We krijgen dagelijks flink wat vragen van onze lezers. En die beantwoorden we natuurlijk graag – maar sommige vragen komen wel heel veel terug! Soms is dat een reden om er een hele blogpost aan te wijden, soms volstaat een kort antwoord ook. Van die laatste gevallen geven we vandaag een overzicht, mét de antwoorden er natuurlijk bij.
Uit alle e-mails die we krijgen met vragen over gezonde voeding hebben we een top 20 vragen samengesteld. Hopelijk helpen we ook bij jou daarmee wat kwesties uit de weg. Heb je nog een andere vraag of suggestie voor een blogpost? Reageer vooral onder het artikel, dan gaan wij ermee aan de slag!
Veelgestelde vragen over gezonde voeding
1. Wat is het beste dieet?
Veel mensen die af willen vallen, vragen wat het beste dieet is. Het teleurstellende antwoord: geen dieet werkt meestal het allerbeste. Tijdelijk je voedingspatroon drastisch omgooien heeft namelijk ook hoogstens tijdelijk effect. Een algeheel gezonde leefstijl met een klein (!) calorietekort is de beste manier om duurzaam gewicht te verliezen.
2. Hoe snel kan ik afvallen?
Veel diëten beloven geweldige resultaten, zoals 10 kilo afvallen in een maand. Helaas zou je daarvoor een stevig crashdieet aan moeten gaan, en dat is een stuk ongezonder dan dat vet. We raden je aan om dagelijks ca. 500 calorieën minder te eten dan je gebruikt. Dat telt op tot ongeveer 0,5 tot maximaal 0,75 kilo per week.
3. Hoe voorkom ik het jojo-effect?
Door de antwoorden op vraag 1 en 2 te lezen! Het jojo-effect wordt vaak veroorzaakt doordat mensen een tijdje veel te hard afvallen – en dan weer ‘normaal’ gaan eten. Dat oorspronkelijke eetpatroon heeft je echter niet voor niets ooit te zwaar gemaakt! Zo schiet je gewicht dus weer omhoog. Kies voor geleidelijk en duurzaam afvallen – dat werkt beter.
4. Eet ik te weinig om af te vallen?
We krijgen wel eens mailtjes van mensen die denken dat ze niet afvallen omdat ze te weinig eten. Helaas hebben we in dat geval slecht nieuws: die verhongeringsmodus bestaat niet. Dan zou er immers nooit iemand verhongeren… Bij een calorietekort val je af, punt. Val je niet af, dan eet je waarschijnlijk meer dan je denkt.
5. Hoe krijg ik een platte buik?
Niet door buikspieroefeningen te doen, in ieder geval. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet! In plaats daarvan zul je simpelweg overal vet moeten verbranden, tot het ook op je buik verdwijnt. Weer een calorietekort, dus, liefst gecombineerd met krachttraining. In dit artikel vind je meer tips om buikvet kwijt te raken.
6. Val je automatisch af met karnemelk/ gojibessen/ appelazijn…
Nee. Wat je daar ook invult, het antwoord blijft nee. Er is niet één product dat automatisch vet verbrandt – alleen een duurzaam calorietekort zorgt voor vetverlies, punt. Kom je ooit een artikel tegen dat het tegenovergestelde beweert, dan proberen ze je waarschijnlijk iets te verkopen. Tip van ons: koop het vooral niet.
7. Word je dik van bananen/ vet/ fruit/ …
Ook hier is het antwoord weer nee, ongeacht het product. Er is niet één voedingsmiddel waar je dik van wordt, tenzij je er genoeg van eet om boven je caloriebehoefte uit te komen. Alleen een duurzaam calorieoverschot leidt namelijk tot vetopslag. Meer daarover in dit artikel over dikmakers!
8. Word je dik van suiker?
Suiker mag daarbij nog wel wat extra toelichting krijgen. Ook hier geldt: je wordt er niet dik van als je er niet te veel van eet. Het lastige van suiker is echter wel dat het er heel snel voor zorgt dat je er te veel van eet. Het vult namelijk voor geen meter, én het lokt eetbuien uit. Af en toe een beetje kan dus best, maar niet te veel!
9. Zijn natuurlijke suikers gezond?
Bedoel je met natuurlijke suikers ‘producten waar van nature suiker in zit’, zoals fruit of melk? Dan kun je ze prima eten. Bedoel je ‘suiker in geconcentreerde vorm, maar dan uit natuurlijke producten gehaald’? Dan hebben we slechter nieuws. Suiker is suiker, of het nu dadelsiroop, honing, kristalsuiker of agavesiroop is. Met mate eten, dus.
10. Mag ik nog brood eten?
Er is een beetje een heksenjacht gaande tegen brood. Gelukkig is dat onzin. Natuurlijk moet je wel voor goede broden kiezen: volkoren, zonder toegevoegde suiker en liefst met niet te veel zout. Maar dan heb je gewoon een goede bron van vezels, koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en jodium te pakken. Gezond broodbeleg kiezen en klaar!
11. Is zeezout of Himalayazout gezond?
Zout is zout. Het maakt niet uit wat er verder aan mineralen bij zit, en in welke verhoudingen – er zit nog steeds evenveel natrium in, en een natriumoverschot is problematisch. Hou je dus ook met ‘natuurlijke’ zouten aan je ADH! Je bloeddruk is je er dankbaar voor.
12. Zijn superfoods nuttig?
De meeste superfoods bevatten een behoorlijke concentratie van bepaalde voedingsstoffen. Klinkt goed, toch? Het probleem is echter: al eet je alleen nog maar zelfverklaarde superfoods, daar wordt je eetpatroon nog steeds niet evenwichtig van. Variatie is een stuk belangrijker dan wat wonderbesjes die je dertig euro per kilo kosten! Superfoods zijn hoogstens nuttig als de rest van je voedingspatroon al op orde is.
13. Zijn supplementen nuttig?
Hetzelfde geldt voor supplementen. Vrijwel iedereen krijgt met een evenwichtig menu alles binnen dat hij nodig heeft. Bij tekorten kun je beter eerst een kritische blik op je eten werpen voor je naar de pillen grijpt. Alleen als bijzondere of medische omstandigheden supplementen echt nuttig maken, raden we ze aan.
14. Zijn E-nummers slecht voor je?
Het overgrote deel van de E-nummers is volkomen veilig, en zelfs bij de twijfelgevallen is er geen serieus bewijs dat ze onveilig zijn. Zeker als je doorgaans zelf kookt en onbewerkte producten koopt, is er geen reden om je zorgen te maken. Af en toe een E-nummertje kan echt geen kwaad.
15. Zijn kant-en-klare maaltijden ongezond?
De meeste kant-en-klare maaltijden bevatten veel te veel zout, suiker en ongezonde vetten. Ook zijn ze vaak niet bepaald slank en leveren ze weinig voedingsstoffen. Die kun je dus beter laten staan. Heb je haast, dan kun je beter bijvoorbeeld een snelle soep maken van voorgesneden groenten. Net zo snel, stuk gezonder.
16. Moet ik elke dag avocado’s/ noten/ quinoa/ … eten?
Er is niets dat je iedere dag moet eten (alleen water is wel echt een aanrader). Waar het om gaat, is dat je iedere dag de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar of je die vetten uit een avocado, een handje noten of olijfolie haalt, dat kun je helemaal zelf beslissen.
17. Is melk nou een witte motor of een wit vergif?
Er bestaat de mythe dat de meeste mensen niet tegen melk kunnen. Dat is onzin: in Europa is maar een klein percentage van de mensen lactose-intolerant. Heb je daar wel last van, dan is melk natuurlijk af te raden. Heb je geen problemen met lactose, dan is melk een prima eiwit- en calciumbron.
18. Zijn lightproducten nou wel of niet goed?
Lightproducten kunnen heel handig zijn, bijvoorbeeld bij zuivel. Het blijft echter oppassen geblazen. Minder vet betekent namelijk niet altijd een drastische vermindering in calorieën, zoals light chips laten zien. En vaak zit er juist weer veel méér suiker in een lightproduct! Blijf dus goed de etiketten lezen.
19. Hoe kan ik gezond minder vlees eten?
Als je minder vlees eet, is het belangrijk om op je eiwit, ijzer en B12 te letten. Eiwit haal je eenvoudig uit bijvoorbeeld peulvruchten, eieren en zuivel, soja, noten en granen. Die bevatten ook allemaal ijzer, en eieren en zuivel zitten vol B12. Met genoeg van dat soort alternatieven op je voedingsschema zit je dus al snel goed.
20. Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?
In principe zijn alle maaltijden even belangrijk. Ook hier gaat het om je voedingspatroon in zijn geheel. Het is prima om je ontbijt uit te stellen tot in de middag (intermittent fasting), onder de voorwaarde dat je ervoor zorgt dat je in het restant van de dag alles binnenkrijgt.
Krijg je daarentegen last van eetbuien omdat je niet ontbijt? Of loop je tekorten op? Dan is het voor jou wellicht beter om de dag met een voedzame kom havermout te beginnen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Wouter zegt:
Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar iedereen adviseert om toch elke dag een multivitamine in te nemen. Ik vroeg me af of iemand ervaring heeft met deze https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi van Finndal?
Meine zegt:
Hallo.
Ik had een vraagje over mijn voedingsschema
8.00 uur whey shake plus 250 gram magere kwark
9.30 uur boterham met kaas kipfilet en sla
Boterham met gekookt ei 250 gram magere kwark appel
12.30 uur 250 gram rijst 150 gram kip 120 gram brocoli
15.00 uur boterham met kaas kipfilet en sla boterham met gekookt ei 500 gram magere kwark banaan
18.00 uur grote maaltijd groente aardappelen en vlees
Sporten bcaa shake creatine en whey shake
21.00 uur boterham met zalm 250 gram magere kwark walnoten.
Wat vinden jullie van dit schema?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Meine,
Het grote nadeel aan dit schema vind ik dat de eiwitten erg eenzijdig zijn. Je krijgt bijna alleen dierlijke eiwitten (kaas, vlees, ei en zuivel) binnen, en daarvan is ook nog eens een heel erg groot deel zuivel. Ruim een kilo kwark per dag is te veel om nog een gevarieerd dieet aan te kunnen houden. Je mist nu alle voedingsstoffen die in een gezond dieet uit plantaardige eiwitten komen.
Om dit eetschema te verbeteren, zou ik je in de eerste plaats aanraden wat gevarieerdere manieren te vinden om je eiwitten binnen te krijgen. Kies voor peulvruchten, tofu, tempeh en eet eventueel wat vaker een handje noten. Als je daar wat inspiratie voor nodig hebt, kun je op fitchef.nl kijken. Daar hebben we een uitgebreide database met honderden gezonde recepten die je gratis kunt gebruiken :)
Math zegt:
Bedankt voor je kant en klare logische uiteenzetting over voeding.
Geen gezever, gewoon , zo zit het.
Ik heb de site doorgestuurd naar een paar 40 tigers
die er blij mee waren.
Kijk al jaren naar websites over voeding..tot science toe.
Eet al jaren biologisch en heb mijn kids er mee groot gebracht.
Goede website!!
Dank je!!
met vriendelijke groet,
Mathilda.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat leuk om te horen Mathilda, dankjewel!
noor zegt:
ik vind dit een leuke site waar kan ik beginnen met sporten
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Noor, dankjewel! Je kunt een goede sportschool bij jou in de buurt zoeken, maar met wat basismateriaal kun je ook prima thuis aan de slag (zie onze tips hier). Succes :D
Esther zegt:
Hi Ik lees je blogs erg graag. Ze geven me elke keer weer net dat beetje info dat ik nodig heb.
Oké, dus gezond eten en daar dan wat minder van (in mijn geval (mesomorf lichaamstype) eiwitrijk!
Maar hoe zit dat dan met mijn vetcellen, gaan die dan niet juist in een stress reactie voor opslag zorgen, omdat er te weinig binnenkomt?
En dan heb je van tijd tot tijd dus dat bekende "honger"gevoel! daar moet ik dus gewoon vriendjes mee worden?
Mvg Esther
Mark zegt:
Dag Esther,
Wat leuk om te horen. Thanks! :)
Te weinig eten en aankomen bestaat niet. Zie ook deze blogpost:
https://drogespieren.nl/afvallen/spaarstand-fabel
Wel is het zo dat je spiermassa verliest wanneer je geruime tijd te weinig energie binnenkrijgt.
En dat zorgt er weer voor dat je stofwisseling langzamer gaat werken.
Probeer dus maximaal zo'n 10-20% onder je energiebehoefte te eten.
En wat betreft je hongergevoel. In principe hoef je hier niet echt last van te hebben als je voldoende eiwitten + vezels eet.
Beide geven een gevoel van verzadiging.
Daarnaast kun je intermittent fasting overwegen. Door je ontbijt uit te stellen in de middag - en in de ochtend (zwarte) koffie te drinken, wat helpt tegen je hongergevoel - heb je later een buffer voor calorieën. Dit werkt voor mij (en vele anderen) erg prettig.
Wellicht eens proberen!
Groetjes,
Mark