Je hebt vast wel eens gehoord dat zuivel stiekem heel slecht voor je is. Of dat je beter geen soja kunt eten, omdat het je hormoonhuishouding overhoop gooit. En wist je dat granen boordevol stoffen zitten waar je kanker van krijgt? Voedingsblogs gooien graag met alarmerende waarschuwingen over voedingsmiddelen die je vooral niet mag eten, om die en die dodelijke reden.
Maar hoe veel moet je je daar nu daadwerkelijk van aantrekken? Wanneer kun je dat soort waarschuwingen met een korreltje zout nemen? Vandaag kijken we waarom eigenlijk al je eten ongezond is – en waarom dat helemaal geen probleem hoeft te zijn.
Vermijd dit voedsel!
Laten we het belangrijkste bezwaar maar meteen even bespreken: ja, natuurlijk zijn er producten die je echt beter niet kunt eten. Dat geldt vooral voor transvetten en toegevoegde suikers: daarvan is bewezen dat ze in te grote hoeveelheden schadelijk voor je lichaam zijn. Je vindt op het internet echter talloze andere voedingscategorieën die in hun geheel verboden worden.
Koolhydraten zijn een bekend voorbeeld, en ook vetten zijn lange tijd zo’n categorie geweest. Andere producten die het op het moment vaak moeten vergelden zijn zuivel, soja, peulvruchten en zelfs sommige groenten. Vaak gaan die waarschuwingen gepaard met heel wetenschappelijk uitziende uitleg en ingewikkelde stofjes. Klinkt dus geloofwaardig – maar moet je je er ook echt zo veel van aantrekken?
Waarom is je eten ongezond?
Je kunt het antwoord misschien al raden: welnee. Goed, het is waar dat soja, peulvruchten, zuivel en al die andere producten stoffen kunnen bevatten die niet voor iedereen even goed zijn. Het punt is: dat geldt voor álles dat je eet. En ja, dan bedoelen we ook echt alles. Hieronder een fijn overzicht met redenen waarom al je eten ongezond is:
Fruit
Fruit bevat vooral fruitsuiker, ook wel fructose. Fructose wordt gezien als een ongezondere suiker dan zelfs glucose. Je krijgt er meer buikvet van, het werkt verslavend, het vermindert de hoeveelheid vitamines en mineralen die je op kunt nemen, én het verlaagt de productie van het trekverminderende hormoon leptine. Geen fruit eten, dus!
Bladgroenten
Dacht je dat spinazie gezond was? Helaas: bladgroenten zitten boordevol nitraat. Dat stofje is op zichzelf niet gevaarlijk, maar in je lichaam wordt het omgezet in nitriet, en dát is weer kankerverwekkend. Dit geldt overigens ook voor sommige andere groenten, waaronder bietjes en bleekselderij. Niet meer eten!
Andere groenten
Dan maar een paprikaatje om je vitamines binnen te krijgen? Ook fout. Groenten als paprika, tomaat en komkommer zijn vaak ontzettend bespoten. Je vindt er daarom nog restjes van allerlei chemicaliën op. Zelfs de landbouwgrond bevat soms sporen, wat het probleem alleen nog maar erger maakt. Deze groenten laat je dus beter liggen!
Peulvruchten
Peulvruchten bevatten het stofje fytinezuur, dat de opname van mineralen blokkeert. Zo kan een tekort aan zink of ijzer ontstaan. Ook bevatten veel peulvruchten antistoffen, die ze als plant aanmaken om zichzelf te beschermen. Eten we ze op, dan kunnen ze bijvoorbeeld onze darmen aantasten. Eet daarom vooral geen peulvruchten.
Granen
Granen bevatten om te beginnen koolhydraten, waar je te dik van wordt en diabetes van krijgt. Dat is al niet zo’n goed begin. Ook bevatten veel granen gluten, waar je allerlei vage kwaaltjes van krijgt: vermoeidheid, hoofdpijn, last van je darmen, enzovoort. Ten slotte zijn sommige granen, zoals havermout, weer rijk aan fytinezuur. Geen granen meer!
Vlees
En dacht je dan op zijn minst gezonde eiwitten binnen te krijgen? Jammer: van vlees krijg je kanker. En ga je daar niet dood aan, dan zorgen de dierlijke vetten er op zijn minst wel voor dat je aderen dichtslibben en je door een hartaanval overlijdt. Verder zorgen de hormonen in vlees er ook nog eens voor dat je eigen hormoonhuishouding door de war gaat. Schrap vlees dus maar!
Vis
Maar ben je met vis beter af? Door watervervuiling zitten veel vissen vol medicijnen, chemicaliën en zelfs zware metalen. Je vindt lijsten met alarmerende stoffen als PCB’s, broomhoudende vlamvertragers en pesticides als dioxine en DDT. Krijg je kanker, obesitas en diabetes van. Helemaal vegetarisch eten is zodoende het beste!
Soja
Het enige nadeel? Andere eiwitbronnen maken het er niet beter op. Soja, bijvoorbeeld, zit net als peulvruchten weer vol fytinezuur. Daarnaast bevat het fyto-oestrogenen, plantaardige stofjes die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Die gooien je hormoonspiegel flink overhoop, wat zelfs tot borstkanker kan leiden. Vermijd soja daarom liever!
Zuivel
Is zuivel dan ten slotte nog een goede bron van eiwit? Helaas, we noemen melk tegenwoordig niet voor niets ‘het witte gif’. Stiekem zijn we allemaal lactose-intolerant, en daarnaast verzwakt melk onze botten door ons lichaam te verzuren. Bovendien: wij hebben geen vier magen en kunnen melk dus niet zo goed verteren als koeien. Geen melk meer drinken!
Orthorexia nervosa
Goed, alles dat we hierboven geschreven hebben is (met een beetje shoppen in statistieken en wetenschappelijke artikelen) ongeveer waar. Maar zoals je inmiddels ook wel bedacht hebt, kun je moeilijk al deze voedingsmiddelen schrappen.
Sommige mensen proberen dat wel, met als gevolg een aandoening die we orthorexia nervosia noemen. Dat wil zeggen dat je niets meer eet dat op welke manier dan ook ongezond kan zijn – en als gevolg daarvan soms zelfs dodelijke tekorten oploopt. Het moge duidelijk zijn dat je daar ook niet beter van wordt. Dus wat kun je dan doen als al je eten ongezond is?
Ongezond is niet altijd ongezond
Om te beginnen hangt het van de situatie af hoe ongezond al deze stofjes nu echt zijn. Bereiding, hoeveelheid en de herkomst van het product spelen een grote rol. Dat fytinezuur, bijvoorbeeld, verdwijnt vanzelf als je peulvruchten een paar uur laat weken.
Nitraat in bladgroenten wordt pas gevaarlijk als je de hele dag door spinazie eet en bietensap drinkt, en biologische groenten bevatten een stuk minder bestrijdingsmiddelen. Kortom: vaak zijn waarschuwingen over ‘ongezond eten’ volledig uit context getrokken.
Blijf variëren!
En zelfs als ze dat niet zijn, worden schadelijke effecten van het ene voedingsmiddel doorgaans opgeheven door het ander. Zuivel heeft bijvoorbeeld een licht verzurende werking op het lichaam, en een verzuurd lichaam kan voor meer botafbraak zorgen. Dat is allemaal waar. Maar als je genoeg groente en fruit eet, compenseert dat voor die verzurende werking! Plantaardige producten hebben namelijk weer een basisch effect.
Zo geldt voor de meeste voedingsmiddelen: het zou ongezond zijn als je niets anders zou eten, maar binnen een gezond voedingspatroon is er niets mis mee. Blijf dus gewoon variëren, dan zit je echt al heel snel goed.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jazzisa zegt:
Fijn eens eindelijk een nuchter artikel te lezen. Ik ben fysiek gezond, en ik volg al jaren een "dieet": het heet: gezond boerenverstand. Het is ideaal: ik mag eten wat ik wil, wanneer ik wil, en ik val toch af! Oh ja, want ik denk logisch na en eet niet te veel van ongezonde dingen. Gewoon veel variaties, veel groenten & fruit, af en toe vlees, genoeg eiwitten, niet te veel koolhydraten & vet.
M.Rotgans zegt:
Het is toch gewoon weg te gek voor woorden dat ze alles nu als slecht bestempelen je kan dus niks meer eten of drinken of je gaat er dood aan of krijgt er de meest vreselijke ziektes van.
Ik persoonlijk denk dat het allemaal gezwam in de ruimte is want als dat werkelijk zo zou zijn dan zou de Nederlandse Waren Autoriteit alles uit de winkels halen en dat gebeurd niet. Teveel is altijd slecht ja overal waar te voor staat is slecht maar wat er nu gebeurd is dat de kapitalisten gaan bepalen wat mensen moeten eten en drinken en beweren dat de natuur winkel beter is dan de supermarkt ja om hun zakken te vullen wel ja want je betaald wel het drie dubbele voor je boodschappen.
Daarbij komt dat we allemaal een zekerheid hebben en dat is dat we allemaal dood gaan en is het dan niet van het eten dan is het wel van de lucht verontreiniging die 24\7 door de industrie de atmosfeer in gaat en wat iedereen dus lekker in ademt maar daar hoor je nooit iemand over want ze moeten allemaal in de auto's blijven rijden en de vrachtwagens en weet ik al wat niet. Dus hou eens op met al het eten en drinken af te kraken en ga daar eens iets aan doen dat zet meer zoden aan de dijk dan dit gezwam
Lotte (beheerder) zegt:
Gelukkig is dat ook precies waar we bij Drogespieren voor staan ;) Het artikel is precies bedoeld om te laten zien hoe je overal wel een slecht verhaal bij kunt verzinnen. Blijf een beetje variëren, eet alles met mate en gebruik je gezonde verstand - dan heb je die dure natuurwinkel inderdaad niet nodig!
Manon zegt:
Er staat veel verschillende informatie op internet en je weet nooit helemaal zeker of het waar is. Ik twijfel niet direct aan bovenstaand verhaal, maar de opmerking: "Bovendien: wij hebben geen vier magen en kunnen melk dus niet zo goed verteren als koeien. " maakt wel dat ik deze site niet serieus kan nemen. Het klopt dat koeien vier magen hebben, maar hoe kom je erbij dat koeien melk goed kunnen verteren?????
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Manon,
De argumenten in dit artikel zijn voorbeelden van de (overdreven) waarschuwingen die je online vindt. Die moet je dus inderdaad met een korreltje zout nemen ;) Ons punt is juist dat veel van dit soort waarschuwingen erg slecht onderbouwd zijn. (Kalfjes kunnen melk overigens inderdaad uitstekend verteren; dat is nou net het voedsel waar ze groot op worden.)
Vesnoy zegt:
Geweldig .... eet gewoon wat je wilt met veel variatie
Lotte (beheerder) zegt:
Precies, Vesnoy :-) Vaak maken we het onszelf veel te moeilijk met al die paniek...
Suze zegt:
Hehe..eindelijk een waar en nuchtere uiteenzetting van de feiten over voedsel.
Ik laat me sowieso niet meeslepen door al die horrorverhalen.
Ik bedoel....alles wat je eet lijkt tegenwoordig slecht en dodelijk inmiddels, en wat dan....niet meer eten gaat ook niet. Gras? Ik heb geen lebmaag en wat denk van de wormen.
Dan is melk goed, dan ineens weer heeeeel slecht en dan weer goed. Zo ook met brood en noem het maar op. De lijst houdt niet op.
Pfoe, ik vraag me af wie daar rijk van worden steeds.
Wanneer ik de horrorverhalen lees, is het me een groot raadsel hoe mijn ouders van BEIDEN 83 deze leeftijd toch hebben kunnen bereiken. Ja en ze leven nog steeds en bere gezond "voor hun leeftijd" Geestelijk en lichamelijk.
Ondanks : Veel melk, lekker sjuutje (vast fout gespeld) bij de stamppot met een lekkere gehaktbal, gebakken lever en stukjes brood in het vet dopen.
Ach, natuurlijk hebben ZIJ gewoon geluk gehad net als al die vele andere 80 plussers. (Ja..geluk gehad...vast....)
Nou, even los van het expres oh zo zondige voedsel die ik genoemd heb (....):
Ze aten inderdaad gevarieerd en bewogen veel. Geen fastfood ketens nog, geen pizzeria en geen shoarma zaakjes...scheelt ook. (maar dat valt voor mij buiten normaal dagelijks eten eigenlijk)
Ik denk dat te weinig bewegen tegenwoordig meer het probleem is.
Het is helemaal goed om aan je lijf en leden te denken maar laat je niet gek maken door de media...overheid en al die andere partijen die belang hebben bij een bangmakerij.
Enne, je mag dan best soms eens een keer een patatje met een lekkere klodder mayo of een andere "vreselijk foute hap". Echt.(of dat gebakje met die verjaardag...of die hapjes tijdens de borrel op het werk, of die lekkere oliebollen met oud en nieuw)
Denk ZELF na,luister naar je lichaam, gezond verstand gebruiken, varieer....en dan ben je echt goed bezig.
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Suze, precies! Uiteindelijk gaat het erom dat je je gezonde verstand gebruikt, een beetje gematigd leeft en regelmatig in beweging komt. Binnen dat kader kun je dan toch al snel doen waar je zin in hebt. Fijn om te horen dat dat ook voor jouw ouders zo goed gewerkt heeft :-)
Nicolien zegt:
Dag,
Wat heerlijk om zo'n verhelderend artikel te lezen! Ik bezoek jullie website regelmatig voor wat inspratie :)
Een paar jaar geleden begon ik me te verdiepen in voeding en ik kan je vertellen dat ik echt heel erg moedeloos werd van alle tegenstrijdigheden!! Behoorlijk neerslachtig ook.
Ik heb het voordeel dat ik groenten echt heerlijk vind.
Daarom probeer ik nu gewoon vooral natuurlijke dingen te consumeren zoals veel groenten, +/- 2/3 stuks fruit, langzame koolhydraten, eiwitten en 1/2x per week iets van vis of vlees.
Maar die suiker blijft wel een dingetje. Ik las in een ander artikel over suiker ( https://drogespieren.nl/gezondheid/hoeveel-suiker-per-dag ) op deze website dat een goede richtlijn zo'n 25 gram suiker per dag is, zonder puur fruit meegerekend.
Als je melk gebruikt bij je havermout, een glas kefir drinkt of bijvoorbeeld yoghurt gebruikt, moet je toch alsnog erg goed oppassen wat je de rest van de dag eet. (of tellen de natuurlijke suikers in zuivel ook niet mee in die 25 gram?)
Ik wissel trouwens wel gewone zuivel, plantaardige- en geitenzuivel met elkaar af.
Zo krijg ik alle gezonde en ongezonde voordelen mee ;)
Groetjes,
Nicolien
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Nicolien,
Jouw voedingspatroon klinkt gelukkig helemaal niet als iets waar je somber van hoeft te worden :-) Veel groenten helpt al enorm, en lekker afwisselen is zeker verstandig. Wat de suiker betreft: die 25 gram gaat specifiek over toegevoegde suikers. Lactose (melksuiker) zit van nature in zuivel en valt dus niet in die categorie! Je hoeft dus alleen dingen als honing en suikers die op etiketten bij de ingrediënten staan mee te tellen. Als je vooral onbewerkte producten gebruikt, blijf je dan al snel onder de 25 gram.
Sandra zegt:
Inderdaad, ik ben op weg om alles te mijden wat slecht is, ben intollerant voor melk en in vlees heb ik eigenlijk geen trek meer maar naar alles wat ik gelezen heb blijven er maar weinig smaakvolle dingen over. Het doet me goed dat in dit artikel simpelweg in weinig woorden het grote ongemak beschreven is waarmee ik in mijn maag zat. Ik ga zeker mijn eetgewoonte meer met een korrel zout nemen.
Gezond eten maar het moet geen probleem meer zijn.
Bedankt!!!
Groetjes,
Sandra
Lotte (beheerder) zegt:
Precies, Sandra! Je kunt wel ieder slablaadje drie keer omdraaien, maar daar word je uiteindelijk ook niet gelukkiger van... Gewoon op de grote lijnen letten en het verder niet te moeilijk maken dus :-)
Simon Keizer zegt:
Lees graag je verhalen! Top
Lotte (beheerder) zegt:
Leuk om te horen Simon!