Elke dag voldoende groenten eten is voor de meeste mensen al een uitdaging. Maar als je het dan toch doet, doe het dat meteen goed en eet regelmatig kruisbloemige groenten. Deze groentesoort bevat heel wat goede stoffen die ons immuunsysteem beschermen en zelfs bijdragen aan de preventie tegen kanker. Ontdek welke groentesoorten behoren tot de kruisbloemigen en hoe ze jou gezond houden.
Wat zijn kruisbloemige groenten?
Kruisbloemige planten hebben hun naam niet gestolen. Ze heten zo omdat er bij het ontkiemde zaadje, of bij het doorsnijden van de volgroeide groente een kruis te zien is. Wereldwijd zijn er wel 2000 van deze kruisbloemigen.
De meest voorkomende in Nederland zijn de kolen zoals bloemkool, witte kool, Chinese kool, boerenkool en spitskool. En ook groenten die hier min of meer op lijken zoals spruitjes, radijs en koolrabi. Daarnaast is er nog waterkers, paksoi en de allerbekendste is: broccoli.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kruisbloemigen?
Net als vele andere groenten zitten kruisbloemige groenten vol vezels, calcium, ijzer, enzymen en vitamines zoals vitamine A en vitamine C. Maar daarnaast bevatten ze nog andere unieke stoffen die enkel en alleen in deze soort te vinden zijn.
Bescherming tegen kanker
Kruisbloemige groenten zijn uniek in het feit dat ze glucosinolaten bevatten. Dit zijn bioactieve stoffen die de planten beschermen tegen indringers. In sommige gevallen zijn deze afweerstoffen niet zo goed voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan de “gifstoffen” uit de nachtschadefamilie. Bij de kruisbloemigen hebben verhogen ze echter het natuurlijke afweersysteem van de mens
Glucosinaten zijn enkel gifitig voor insecten, maar juist gezond en zelfs kankerwerend voor mensen. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam bepaalde stoffen aanmaakt welke andere schadelijke substanties onschadelijk maken. Zo kunnen ze zelfs de groei van tumoren gedeeltelijk afremmen.
Er bestaan heel veel verschillende soorten van deze stofjes. En sommige kruisbloemigen bevatten ook nog tal van andere bioactieve stoffen. Broccoli bevat bijvoorbeeld nog flavonolen. En verschillende bioactieve stoffen kunnen elkaars effect zelfs nog versterken.
Ook een ander stofje met de moeilijke naam di-endolylmethaan of kortweg DIM is mee verantwoordelijk voor het beschermde effect van kruisbloemigen. DIM helpt ook mee het effect van oestrogeendominantie verminderen. Oestrogeen is een belangrijk hormoon, maar als dit uit balans is kan het allerlei problemen veroorzaken.
Kiemgroenten als superfood
Kiemen zijn de jonge plantjes die net ontsproten zijn uit de zaden. Kiemen heb je bij bijna alle vegetatie zoals bij noten, zaden, grassen, granen en bonen. En dus ook bij de kruisbloemige groenten. Tijdens het kiemproces stijgt de voedingswaarde van de plant omdat alle goede stoffen beschikbaar gemaakt worden voor het groeiproces.
Gekiemde broccoli bevat bijvoorbeeld meer bioactieve stoffen dan de volgroeide versie. Andere voorbeelden zijn taugé, alfalfa en radijssprouts. Ze hebben vaak een erg intense smaak, maar zijn dus extra supergezond,
Kruisbloemige groenten eten: 4 tips
- Kauwen is altijd belangrijk, maar zeker ook bij kruisbloemige groenten. De glucosinaten komen namelijk pas vrij wanneer het voedsel goed is vermalen.
- Stomen of roerbakken is prima. Rauw zijn ze namelijk lastig te verteren. Maar koken in water is niet aan te bevelen, omdat je dan veel voedingsstoffen laat verloren gaan met het kookwater.
- De bittere smaak moet je er een beetje bij nemen. Deze wijst op de aanwezigheid van de beschermende stoffen. Gelukkig verdwijnt die wel een beetje tijdens het kookproces.
- Sommige kruisbloemige groenten zijn lastig verteerbaar. Als jij opgeblazen wordt van witte kool, dan heeft het weinig zin om hier heel veel van te eten. Een goede vertering en darmgezondheid heeft prioriteit op het eten van een specifieke groentesoort. Experimenteer met de bereidingswijzen en de verschillende soorten groenten binnen deze familie. En luister altijd naar je eigen lichaam.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!