Natuurlijk hoop je blessures altijd zo veel mogelijk te voorkomen. Je kunt echter altijd pech hebben en een verwonding oplopen. Soms kan die zelfs zo ernstig zijn dat je voor een periode moet stoppen met je gebruikelijke trainingen. Vervelend, want je wilt natuurlijk wel in vorm blijven!
Hoe kun je nu op een verstandige manier zorgen dat je conditie niet te veel achteruit gaat? In de blog van vandaag geven we je zes tips voor verantwoord sporten met een blessure. Zo voorkom je dat je het probleem per ongeluk alleen nog maar groter maakt!
Tips voor sporten met een blessure
Een kleine disclaimer: deze tips zijn natuurlijk allemaal vrij algemeen. Je kunt ze dan ook niet opvatten als medisch advies voor jouw specifieke blessure! Twijfel je ergens over, dan kun je daarmee beter naar je arts of fysiotherapeut stappen.
De volgende zes tips zijn in het algemeen echter van toepassing voor sporten met een blessure:
1. Neem op tijd rust!
Dit is misschien wel meteen de belangrijkste tip: stop op tijd. Veel mensen zijn bij hardnekkige pijntjes geneigd gewoon nog even door te gaan. Je wilt immers niet opgeven, en wie weet is het probleem na een nachtje slapen wel verdwenen?
Het gevolg is dat je kwetsbare spieren en pezen alleen maar meer belast – en overbelast. Uiteindelijk wordt de blessure daardoor ernstiger en zul je gedwongen zijn om juist langer rust te nemen. Neem je lichaam dus serieus wanneer het aangeeft dat je iets verkeerd doet, en neem op tijd rust. Dat pijnsignaal is er echt niet voor niets.
2. Gebruik geen pijnstillers
Als je toch in vorm wilt blijven met een blessure, is het verleidelijk om met een paracetamol aan de slag te gaan. Dat is echter een bijzonder slecht idee. Nogmaals: de pijn is er niets voor niets, en door hem ‘uit te schakelen’ mis je de waarschuwing wanneer je over je grenzen gaat.
In het algemeen is het onverstandig om veel pijnstillers te gebruiken wanneer je een blessure hebt. Ook bij het lopen en fietsen kun je immers ongemerkt de verkeerde pezen en spieren belasten. Een uitzondering kan gemaakt worden wanneer je zonder medicatie constant pijn hebt. Overleg dan echter wel even met je arts of fysio of er bewegingen zijn die je echt niet moet maken.
3. Ga naar de fysiotherapeut
In het algemeen is het een aanrader om bij een aanhoudende pijn langs de fysiotherapeut te gaan. Die kan je vaak snel vertellen wat het probleem precies is, en wat er aan te doen valt. Dat werkt een heel stuk beter dan als je zelf moet uitvogelen wat je wel en niet kunt doen!
De fysio kan je ook vertellen of je nog kunt sporten met je blessure, en zo ja, welke activiteiten dan werken. Ook kan het geen kwaad om even te vragen hoe je dit soort problemen in de toekomst kunt voorkomen. Vaak helpt het al enorm om bepaalde zwakke schakels iets te versterken.
4. Kies vervangende activiteiten
Sporten met een blessure is gevaarlijk als je de training blijft doen waar je om te beginnen van geblesseerd bent geraakt. Dat wil echter niet zeggen dat je niets anders kunt doen! Als je zorgt dat je de geblesseerde lichaamsdelen zo veel mogelijk ontziet, kan de rest van je lichaam prima getraind worden. Een paar suggesties:
- Wandelen is een prima optie als je een arm- of schouderblessure hebt. Ook bij rugklachten kan het eventueel helpen, maar dan is een goede houding wel van groot belang.
- Heb je een knie- of voetblessure, dan is wandelen vaak onverstandig. Licht fietsen is dan echter nog wel een optie, omdat daarbij minder gewicht op de beengewrichten ligt.
- Zwemmen is de ideale sport voor algemene gewrichtsklachten. Omdat je door het water ‘gedragen’ wordt, worden je spieren nog wel belast, en je gewrichten een stuk minder. Bovendien traint het meteen je hele lichaam – ideaal voor wie verder weinig kan bewegen.
- Krachttraining kan vaak ook bij blessures nog wel, als je de getroffen spieren maar met rust laat. Overleg hier met je fysiotherapeut welke oefeningen nog geschikt voor je zijn.
5. Neem je techniek onder de loep
Een blessure wordt maar al te vaak veroorzaakt door onzorgvuldig techniek. Het is belangrijk om daar op tijd achter te komen, want doorgaans kan slordigheid nog veel meer problemen veroorzaken. Vraag bij het sporten met een blessure dus even aan een trainingsmaatje of trainer om mee te kijken. Zo spoor je problemen het snelst op!
In het algemeen geldt: geef techniek altijd prioriteit boven de resultaten. Liever dat je 10 kilo minder kunt liften, dan dat je begint te smokkelen. Die 10 kilo extra betekent namelijk helemaal niets als je de oefening niet goed uitvoert – dan zet je heel andere spieren aan het werk! En natuurlijk heb je weinig aan dat gewicht als je door een blessure helemaal niet meer kunt trainen…
6. Bouw voorzichtig op
Als je blessure eenmaal genezen is, zul je waarschijnlijk weer langzaam je oude trainingen hervatten. Het belangrijkste is hier dat je niets overhaast doet. Na alle tijd die je ‘verspild’ hebt is het natuurlijk verleidelijk om meteen weer fanatiek aan de slag te gaan. Dat is echter dé manier om binnen een half jaar weer plat te moeten!
Zorg dat je je trainingen weer langzaam opbouwt. Stoppen bij pijn is niet genoeg – je wilt het zo geleidelijk aanpakken dat er om te beginnen geen sprake is van pijn. Spieren en pezen herstellen trager dan je conditie, dus ga de eerste maanden niet tot het randje. Zo hou je je lichaam duurzaam gezond.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marie zegt:
Rust nemen en de juiste oefeningen doen hielpen mij ook bij het herstellen van een blessure. In de eerste weken heb ik ook vooral rust genomen. Later ben ik begonnen met een langzame opbouw. Geduld is erg belangrijk heb ik gemerkt. https://fysiofitaal.nl/https-fysiofitaal-nl-fysiotherapie/sport
Vincent Rondwijk zegt:
Inderdaad belangrijk om een bezoekje aan je fysiotherapeut te brengen wanneer je klachten hebt tijdens het sporten. Ik heb een trainingsplan gemaakt mijn mijn therapeut waarbij ik bepaalde spiergroepen extra of minder train. Zo weet ik dat ik mijn lichaam niet overbelast.
A zegt:
Hallo,
Ik heb al nu bijna 8 maanden last van mijn knieën. Wat begon als twee gekneusde knieën is nu nog steeds niet over...
Ik vind moeilijk de draad van wel of niet sporten en zelfs wandelen is eigenlijk funest...
Wat te doen?
Groetjes,
A
Lotte (beheerder) zegt:
Hi A, ben je al langs de huisarts of fysio gegaan? Bij langdurige blessures is dat vaak een verstandige optie: zo voorkom je dat je per ongeluk meer probeert dan je aankunt of een onderliggende oorzaak over het hoofd ziet.
Verder zou je kunnen overwegen om eens te gaan zwemmen. Vaak is dat bij blessures een erg laagdrempelige sport waarmee je toch in beweging kunt blijven :-)