Extreme kou als wondermiddel tegen pijn en huidaandoeningen. Betere sportprestaties door jezelf bloot te stellen aan temperaturen ver onder het vriespunt. Klinkt dat veelbelovend? Of denk je: mij niet gezien, ik houd niet van kou.
Met name topsporters doen er alles aan om snel te herstellen, zodat zij de volgende dag weer kunnen presteren. Maar ook jij en ik kunnen cryotherapie ondergaan. Waarom zouden we dat doen? Dat lees je in dit artikel.
Wat is cryotherapie?
Cryotherapie is een behandeling waarbij je kort blootgesteld wordt aan extreme koude lucht. Denk aan temperaturen van -44°C tot -124°C. Dit gebeurt met behulp van vloeibaar stikstof.
Misschien ken je het al een tijdje, of heb je er nog nooit van gehoord. Cryotherapie werd echter al in 1978 bedacht door de Japanner Toshima Yamauchi. Toshima was een dokter die onderzoek deed naar reuma.
Toshima behandelde artritis met succes met behulp van cryotherapie. Dit deed hij door de huid in een hele korte tijd te koelen tot een temperatuur van -1 °C. Dit werkte beter dan langzaam koelen, waarbij een huidtemperatuur van 5°C werd bereikt.
In eerste instantie werden er maar kleine delen van het lichaam gekoeld. Inmiddels zijn er cabines en hele ruimtes waar je in kunt. Je ziet daarom ook vaak de afkorting ‘WBC’, oftewel whole-body cryotherapy.
Hoe werkt cryotherapie?
Wanneer je de cabine instapt, daalt de temperatuur van je huid heel snel onder nul. Je lichaam reageert daarop. De huid stuurt signalen door naar het brein. Het scenario ‘extreme kou’ wordt als het ware geactiveerd.
De hersenen sturen vervolgens signalen naar de bloedvaten die naar de spieren en weefsels lopen. Deze bloedvaten vernauwen zich, zodat daar minder warmte verloren gaat. Maar vooral zodat er meer bloed naar de organen gaat.
Het vernauwen van bloedvaten zorgt voor een hogere bloeddruk. En de samenstelling van het bloed verandert. Om te overleven komen er meer witte bloedcellen, zuurstof, enzymen en nutriënten in het bloed.
Wanneer de kou voorbij is, kan dat verrijkte bloed ook naar de rest van het lichaam stromen. Dit stimuleert de celvernieuwing. Met een lading nieuwe, gezonde cellen start het herstel, de pijnbestrijding en andere voordelen.
Waar is cryotherapie goed voor?
Waar zijn die kou, veranderend bloed en vernauwde bloedvaten uiteindelijke goed voor? Er zijn verschillende voordelen van cryotherapie. Dit zijn de belangrijkste:
- Verbetert het metabolisme
- Versneld het spierherstel
- Vermindert pijn
- Verbeter huidaandoeningen
- Goed voor je brein
Verbetert het metabolisme
Kun je van enkel en alleen cryotherapie afvallen? Nee. Maar het kan wel helpen. Het versnelt namelijk het metabolisme. Of dat maar heel eventjes is, of de hele dag, daar zijn de wetenschappers het nog niet helemaal over eens.
De theorie is dat je lichaam zich probeert warm te houden. Dat kost energie en dus verbrand je meer. Dat effect zou daarna aanhouden. Wanneer je vaker cryotherapie doet, zou het metabolisme zelfs blijvend hoger zijn dan daarvoor.
Een andere reden waarom cryotherapie zou kunnen helpen met afvallen, is dat je sneller herstelt en daardoor dus weer sneller kunt sporten. De frequentie of de inspanning waarmee je sport kan omhoog, dus verbrand je meer calorieën.
Spierherstel
De voornaamste reden waarom cryotherapie aan populariteit won, is vanwege het gebruik in de topsport. Cryotherapie zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt van een inspanning. En dus kan het ook weer sneller een topprestatie neerzetten.
Het bloed met de witte bloedcellen, zuurstof en nutriënten gaat namelijk ook naar de spieren toe. Spieren die na een training of wedstrijd beschadigd zijn krijgen zo een extra boost en kunnen sneller herstellen. Minder spierpijn dus!
Cryotherapie is eigenlijk een ijskompres 2.0. Door ijskompressen te gebruiken stimuleerde je de bloedtoevoer naar een bepaald plek. Ook dat zorgde voor beter herstel en minder pijn.
Vermindert pijn
Niet alleen kan cryotherapie zorgen voor minder spierpijn. Het biedt ook verlichting voor mensen met serieuzere aandoeningen. Bijvoorbeeld voor mensen met artrose en reuma.
De ontstekingen in het lichaam worden geremd. Daarnaast maak je endorfine en serotonine aan die pijnstillend werken. Denk je dat jou kan helpen? Overleg dit dan altijd eerst met je arts. Zeker wanneer je last hebt van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.
Verbetert huidaandoeningen
Cryotherapie stimuleert de aanmaak van collageen. In een eerder artikel over collageen kun je lezen waar collageen allemaal goed voor is. Je kent het vooral van de reclames op tv over huidproducten. En dat klopt ook, want het speelt een belangrijk rol in de conditie van je huid.
Het extra collageen die het lichaam aanmaakt kan zorgen voor minder huidveroudering en minder rimpels. In combinatie met de pijnverlichtende en ontstekingsremmende effecten zou het kunnen helpen bij eczeem, acne en psoriasis.
Goed voor het brein
Je zult waarschijnlijk niet direct aan je brein denken bij cryotherapie, maar er zijn toch aardig wat voordelen voor het brein. Een die voor iedereen geldt, is dat het je stemming en focus verbetert.
Door de kou maakt noradrenaline aan, een verwant met adrenaline. Wanneer je te weinig noradrenaline hebt, kun je je depressief voelen. Een extra boost kan dus zorgen voor een oppepper. Van een teveel aan noradrenaline kun je je echter ook gespannen en bang voelen.
Er is ook een theorie dat het kan helpen om dementie te voorkomen. Dit komt door een combinatie van factoren, zoals de werking tegen ontstekingen en de toename in zuurstof in het bloed. Hier is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan.
Is cryotherapie gevaarlijk?
Na al die voordelen vraag je je vast af: is er een addertje onder het gras? Wat zijn de risico’s? We kunnen je geruststellen. Cryotherapie is een veilige behandeling. Je loopt dus geen risico’s als je alle instructies goed volgt.
Voordat je de cabine in mag, zul je alles uit moeten trekken en ook geen enkel sieraad vergeten. Enkel een bikini en de spullen die je wel moet dragen, zoals handschoenen, oorwarmers, pantoffels en een mondkapje.
Een sessie duurt niet heel lang, maar 3 minuten. Je kunt ook op ieder moment stoppen, mocht je je toch niet prettig voelen. Gedurende de hele sessie, zal iemand vanuit een andere ruimte ‘bij je zijn’. Mocht er dus iets zijn, dan kun je dat direct aangeven.
Maar niet voor iedereen
Dus iedereen kan cryotherapie volgen? Nee, helaas niet. Zoals je hebt gelezen zorgt het voor een verhoogde bloeddruk. Ben je iemand die daar al problemen mee heeft, dan kun je dit beter niet doen.
Cryotherapie is ook niet geschikt voor mensen met bloedstoornissen, hart- en vaatziekten, trombose, zwangerschap en andere ernstige aandoeningen. Dus ga bij twijfel altijd naar een dokter, voordat je deze koude cabine instapt.
Kan ik niet gewoon een ijsbad nemen?
Waarom geld betalen voor een ijskoude cabine, als je zelf in een koud bad kunt gaan liggen. Helaas heeft dat niet hetzelfde effect. Ijsbaden worden ook wel regelmatig gebruikt in de sport. Maar helaas is het effect ervan net wat anders.
Na een ijsbad zullen je spieren tijdelijk wat kracht verliezen. In die periode kunnen ze goed herstellen, maar je kan dus niet direct trainen. Neem een dag rust om het effect van het ijsbad goed zijn te werk te laten doen. Na cryotherapie kun je direct door.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
jan zegt:
mijn dochter heeft in zo,n cabine een hersenbloeding gekregen
Olga Wijngaard zegt:
Mag ik vragen wat de oorzaak daarvan was? Onderliggende ziektes?
Vreselijk.
Sterkte