Het is misschien wel hét stereotype voorbeeld van een overvloedig ontbijt: het English breakfast. Denk een bord vol eieren, vlees en bonen, en je zit aardig in de buurt. In veel wegrestaurants en sommige Engelse hotels begint de dag nog steeds standaard op die manier.
Lekker als je van een stevige maaltijd houdt, natuurlijk – maar hoe veel calorieën levert zo’n English breakfast nou eigenlijk? En hoe gezond is het? Je leest het in de blog van vandaag!
Wat is een English breakfast?
Er bestaan heel wat verschillende versies van het English breakfast, maar een aantal ingrediënten hebben ze allemaal gemeen. Een flinke hoeveelheid vlees, bijvoorbeeld: in ieder geval worstjes en wat plakken bacon. Ook een gebakken ei of roerei is onmisbaar.
Verder ligt er meestal een flinke hoop witte bonen in tomatensaus op het ontbijtbord. Daarbij komt nog een geroosterde witte boterham met lekker veel boter en soms een gebakken tomaatje. Dit alles wordt uiteraard geserveerd met sterke zwart thee (mét een wolkje melk).
Is groot ontbijten ongezond?
Nu hoor je vaak dat een English breakfast ongezond zou zijn omdat het ‘te veel is’. Dat is een beetje een gekke redenering. Er is namelijk helemaal niets mis mee om groots te ontbijten als je dit maar compenseeert met de rest van de dag. Bovendien verminder je de de kans op eetbuien en zoete trek gedurende de dag.
Natuurlijk is het wel belangrijk om te zorgen dat het ontbijt bij je leefstijl en doelen past. Als je af wilt vallen, zul je dus wel rekening moeten houden met de calorieën die je eet. En natuurlijk wil je bij voorkeur ook wel voor enigszins gezonde ingrediënten kiezen.
Calorieën English breakfast
Laten we eerst even naar dat eerste punt kijken: de calorieën. Want hoe veel energie levert een English breakfast precies op? Laten we even per ingrediënt kijken:
- Eén gebakken ei: 110 kcal, waarvan 8,8 gram vet, 7,2 gram eiwit en 0,4 gram koolhydraten
- Eén gebakken runderbraadworst: 205 kcal, waarvan 13,1 gram vet, 21,4 gram eiwit en 0,3 gram koolhydraten
- Gebakken ontbijtspek: 78 kcal, waarvan 6,6 gram vet, 4,6 gram eiwit en 0,2 gram koolhydraten
- Snee witbrood me boter: 118 kcal, waarvan 5,4 gram vet, 2,7 gram eiwit en 14,4 gram koolhydraten
- 2 opscheplepels witte bonen in tomatensaus: 130 kcal, waarvan 1,2 gram vet, 7,6 gram eiwit en 18,8 gram koolhydraten
In totaal komen we voor een full English breakfast dus uit op 641 calorieën. Een fors ontbijt, maar als je een hoge dagelijkse caloriebehoefte hebt ook niet krankzinnig groot.
Is een English breakfast gezond?
Maar calorieën bepalen natuurlijk niet direct de gezondheidswaarde van een ontbijt. In hoeverre is een English breakfast nou ook gezond? Dat valt helaas een beetje tegen. Het ontbijt bestaat vooral uit dierlijke producten, bij voorkeur gebakken. Dat betekent: heel veel verzadigd vet.
Daar komt nog eens bij dat het dieet relatief rijk is aan snelle suikers. Dat gaat vooral om het witbrood, maar ook de toegevoegde suikers in kant-en-klare bonen in tomatensaus. Ten slotte bevat dit ontbijt een stuk meer zout dan goed voor je is.
Gezond English breakfast
Kortom: het valt niet aan te raden om een traditioneel English breakfast op het menu te zetten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het met wat kleine aanpassingen niet gezonder te maken valt! Probeer het ei bijvoorbeeld eens te pocheren in plaats van te bakken. Laat ook een deel van het vlees weg, en gril het in plaats van in olie te bakken.
Het witbrood kun je vervangen door gewoon volkoren brood, en de witte bonen door een zelfgemaakte variant zonder extra suikers. Ten slotte kun je de voedingswaarde verbeteren door ook wat groente bij het ontbijt te eten. Traditioneel zijn gegrilde tomaatjes en champignons populair, maar er zijn ook andere opties! Gegrilde paprika en courgette zijn er bijvoorbeeld ook heerlijk bij.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!