Spierpijn en krachttraining zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door belasting ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Door deze 'beschadiging' voelen je spieren pijnlijk en stijf aan.
In de periode na een training herstelt je lichaam de scheurtjes wat resulteert in een ietwat sterkere spier. Spierpijn is niet erg, maar het kan soms wel erg vervelend zijn. Hoe kun deze spierpijn nou zoveel mogelijk verminderen? We vertellen er alles over in deze blogpost.
Wat is spierpijn?
Het is belangrijk om te beseffen dat spieren niet groeien in de sportschool, maar op momenten dat ze aan het herstellen zijn. Na zware inspanning bereidt de spier zich voor op een volgende training door scheurtjes te repareren en de spier sterker te maken. Na flinke spierpijn kan het lichaam de volgende keer een zwaardere training aan. Door elke keer wat zwaarder te trainen, bouw je dus spiermassa op.
Spierpijn heb je in twee gradaties. De onschadelijke variant is spierpijn als gevolg van een goede training: je voelt lichtelijke pijn in de spier, maar het is niet echt storend. Je voelt je sterk en kijkt uit naar de volgende training.
De tweede variant kan erg storend en pijnlijk zijn. De spier is dusdanig beschadigd dat simpele dingen zoals opstaan of een trap op lopen de grootste moeite kosten. Vaak gebeurt dit als je geruime tijd niet hebt getraind en meteen weer met te zware gewichten begint. Het is niet erg als dit een keertje gebeurt, als je genoeg hersteltijd neemt, maar maak er geen gewoonte van!
Hoe lang duurt spierpijn?
Hoe lang je last hebt van je spierpijn, hangt van allerlei factoren af. Ten eerste is het natuurlijk de vraag hoe zeer je spier beschadigd is en hoe veel deze dus moet herstellen. Hoe zwaarder de inspanning die je hebt geleverd, hoe langer de spierpijn aan zal houden.
Verder ligt het er aan hoe goed je spieren de kans krijgen om te herstellen. Als je onderstaande tips voor het verhelpen van spierpijn opvolgt, herstellen ze uiteraard sneller dan wanneer je dat niet doet.
Tot slot is het persoonsgebonden. We zeggen het vaker, maar ieder lichaam is uniek en ieder lichaam herstelt dus op zijn eigen tempo. Vaak duurt spierpijn echter twee of drie dagen, waarbij de tweede dag het zwaarst zal zijn.
Geen spierpijn, geen resultaat?
Omdat spierpijn een symptoom is van de spierschade die zorgt voor spiergroei, denken mensen wel eens dat de afwezigheid van spierpijn betekent dat je niet goed hebt gesport. Dit is echter niet per se waar. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam gaat dan ook anders met pijn om.
Misschien heb jij wel een hogere pijngrens, of zijn je spieren gewoon minder gevoelig. In dat geval kan het goed dat je wel de nodige spierschade hebt opgelopen om sterkere spieren te krijgen, maar geen last hebt van spierpijn. Bovendien is het mogelijk dat je je spierpijn gewoon heel efficiënt hebt voorkomen of verholpen met onderstaande tips.
Geen spierpijn betekent dus niet meteen dat je niets van je harde werk terug zult zien! Aan de andere kant kan het wel een indicatie zijn dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Als je altijd trouw hetzelfde schema volgt, met dezelfde gewichten, zul je op gegeven moment merken dat de spierpijn steeds minder wordt en dat je uiteindelijk zelfs helemaal geen spierpijn meer hebt.
Het kan dan zijn dat je lichaam dan gewend is geraakt aan de inspanning en dat je spieren niet meer beschadigd raken. Probeer je oefeningen dan wat zwaarder te maken, of probeer eens een schema met totaal nieuwe oefeningen! Je zult merken dat je dan weer spierpijn hebt alsof je net begonnen bent met sporten.
Wat als ik erg veel pijn heb?
Misschien heb je het ervaren sporters wel eens horen zeggen: (spier)pijn is fijn! Dat is echter niet altijd helemaal waar… Hoewel milde spierpijn een teken is dat je goed hebt gesport, is extreme spierpijn een waarschuwingssignaal om in de gaten te houden.
Goede spierpijn is niet schadelijk en kan zelfs fijn zijn, daar hoef je niet van wakker te liggen. Als je meer of langer pijn hebt, heb je misschien een blessure. Dan is het van belang om voldoende rust te nemen, zodat je geen permanentere beschadigingen oploopt. Bij twijfel kun je altijd het beste bij een huisarts of fysiotherapeut langs gaan!
Spierpijn verminderen
Wil je de pijn na het sporten verminderen? Deze X tips helpen je om zo snel mogelijk te herstellen van je training!
1. Eet direct na de training
Het is belangrijk om je spieren direct na een training te voorzien van bouwstoffen om goed te kunnen herstellen. Een combinatie van eiwitten met koolhydraten is op dit moment gewenst. De eiwitten repareren de gemaakte spierschade en de koolhydraten vullen de glycogeen voorraad in het lichaam weer aan.
Dit is belangrijk: zo ben je sneller in staat om weer intensieve inspanning te leveren. Je kunt denken aan eiwitrijk voedsel zoals kip, mager rundvlees of vis met koolhydraten zoals een banaan, rijst of zoete aardappel. Ook bijvoorbeeld een smoothie met zuivel en fruit is een goede optie.
2. Slaap minimaal 8 uur per dag.
Tijdens de nachtrust herstellen de spieren het snelst. Je zult wellicht ook merken dat je na het sporten extra moe ben en extra goed slaapt. Dat komt omdat je lichaam ook extra slaap nodig heeft om goed te kunnen herstellen!
De ideale hoeveelheid nachtrust verschilt per persoon, maar gemiddeld is acht uur slaap perfect. Ben je nog steeds altijd helemaal uitgeput de dag na je workout? Probeer dan eens of een iets langere nachtrust voor jou beter werkt.
3. Eet voldoende eiwitten
Ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag is een goede vuistregel. Het beste moment om een grote maaltijd te eten is direct na het sporten, omdat je lichaam dan het meeste behoefte heeft aan voedingstoffen. Dit bevordert je herstel. Ook de rest van de dag is het echter van belang om bij iedere maaltijd eiwitten binnen te krijgen.
4. Neem een warme douche of een warm bad.
Een warme douche doet wonderen voor pijnlijke spieren. Verwarmende stoffen verbeteren de doorbloeding van je spieren, en met een betere doorbloeding herstel je simpelweg beter. Daarnaast is het gewoon heel fijn om na je workout lekker te ontspannen!
5. Zorg voor een goede warming up
Met een goede warming up kunnen je spieren rustig wennen aan de inspanning. Het is nooit goed om meteen te beginnen met je training zonder dat je eerst tijd hebt genomen om je lichaam voor te bereiden. Zonder goede warming up krijg je eerder last van spierpijn na het sporten.
Trek ongeveer 5-10 minuten uit voor je warming up. Doe daarbij op een rustige manier wat rek- en strekoefeningen, zodat je spieren soepeler worden en je lichaam alvast meer zuurstof kan opnemen. Zo kunnen je hersenen van een rusttoestand naar een toestand van inspanning toegaan en zal je hart sneller beginnen te kloppen. Hier heb je baat bij na het sporten.
6. Zorg voor een goede cooling down
Minstens zo belangrijk is de cooling down na je workout. Als je spierpijn na het sporten wilt voorkomen of verminderen, is het belangrijk om je spieren na een training langzaam af te laten koelen.
Neem ongeveer 10 minuten de tijd voor je cooling down en geef je lichaam de tijd om over te schakelen van krachtinspanning naar rust. Tijdens je cooling down kunnen afvalstoffen je lichaam verlaten en dat is belangrijk om spierpijn na het sporten te verminderen.
7. Neem voldoende rust.
Ook tussen je trainingen door is rust erg belangrijk, dit is immers de periode waarin je spieren groeien. Een veelgemaakte fout van beginnende sporters is dat ze zichzelf helemaal slopen in de sportschool, zonder voldoende rustdagen tussendoor. Dit lijkt logisch, maar gaat je niet de gewenste resultaten leveren.
Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en dat kunnen ze niet doen als je ze continu blijft belasten. Spierpijn na sporten kun je verminderen als je je trainingsschema geleidelijk opbouwt en tussen de trainingen voldoende rust neemt.
8. Bouw je training goed op
Als je nog niet zo lang traint, is het belangrijk om te beseffen dat je niet ineens van niets naar alles kunt gaan. Je lichaam heeft tijd nodig om aan de belasting te wennen. Spierpijn na het sporten hoort daar tot op zekere hoogte bij.
Tegelijkertijd betekent het ook dat je lichaam door middel van spierpijn aangeeft dat je het trainen rustig aan moet opbouwen en steeds iets moet uitbreiden. Gebruik een goed trainingsprogramma en push jezelf, maar niet te hard. Ken je eigen grenzen en verleg die, maar niet te snel en niet te veel in één keer.
9. Masseer de spier meteen na het trainen
Met een korte massage verbeter je de doorbloeding, wat het herstel verbetert. Je kunt dit gewoon met je handen doen, maar je kunt ook investeren in een foamroller. Foamrollers zijn handige fitnesshulpmiddelen waarmee je heel gericht zere plekken in je spieren aan kunt pakken om blessures en spierpijn te voorkomen.
10. Probeer ‘active recovery’
Het idee achter ‘active recovery’ is dat je op een rustdag niet naar de sportschool gaat, maar je spieren wel bezig houdt met activiteit die geen nieuwe spierschade veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld hardlopen of zwemmen zijn, maar ook yoga, skaten of wandelen. Op deze manier worden je spieren licht aan het werk gezet, waardoor ze beter en sneller herstellen.
Trainen met spierpijn
Wil je wel echt trainen met spierpijn? Dat is mogelijk, maar het is belangrijk om de spiergroep waar je spierpijn hebt zo min mogelijk te belasten. Met een zware training van de reeds beschadigde spiergroep zit je het herstel in de weg en vergroot je de kans op blessures.
Om overtraining te voorkomen is het belangrijk om te beseffen dat je met veel oefeningen meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Zo belast je bij veel borstoefeningen ook de triceps, en belast je met veel rugoefeningen ook de biceps.
Het beste is om een split schema te gebruiken: daarbij wisselen de spiergroepen met spierpijn elkaar af. Als je bijvoorbeeld na je borst-en-tricepdag spierpijn hebt in die spiergroepen, kun je een dag of twee later zonder zorgen naar de sportschool om je rug en biceps te trainen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tanja zegt:
Soms heb ik trainingen, waarvan ik achteraf mij realiseer dat het een meer belastende training was. Ik vroeg mij af of je kunt trainen wanneer je 3 dagen tussen ‘legday’ en de opvolgende Les Mills (bodypump; full body) training laat, maar je toch nog spierpijn hebt (ik heb expres niet eerder getraind, maar wil nu wel naar de Les Mills les). De spierpijn is niet van het soort: ‘ik kan niet meer lopen’ of ‘ik kan niet meer opstaan’. Wel voel je dat je spieren nog zeer doen; Moet je wachten tot de spierpijn helemaal weg is voor je je volgende training ingaat waarbij ook de spieren worden belast waar je nog spierpijn hebt. Ik moet erbij zeggen dat ik mijn gevoel erg goed kan afstemmen op, in dit geval mijn beenspieren. In de Les Mills training worden de beenspieren in 1 of 2 setjes belast (squats). Daarbij bepaal ik zelf het gewicht, dus kan lichter dan normaal trainen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Tanja,
Als je benen drie dagen hebben kunnen herstellen en het om lichte spierpijn gaat, kan een lichte training wel weer. Wel zou ik dat niet elke week doen, dus als je merkt dat dit standaard gebeurt, kun je misschien de eerste training beter wat lichter inrichten!
Crosfitter zegt:
Hoe erg mag spierpijn zijn? Ik ben net begonnen met crossfit. De eerste twee keren had ik enorme spierpijn in mijn bovenbenen maar dit was na een dag of 3 al veel beter. Nu heb ik een andere oefening gedaan en verga ik van de rugpijn. Ik heb niet gemerkt dat het erin schoot of dat ik iets verrekte dus ik ga uit van spierpijn, maar ik kan niks meer. Spiercreme en paracetamol verzachten amper en ik kan bijna niet meer zitten of liggen. Kan ik dit een paar dagen aankijken of moet ik zsm naar de fysio?
(ps. Ik ben absoluut niet sportief en heb 30kg overgewicht dus mn lijf krijgt ook wel ff n klapper van het trainen)
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Crosfitter,
Als het zo heftig is, lijkt een bezoekje aan de fysio me een goed idee! Zelfs als het 'alleen' spierpijn is, hoort dat je niet zó te beperken. De fysio kan je dan ook helpen een trainingsschema te ontwikkelen waarmee je niet zulke extreme pijn hoeft te lijden.
Bouchra zegt:
Hoi mijn is Bouchra
Ik sport nu 25 jaar
Ik doet fitnes
En kickboxen
Ik elvaar de laste tijd zo 1 jaar
Best intensief spierpijn na trainen
Het is altijd raak vroeger was het wel anders had niet altijd zo zwaar spierpijn
De gewicht en intensieftijd van mijn training is in de af gelopen jaren niet veranderd eigenlijk maar mijn herstel wel merk ik. Ik heb meer spierpijn ben meer moe in mijn herstel. Spierpijn in duurt 72 uur voor de scherp kantje van af zijn. Soms maakt dit mijn onzeker
Ik ben natruurlijk geen 20 jaar meer maar 42 jaar ben ik niet me zelf aan het af takelen? . Ik ben even strek nog als toen. Dus dan doen ik het dan maar
Met kickboxen merk ik wel dat ik minder kracht heb als de vermoeidheid toe slaat!! En sneller geblaseerd ben
Moet ik nu iets aanpassen aan mijn training. Ik hoor graag van u terug
Al vast bedankt gr Bouchra
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Bouchra,
Het klinkt alsof je vooral overtraind aan het raken bent. Te lange spierpijn, slecht herstel en minder kracht zijn daar allemaal symptomen van. Je leest in deze blog meer over overtraining en de risico's.
Kort gezegd: ik zou je aanraden even een paar weken helemaal te stoppen met trainen. Neem in de tussentijd even je schema goed door, eventueel met een personal trainer. Zitten er zwakke punten in die je herstel tegen zouden kunnen werken? Dan zou ik die even aanpassen.
Anders kan het zijn dat je simpelweg meer hersteltijd nodig hebt dan vroeger. Je kunt ervoor kiezen je schema dan wat anders in te delen, zodat je je lichaam die tijd ook gewoon gunt :-)
Sten Grimberg zegt:
Hallo,
Ik heb een vraagje... Ik ga 2/ 3 keer in de week naar de sportschool en ik heb een full-body schema.
Als ik mijn schouders train (ik heb maar 1 oefening die ik momenteel doe voor mijn schouders) heb ik altijd last van mijn schouders, het voelt als spierpijn. Of ik nu een week niet heb gesport of 3x in de week ga.
Deze last heb ik alleen als ik de oefening doe, dus niet na het trainen. Ik weet bijna zeker dat ik de oefening wel goed doe.
Kunnen jullie mij helpen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sten,
Ik zou even een personal trainen bij de sportschool opzoeken en kijken of ze je hiermee kunnen helpen! Wij kunnen op afstand niet echt vaststellen hoe je de oefening uitvoert en welke gevolgen dat heeft :-) Succes!
Wilfried Hadermann zegt:
Goede info,
Thanks,
Wilfried
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Wilfried!
Arno zegt:
Ik ben recentelijk begonnen met het trainen van mijn rug / schouders en armen. Momenteel ben ik deze week 3x naar de sportschool geweest. Op dit moment heb ik "overal" last van mijn spieren. Mijn arm op tillen doet pijn en in principe alle bewegingen doen zeer.
Wat is eigenlijk gewenst? Om te rusten? Of toch weer te trainen met al deze spierpijn?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Arno,
Een beetje spierpijn is prima, maar als je echt zo veel pijn hebt kun je beter een paar dagen rust nemen. Zeker als je pas vrij kort bezig bent zijn je spieren nog niet zo veel gewend, drie trainingen per week is dan flink intensief. Iets rustiger opbouwen kan veel van het probleem voorkomen :-)
Thienpont Jacques zegt:
Na een training had ik enorm pijn aan mijn bisceps,was een zware training maar nu weet ik dat ik op goede weg ben.hebt jullie tips
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jacques,
Spierpijn is prima, écht zware pijn kan een teken zijn dat je het net iets rustiger aan moet doen. Voorkom dat je overtraind raakt en daardoor helemaal niet meer kunt trainen! Meer tips tegen spierpijn vind je hier :-)
francisca zegt:
Wouw heel interessant artiekel ben net begonnen met trainen (8 weken) en veel last van spierpijn. Klinkt gek maar ben altijd blij met spierpijn dan weet ik dat het werkt! goede tips! Ga ze zeker proberen.
Mark zegt:
Goed om te horen Francisca. Ga zo door!
Pjotr zegt:
Interessant artikel, dat met die snelle suikers wist ik niet maar ga ik zeker proberen. Ik train 3 keer per week, met ca een dag tussen pauze maar elke keer heb ik zo'n spierpijn alsof ik voor het eerst van mijn leven naar de sportschool ben geweest. Bedankt voor de info and keep getting strong!!
Mark zegt:
Dag Pjotr,
Bedankt en graag gedaan!
Het feit dat je spierpijn hebt is in ieder geval een indicatie dat je goed hebt getraind!
Lekker door gaan!
Groet,
Mark