Kombucha is een gefermenteerd drankje dat erg goed is voor je darmflora. Tegenwoordig kan je kombucha bestellen in allerlei smaakjes op een zonnig terras van een hip tentje. En ook de meeste supermarkten bieden kombucha aan in het koelvak. Je kan ook heel makkelijk zelf aan de slag gaan. Het kost eigenlijk erg weinig moeite en net als bij bier of wijn kan je je eigen favoriete formule creëren.
Is kombucha gezond?
Kombucha zou ergens zijn oorsprong in het Oosten hebben en werd vroeger zelfs het onsterfelijkheidsdrank genoemd. Tot op heden zijn helaas alle pogingen mislukt, maar misschien ben jij wel de eerste. Enkele gezondheidsvoordelen zijn:
- Stimulering van een gezonde darmflora.
- Betere vertering dankzij de organische zuren.
- Ontgiftende werking dankzij gluconzuur
- Verhoogd mentaal welzijn en sterker immuunsysteem dankzij de B-vitamines, vitamine-C en het effect op de darmen.
- Antibacteriële effect tegen E.Coli, salmonella, campylobacter jejuni en stafylokokken.
Zelf kombucha maken:
De basis die nodig is om kombucha te maken is groene of zwarte thee, suiker en een starterscultuur.
De starterscultuur dient om de suiker te fermenteren, en dus om te zetten in allerlei gezonde zuren en gezonde bacteriën. De starterscultuur van kombucha ziet er een beetje eigenaardig uit. Het is een soort ronde zwam in de vorm van een dikke pannenkoek. De officiële naam is SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).
Wat heb je nodig om 2 liter kombucha te maken?
- 1 SCOBY zwam en een beetje brouwsel: deze zul je via Facebook-groepen of online moeten zien te bemachtigen.
- 200 gram bio ruwe rietsuiker
- 2 liter bronwater
- 6 bio groene theezakjes
- Grote glazen pot, een kaasdoek en een rekker om het doek te bevestigen
Het voorbereidingsproces:
- Was je handen.
- Breng 500ml water aan de kook.
- Zet het vuur uit.
- Laat de 6 theezakjes er 15 minuten in trekken.
- Verwijder de theezakjes.
- Voeg de 200 gram ruwe rietsuiker toe en roer deze goed door tot de suiker helemaal is opgelost. Opgelet! Roer met een houten spatel, Niet met metaal/aluminium.
- Voeg 1,5l water toe.
- Controleer of de temperatuur niet te warm meer is.
- Voeg dit geheel toe aan je SCOBY zwam die nog in een bodempje van je vorige brouwsel zwemt. Dit is belangrijk in verband met de zuurtegraad.
- Dek de glazen pot af met kaasdoek en rekker.
De fermentatie
- Zet de pot weg in het donker en op kamertemperatuur voor 10 tot 14 dagen.
- Proef er een beetje van. Indien je nog te veel suiker proeft, laat de pot dan nog een paar dagen staan. Want door het fermentatieproces zou alle suiker moeten verdwijnen. Kombucha die klaar is heeft een frisse, licht zurige smaak.
- Indien je tevreden bent over de smaak, giet de kombucha dan uit, door een zeef, in een glazen fles en zet deze in de koelkast.
- De SCOBY die achterblijft in de glazen pot, met nog een bodempje kombucha kan je:
- Onmiddellijk of binnen de paar dagen opnieuw gebruiken voor nieuwe batch.
- Invriezen voor later.
Je kan ook allerlei extra smaken toevoegen zoals citroen, kurkuma of gember. En ook vaak wordt er ook een tweede fermentatieproces toegepast, maar dat is niet nodig. Zodra je het eenmaal gedaan hebt, zul je merken dat kombucha maken erg eenvoudig is. En omdat je kan experimenteren met de smaak, blijft het altijd een uitdaging om de ultieme batch te creëren.
Het fermenteren van de thee en de suiker duurt ongeveer twee weken. Na deze periode is de suiker zelf niet meer aanwezig, maar helemaal omgezet in een probiotisch drankje. Dit drankje heeft een frisse, licht zurige smaak.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!