Van omega 3-vetten heeft bijna iedereen wel eens gehoord. Maar hoe veel weet jij van omega 6, een ander soort vetzuren? Ook omega 6 wordt over het algemeen als een gezond vetzuur gezien. Het Voedingscentrum raadt ons dan ook aan om regelmatig plantaardige olie met omega 6 te gebruiken, zoals maisolie of arachideolie. En dat raden veel anderen juist weer af!
Waar komt die tegenspraak vandaan? Hoe gezond is omega 6 nou echt, en hoeveel moet je er al dan niet van eten? In de blog van vandaag zetten we het allemaal voor je op een rijtje!
Wat is omega 6?
Omega 6 is een zogenaamd meervoudig onverzadigd vetzuur, net als bijvoorbeeld omega 3. Er bestaat ook nog een omega 9, maar dat is dan weer een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Er bestaan verschillende soorten omega 6, maar de bekendste is linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur: je lichaam kan het zelf niet aanmaken, dus je moet er via je voeding genoeg van binnen zien te krijgen.
Gelukkig vind je linolzuur in aardig wat producten terug. Zo zitten er omega 6-vetzuren in de meeste plantaardige oliën: zonnebloem, maisolie en sojaolie, bijvoorbeeld. Alleen olijfolie bevat vooral omega 3 en 9. Ook margarine en bak- en braadvetten bestaan meestal vooral uit linolzuur. Andere omega 6-vetten zitten bijvoorbeeld in dierlijke producten als vis en gevogelte, maar dat zijn veel kleinere hoeveelheden.
Is omega 6 gezond?
In het algemeen wordt omega 6 als een gezond vetzuur gezien. Dat heeft er vooral mee te maken dat het, zoals gezegd, een onverzadigd vet is. Onverzadigde vetten verlagen namelijk de hoeveelheid LDL-cholesterol in je bloed – de cholesterolsoort die voor hart- en vaatziekten kan zorgen. Omega 6 vermindert dus de kans op deze categorie aandoeningen.
Verder is omega 6 ook noodzakelijk voor een goede werking van het afweersysteem. Kinderen kunnen een groeiachterstand oplopen wanneer ze er te weinig van binnenkrijgen. Ook zorgt een tekort aan omega 6 en specifiek linolzuur voor een schilferige huid en droge ogen. Je hebt dus zeker voldoende van deze vetzuren nodig om gezond te blijven.
Niet te veel!
Het Voedingscentrum stelt dat mannen gemiddeld 6 gram omega 6-vetzuren per dag moeten eten, en vrouwen 4 gram. Meer mag echter, en dat is maar goed ook: Nederlanders eten er gemiddeld 14 gram per dag van. Een groot deel daarvan komt uit eerdergenoemde bak- en braadvetten, en natuurlijk margarine.
Toch zul je gezien hebben dat we je op deze blog juist aanraden niet te veel plantaardige oliën met omega 6 te gebruiken. Dit is ook één van de redenen dat we niet dolenthousiast zijn over margarine. Maar wat is er dan mis met te veel omega 6, als het wel heel gezond kan zijn? Dit vetzuur is er één dat je in goede balans met de rest van je voeding moet houden – en dat gaat helaas nog wel eens fout!
Omega 3 en omega 6
We noemden hiervoor omega 3 al, een vetzuur dat sterk op omega 6 lijkt. Ook omega 3 is ontzettend gezond; het heeft onder andere ontstekingsremmende werking en haalt ook je cholesterol omlaag. Veel mensen krijgen echter maar heel weinig omega 3 binnen, en veel meer omega 6. De verhouding omega 3 en omega 6 is gemiddeld ongeveer 1 op 15.
Het probleem daarmee? Onderzoeken tonen dat een balans van 1 op 6 of zelfs minder een heel stuk beter voor je is. Een hogere hoeveelheid omega 6 lijkt juist tot méér welvaartsziektes en ontstekingen te leiden. De oorspronkelijk gezonde eigenschappen worden dus geheel teniet gedaan als er niet genoeg omega 3 is om de werking in goede banen te leiden.
Waar zit omega 3 in?
Kortom, je kunt prima omega 6 blijven eten – als je niet vergeet om ook genoeg omega 3 binnen te krijgen. De beste bron daarvan is vette vis. Met één a twee keer per week vette vis op het menu heb je een groot deel van het probleem al opgelost. Hou je niet van vis? Ook zeewier en algen bevatten omega 3, net als de meeste noten en zaden.
Eventueel kun je ook overwegen om een omega 3-supplement te nemen. De meeste van deze supplementen zijn gemaakt van visolie, maar ze hebben niet die typische vissmaak. Dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor mensen die daar niet van houden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Pam Kaspers zegt:
Ik vind het jammer dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen linolzuur als zuivere (zonnebloem)olie en als het bewerkt is zoals in margarine. Dat is volgens velen (w.o. wetenschappers) wel een groot verschil hoe gezond het is.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Pam, goed punt! Hierover bestaat echter nog behoorlijk wat discussie, want er zijn ook genoeg onderzoeken die juist aangeven dat de effecten ongeveer gelijk zijn..
Het belang van de juiste verhouding met omega 3 lijkt wel sowieso te gelden, zowel voor bewerkte als onbewerkte vetten :-)
Elusabeth zegt:
Misschien braakvetten in braadvetten wijzigen.?
Mark (beheerder) zegt:
Hi Elusabeth,
Foutje... Inmiddels aangepast! :)
wilma zegt:
https://www.vitamins.nl/blog/omega-6-vetzuren-waar-je-genoeg-van-hebt/
Zoals gezegd, we krijgen al genoeg omega 6 binnen.
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klopt voor veel mensen inderdaad, Wilma :-) Maar dat maakt omega 6 zelf natuurlijk niet per se ongezond, eerder het eetpatroon in het algemeen...