6

Zo gezond is gember!

Gember wordt in de Nederlandse keuken relatief weinig gebruikt. Het wordt langzaam wel populairder – met dank aan de Indonesische en Japanse keuken, vooral – maar is nog steeds niet in iedere keuken terug te vinden. Zonde, want dat gember gezond is, staat inmiddels wel buiten kijf. Deze scherp geurende wortel heeft een positieve uitwerking op allerlei lichamelijke aspecten. We kunnen moeilijk alles opnoemen, maar in de blog van vandaag maken we in ieder geval een beginnetje! Ten slotte geven we nog wat suggesties voor de verwerking van deze krachtige wortel. Zo kunnen ook mensen die er nog nooit mee gekookt hebben er meteen mee aan de slag!

Antioxidanten

Gember is rijk aan antioxidanten: stoffen die celschade in je lichaam tegengaan. Die schade ontstaat als gevolg van natuurlijke processen, maar ook door bijvoorbeeld zonlicht en afvalstoffen. Hoe meer antioxidanten, hoe kleiner de kans op bijvoorbeeld chronische ontstekingen en kanker. Zo heb je gingerol - een stof die onder andere ook helpt om de zwelling van gewrichten te verminderen - en shogaol - een stof die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van gember. Daarnaast bevat gember verschillende B-vitamines, maar ook kalium, calcium, fosfor en verschillende andere mineralen.

Gember tegen misselijkheid en buikpijn

Eén van de meest praktische toepassingen van gember is dat het helpt tegen misselijkheid. En dat geldt voor bijna alle soorten! Of het nu om zeeziekte of zwangerschapsmisselijkheid gaat: een glas gemberthee doet wonderen. Zelfs na een chemokuur helpt het bij veel mensen om de hevigste misselijkheid te verlichten. Ongeveer anderhalf gram gember is daarvoor genoeg. En goed nieuws voor wie veel last heeft van buikpijn tijdens de ongesteldheid: ook daar is deze wortel nuttig. Dat gaat dan wel niet om misselijkheid, maar is toch gunstig. Ook hier is het innemen van ongeveer een gram per dag voldoende om resultaat te merken.

Gember tegen andere pijnsoorten

En er zijn meer gevallen waarin gember als pijnstiller kan werken. Een belangrijk voorbeeld is migraine. Wie last heeft van migraineaanvallen weet dat die bonkende hoofdpijn nog dagenlang na de hevigste momenten aan kan houden. Vervelend, zeker als je niet constant aan de paracetamol wilt. Gember kan in zo’n geval voordelig werken. En zeker voor sporters interessant: het lijkt er ook op dat spierpijn door gember minder wordt. Daarbij gaat het niet om een eenmalige dosis, maar liever om regelmatige innames. Een paar koppen gemberthee per dag werken bijvoorbeeld uitstekend.

Gember voor de spijsvertering

Nog een laatste reden dat deze bijzondere wortel enorm gezond is: het stimuleert ook de spijsvertering flink. Om te beginnen zorgen bepaalde stoffen in gember ervoor dat er meer speeksel geproduceerd wordt. Daardoor begint het verteren van je voedsel al beter voor je het zelfs maar door hebt geslikt. Ook later worden er vervolgens meer enzymen aangemaakt om de afbraak te verbeteren. Het gevolg is dat de voedingsstoffen in je darmen beter door je lichaam opgenomen worden.

Hoe eet je gember?

Een vraag die veel gesteld wordt door mensen die weinig met gember koken: hoe eet je het nu eigenlijk? Leuk en aardig dat het zo gezond is, maar je hebt er weinig aan als je er niets mee kunt. Een goede optie voor bijna iedereen is om gemberthee te maken. Laat twee kopjes water 5 minuten koken met 2 cm gember, en voeg eventueel honing en citroen toe. Hartstikke lekker, en zo klaar! Verder kun je het goed verwerken in bijna alle Aziatische gerechten. Soepen en curry’s zijn bijvoorbeeld ideaal. Ook zoete gerechten doen het echter uitstekend met gember. Zoek wat rond en probeer uit wat je bevalt. Je lichaam is je er dankbaar voor!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
<< Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 13 maart 2017

Dag Jan,

Voor zover ik weet blijven de voedingsstoffen zo gewoon behouden.

Groetjes,

Mark

Reageer
Jan - 13 maart 2017

Ik maak iedere morgen een grote po5 gemberthee en laat deze dan staan voor de rest van de dag de stukje gember laat ik erin zitten hier wordt de thee flink van smaak van. Is hij te sterk doe ik er klein beetje honing in. Mijn vraag is gaan er goede stoffen verloren door dit te doen, voor de rest laten staan en dan door de dag opdrinken?

Reageer
L. - 11 januari 2017

Ah super, bedankt voor je reactie Mark!

Reageer
Mark (beheerder) - 7 januari 2017

Hoi hoi,

Ja hoor! Gemberpoeder is ook helemaal prima!

Groetjes,

Mark

Reageer
L. - 7 januari 2017

Hallo Mark, kun je ipv gemberwortel ook gemberpoeder uit een potje gebruiken? Dat gebruik ik zelf namelijk altijd. (bijv in heet water of warme melk)

Reageer
diny - 6 januari 2017

Ik maak elke dag thee van verse gember die ik in dunne plakjes snij. 3 kruidnagel,kaneelstokje en 2 plakjes citroen

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 6 reacties