Tijd om weer eens een recept op de blog te posten! Dit keer gaan we niet voor een zoet recept, maar voor een wat hartiger snack: groentechips uit de oven. Net zoiets als de vertrouwde aardappelchips, maar dan een heel stuk gezonder. Goed, het kost misschien wel iets meer moeite dan het opentrekken van een gewone zak chips. We leggen je echter graag uit waarom het die moeite zeker waard is!
Chips zijn ongezond
Om maar met reden één te beginnen: je wilt gewone chips simpelweg liever niet eten. Dat is niet eens per se omdat het koolhydraten bevat. Koolhydraten zijn niet per definitie de vijand, wat de talloze koolhydraatarme blogs van dit moment daar ook over te zeggen mogen hebben. Het probleem is eerder dat die chips niet alleen uit aardappel bestaan.
Het gaat vooral om beetjes aardappel met heel veel ongezond frituurvet, aangevuld met flinke doses zout en suiker. Sommige mensen proberen het nog ‘gezond’ te houden door voor light chips te kiezen, maar dat helpt helaas weinig. De vetten zijn misschien door meer zetmeel vervangen, maar de hoeveelheid suiker en zout is nog steeds even ongezond.
Meer groente eten!
Kortom: alle reden om op zoek te gaan naar een fatsoenlijke vervanging. Het is natuurlijk al stukken beter om zelf je chips van aardappels te maken. Dat scheelt in ieder geval een hoop vage en onnatuurlijke ingrediënten. Er is echter nog een betere – en vaak lekkerdere – optie: groentechips. Dat mes snijdt aan twee kanten.
Allereerst het gewoon makkelijker om chips van groenten te maken. Zo blijf je niet zitten met iets dat ‘net geen echte chips’ is; het is gewoon een lekkere snack op zichzelf. En daarnaast is meer groente voor bijna iedereen een geweldige manier om gezonder te eten. Groenten zijn ongeveer de enige voedingscategorie zonder nadelen, en met ongelofelijk veel voordelen.
Wintergroenten gezond
In dit recept worden voor de groentechips uit de oven vooral typische wintergroenten gebruikt: pastinaak, bietjes, wortel en zoete aardappel. Het voordeel van die groenten is dat ze goed stevig zijn. Ze krijgen daarom snel een lekkere bite wanneer je ze als chips bereidt. Daarnaast zijn ze natuurlijk gewoon ongelofelijk gezond!
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bovenstaande groenten de enige groentesoorten zijn waar je chips van kunt maken! Integendeel: er is bijna eindeloze variatie mogelijk. We hebben op de blog al eerder een recept voor courgettechips gedeeld. Ook bijvoorbeeld pompoen kan het echter uitstekend doen.
Al met al geldt dat je praktisch iedere groente tot chips om kunt toveren, zolang je er maar stevige plakjes van kunt snijden. Let wel een beetje op dat je de wat zachtere groenten niet te dun snijdt! Courgette verliest bijvoorbeeld nog aardig wat vocht – meer dan pastinaak of wortel. Om die reden is het verstandig om de plakjes net wat dikker te maken.
Groentechips kruiden
In dit recept brengen we de groentechips uit de oven op smaak met alleen een snufje zeezout. Hartstikke lekker, en de beste manier om de smaak van gewone chips een beetje te benaderen! Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om de groentechips te kruiden. Zo kun je je eigen paprikachips maken met een flinke dosis paprikapoeder.
Voeg een snufje chili- of cayennepeper toe als je het ook nog eens lekker pittig wilt maken! Een andere kruidige optie is om kerrie te gebruiken, of om met wat komijn en cayennepeper voor een Mexicaanse twist te gaan. Of wat dacht je van Italiaanse kruiden, of van rozemarijn en zeezout? Ook met steeds dezelfde groenten hoef je je niet te vervelen.
Groentechips uit de oven
Ten slotte nog een laatste puntje: de bereiding. De chips frituren is duidelijk geen al te slanke manier om ze klaar te maken. Al dat frituurvet, hoe gezond je het ook maakt, levert simpelweg een enorme berg calorieën op. Niet optimaal als je de hoeveelheid energie die je eet juist een beetje probeert te beperken.
Om die reden wordt in dit recept voor de oven gekozen. Er is echter nog een andere optie: als je thuis een airfryer hebt staan, kun je die ook gebruiken! Het is dan een beetje experimenteren met bakduur en temperatuur, maar het kan wel heel knapperige chips opleveren!
Recept groentechips uit de oven
Dit heb je nodig:
6-8 porties | 10 minuten + 15-25 minuten in de oven
- Kleine zoete aardappel
- Klein rauw rood bietje
- Kleine pastinaak
- Kleine winterwortel
- 1-2 eetlepels olijfolie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op de hete lucht stand 150 (º). Boen de zoete aardappel goed schoon onder stromend water en dep goed droog. Schil de andere groenten met een dunschiller. Schaaf de groenten daarna op de mandoline of groenteschaaf of met de dunschiller in flinterdunne plakjes.
- Bestrijk de plakjes dun met olijfolie en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Dit kan waarschijnlijk niet in één keer. Strooi er een beetje zout over.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de groente 15-25 minuten. Open tussentijds 3-4 keer de ovendeur, zodat het vocht uit de groente kan ontsnappen.
- Laat de groenten op een laag keukenpapier afkoelen en bak de rest van de groentechips.
- Bewaar de goed afgekoelde groentechips in een koelkastdoos. Strooi er een beetje zout over.
Tip: Als de chips na afkoelen of een dag later toch niet helemaal knapperig is, bak ze dan nog 10-15 minuten in een warme oven van 175-200 (º). Bij dit recept kun je natuurlijk ook gewoon van één groente uitgaan!
Voedingswaarde groentechips uit de oven:
- Kcal: 73
- Eiwit: 1 gram
- Vet: 1 gram
- Koolhydraten: 9 gram
- Vezels: 3 gram
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Hans zegt:
En als je zoutloos moet eten ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Hans, je kunt de chips ook goed op smaak brengen met ander kruiden en specerijen :-) Denk bijvoorbeeld aan Italiaanse kruiden (lekker bij courgette) of een Mexicaanse mix van komijn en paprikapoeder (heerlijk bij zoete aardappel).
Roel Jansen zegt:
Duidelijk en interessant; ga morgen meteen proberen!
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk Roel, laat ons weten hoe ze uitpakken!
Mark zegt:
Hi Roos,
Dat is vervelend.
Je kunt proberen om de courgettechips nogmaals voor 10-15 minuten in de oven te doen.
Groetjes,
Mark
Roos zegt:
Courgettes chips blijven bij mij slap... zo jammer... :-(