 20% minder gezonde ingrediënten gebruiken, of iets in die richting. Zolang je maar zorgt dat de verhouding in totaal en over de lange termijn ruwweg klopt :-)
Is dit boek geschikt voor mij ?
Ik heb nl te hoog cholesterol en en heb lichte diabetes type 2 en ik wil (moet) daarom 7 kg afvallen. Graag uw reactie
Hi Jamarij,
In principe bevatten de FitChef-recepten allemaal weinig snelle koolhydraten en vooral gezonde vetten. Daar zou je dus veilig mee moeten kunnen koken. Wel kan het verstandig zijn om bij dit soort aandoeningen even met een diëtist te overleggen wat je wel en niet kunt eten. Wij kunnen je namelijk geen medisch advies geven :-)