Je komt er al een tijdje nauwelijks omheen: No Carb Cloud Bread, hier en daar ook wel wolkenbrood genoemd. Het is één van de favoriete broodvervangers van veel mensen die eigenlijk dat brood al helemaal afgezworen hadden. Niet voor niets, want No Carb Cloud Bread bevat nauwelijks koolhydraten, en is wél rijk aan eiwitten.
Daarnaast is het ontzettend makkelijk in elkaar te zetten en kun je er oneindig veel mee. Hoe cliché het ook is, het wordt dus tijd dat we op Drogespieren.nl ook aan de trend toegeven. Vandaag geven we jullie een recept voor No Carb Cloud Bread. En daarnaast noemen we ook meteen wat mogelijke variaties, zodat je er echt even mee vooruit kunt.
Wat is er mis met koolhydraten?
Eerst nog even de achtergrond. Zoals de naam No Carb Cloud Bread al zegt, zitten er in deze broodjes bijna geen koolhydraten. Waarom is dat precies zo’n punt? Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, zijn koolhydraatarme diëten de laatste jaren waanzinnig populair.
Als je deze blog regelmatig leest weet je dat wij niet tegen koolhydraten op zich zijn. Mits je ervoor zorgt dat je de juiste koolhydraten eet. Desalniettemin kan het helpen om te minderen met koolhydraten om zo je totale calorie inname te verlagen. De meeste mensen eten er namelijk veel te veel van. Af en toe wat No Carb Cloud Bread is dus voor veel mensen een prima keuze!
En waarom ook alweer die eiwitten?
In plaats van koolhydraten bestaan deze luchtige broodjes vooral uit eiwitten. Beide hoofdingrediënten – ei en hüttenkäse – zitten daar namelijk vol mee. Goed nieuws, want eiwitten hebben dat juist weer enorme voordelen voor de gezondheid. Voor sporters zijn ze sowieso noodzakelijk. Zonder voldoende eiwitten te eten kun je namelijk geen spieren opbouwen.
Ook als je vooral op een gezonde manier af wilt vallen heb je echter iets aan eiwitrijk voedsel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder trekt hebt en per saldo dus minder eet. Daarnaast voorkomen eiwitten dat je op een dieet al te veel spierweefsel afbreekt en zodoende je metabolisme vertraagt. Genoeg reden om erop te letten in je voedingspatroon, dus!
No Carb Cloud Bread recept
Tijd voor het recept zelf. Je hebt voor No Carb Cloud Bread maar heel weinig verschillende ingrediënten nodig, namelijk:
- 3 gemiddelde eieren
- 3 eetlepels hüttenkäse
- 0,5 theelepel bakpoeder
- Een snufje zout
- Eventueel 1 eetlepel honing of ahornsiroop
Verwarm om te beginnen de oven voor op 150 graden Celsius.
Splits de eieren en doe de eiwitten in een vetvrij kom. (Je kunt een kom goed schoonmaken met citroensap). Klop de eiwitten stijf met een mixer tot de pieken rechtop blijven staan (zodat het blijft zitten zodra je de kom op zijn kop houd). Dat duurt een paar minuten, dus heb geduld!
Meng in een andere kom de eigelen met de overige ingrediënten tot een romig mengsel. Spatel het eigeelmengsel door de stijve eiwitten heen. Let op dat je dit snel en voorzichtig doet; zo voorkom je dat de luchtigheid uit het mengsel verdwijnt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep daar bolletjes van het beslag op. Met deze hoeveelheid kun je er ongeveer 10-12 maken, afhankelijk van hoe veel je er maakt! Het hoort allemaal een beetje uit te lopen: No Carb Cloud Bread is behoorlijk plat.
Schuif de hele boel in de oven en bak ongeveer een kwartiertje of iets langer. De broodjes zijn klaar wanneer ze mooi luchtig en goudgeel zijn. Een broodje bevat ongeveer 30-35 calorieën!
Variaties van No Carb Cloud Bread
Het bovenstaande recept is behoorlijk simpel. Voor veel mensen is dat positief: je wilt immers niet dagelijks uren in de keuken staan. Aan de andere kant zit er aan die eenvoud echter ook een gevaar vast. Het is immers ook weer niet de bedoeling dat het No Carb Cloud Bread gaat vervelen! Gelukkig valt er voldoende met het recept te variëren. Een aantal toevoegingen aan het beslag om het brood afwisselend te houden:
- Kaneel en een extra lepel honing
- Gedroogde vruchten zoals dadels, rozijnen of cranberries
- Geraspte citroenschil
- Kruiden en specerijen: paprikapoeder, kerrie, Italiaanse kruiden, rozemarijn, tijm, etc.
- Geraspte Parmezaanse kaas
- Heel fijngesneden olijven en zongedroogde tomaatjes
- Heel fijn gesnipperde ui
Beleg voor No Carb Cloud Bread
No Carb Cloud Bread is niet direct heel makkelijk te beleggen. De reden is, zoals eerder al genoemd, dat de broodjes nogal plat zijn. Je kunt ze dus niet opensnijden zoals je dat met een gewoon wit bolletje zou doen. Gelukkig is dat absoluut geen reden om er niet creatief mee aan de slag te gaan!
Je kunt het No Carb Cloud Bread namelijk ook gewoon aan de platte kant beleggen. En daar is echt een heel stuk meer mogelijk dan alleen een saaie plak kaas. Wederom wat suggesties:
- Magere vleeswaren: kipfilet, bijvoorbeeld met wat avocado en verse spinazie
- Vette vis: zalm met roomkaas is een klassieke combinatie
- Hamburgers of groenteburgers: gebruik twee broodjes als hamburger bun
- Pizzabeleg: een lepel tomatensaus, mozzarella en wat groenten naar keuze
- Fruit: hüttenkäse met jam is bijvoorbeeld een goede combinatie, maar gewoon vers fruit kan natuurlijk ook!
Invriezen en bewaren
No Carb Cloud Bread is niet heel lang te bewaren. Nadat ze gebakken zijn, blijven de broodjes ongeveer drie dagen goed. Je kunt ze daarbij het beste in de koelkast of in een luchtdichte trommel bewaren. Maak dus niet al te veel in één keer, hoe makkelijk het ook is!
Wil je toch meteen flink wat maken en altijd een voorraadje bij de hand hebben? Dan kun je de broodjes ook invriezen. No Carb Cloud Bread wordt niet heel zacht en sponzig als het ontdooit, dus als je een flinke vriezer hebt, is dat een uitkomst!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Magda Dellemijn_Elias zegt:
Ik vind het een zeer goed artikel en ga het zeker uitproberen. maar mag er ook komkommer en appelstroop op.?
Corina zegt:
Je zou ook een muffin vorm kunnen gebruiken, dan lopen de broodjes niet zo uit en lijken het misschien meer broodjes die je ook kunt opensnijden en vulling tussen kunt doen.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip Corina!
Anni zegt:
Kan je ook pitten en zaden door het cloud Bread beslag doen? Zoals chia, lijnzaad, pompoen, etc etc? Of werkt dit niet mee aan het bakken. Lijkt me nog lekkerder namelijk!!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anni, ik weet niet zeker hoe dat uitpakt, maar het lijkt me een interessant experiment. Laat ons weten hoe het uitpakt!
Petra zegt:
Hebben jullie voor de recepten ook een pinterest pagina?
Ik kan er niks over vinden.
Mark (beheerder) zegt:
Hi Petra,
Geen Pinterest.
Wel gaan we op zeer korte termijn honderden recepten delen via Instagram. Zijn hier volop mee bezig.
Zie: https://www.instagram.com/fitchef.nl/
Willem Scholten zegt:
Hoi Mark, ik mis alleen vaak de hoeveelheid koolhydraten ?
Mark zegt:
Dag Willem,
De hoeveelheid koolhydraten in het No Carb Cloud Bread is te verwaarlozen.
Er wordt één eetlepel honing voor 10-12 broodjes gebruikt. Per broodje is dit heel erg weinig.
Daarnaast zit er in eieren en cottage cheese ook heel weinig koolhydraten.
Als je exact wilt weten wat je binnenkrijgt is het slim om een applicatie zoals MyFitnessPal of FatSecret op je telefoon te installeren.
Je vult daar dan simpelweg de ingrediënten in en zo heb je het totaal aantal kcal en macro's.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groet,
Mark