Filet americain is typisch één van die producten die bij diëters vaak ontzettend populair zijn. Het gezonde imago van dit broodbeleg komt vooral door het feit dat het van mager rundvlees gemaakt is.
Zo hebben veel mensen het idee dat het een relatief slank product is. Een gekookt eitje of een volkoren broodje erbij, en je bent klaar – toch? Helaas is het niet zo makkelijk. Vandaag bespreken we daarom filet americain. Wat is er wel goed aan en wat is er minder?
Wat is filet americain?
Filet americain (ook wel Amerikaanse filet of steak tartare genoemd) is een vleesproduct dat gemaakt wordt van fijngehakt vlees en een saus. Die saus bestond vroeger alleen uit eigeel, peper en zout, maar inmiddels is de ingrediëntenlijst wat uitgebreid. Afhankelijk van de kok kan er bijvoorbeeld ook extra olie, worcestersaus, mayonaise of ketchup aan de saus toegevoegd worden. Het gebruikte vlees is standaard mager rundvlees.
Filet americain komt overigens helemaal niet uit Amerika, wat je naar aanleiding van de naam zou vermoeden. Het recept werd door een Brusselse chefkok bedacht en verspreidde zich van daaruit over de rest van de wereld!
Zeker niet slank
Door het eerdergenoemde gebruik van mager rundvlees nemen veel mensen aan dat filet americain een relatief slank broodbeleg is. Helaas valt dat behoorlijk tegen! Het probleem zit hem dan ook niet zozeer in het vlees, waar inderdaad niets mis mee is, maar in de saus!
Die bevat zeker in kant-en-klare filet americain vaak zo veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat hij onmogelijk meer gezond te noemen valt. Als je daarbij bedenkt dat meestal een derde van zo’n bakje uit saus bestaat, wordt het al snel duidelijk dat het met de vetarmheid nogal tegenvalt!
Voedingswaarde filet americain (per 100 gram)
255 kcal | 21 gram vet, waarvan 4,5 gram verzadigd | 14 gram eiwitten | 2,5 gram koolhydraten
Vatbaar voor bederf
Filet americain wordt van rauw vlees gemaakt, wat betekent dat het relatief slecht te bewaren is. Ten eerste is het erg vatbaar voor besmetting door bacteriën, en ten tweede bederft het ontzettend snel. Als een bakje een tijdje in een warme ruimte gestaan heeft, is het verstandig om het weg te gooien.
Dit maakt de filet americain niet direct ongezond, maar het is wel iets waar je bij het eten goed op moet letten als je geen voedselvergiftiging op wilt lopen. Controleer ook altijd de ingrediëntenlijst. Soms zit er ook varkensvlees in de filet americain verwerkt, en dat gaat zelfs nog veel sneller mis!
Wat is er wel gezond?
Is filet americain dan alleen maar ontzettend ongezond, met de vettige saus en al die kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen? Zo erg is het nu ook weer niet met het product gesteld. Met het magere vlees dat als basis gebruikt wordt is maar weinig mis. Het is een slanke proteïnebron die zeker in een gebalanceerd dieet kan passen.
En ook het ei dat oorspronkelijk de basis van de saus vormde, is zeker niet slecht. Eidooiers zijn eveneens eiwitrijk en bevatten verder verschillende vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van je lichaam. De basis van filet americain is dus zo ongezond nog niet.
Zelf filet americain maken
Hoe kun je nu gebruik maken van die gezonde kanten, om er zo voor te zorgen dat je nog wel af en toe van een broodje filet americain kunt genieten? Heel eenvoudig: maak het zelf! Zo kun je de hoeveelheid ongezonde saus wat verminderen en weet je zeker dat er geen rotzooi in je eten terecht komt.
Een simpel basis recept: meng 200 gram verse tartaar met 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel mayonaise, wat tabasco en paprikapoeder in de keukenmachine tot een fijn mengsel. Doe het geheel in een kommetje en breng het vervolgens op smaak met worcestersaus, peper en zout. Naar eigen smaak zou je eventueel nog wat ketchup, citroensap, kappertjes en heel fijngesneden augurk en uitje kunnen toevoegen.
Let wel op dat je bij het bereiden ontzettend strikt bent met je hygiëne. Omdat je met rauw vlees werkt, heb je zo een hoop bacteriën te pakken. En daar wordt je filet americain natuurlijk niet gezonder van! Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
andre van den beld zegt:
maar is het nou slecht als je te hoge cholestrol waarden heb of niet want dat weet ik nu nog niet
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Andre,
Helaas zit er vrij veel verzadigd vet in filet americain. Daarom kun je er beter niet te veel van eten bij hoge cholesterol.
sjakkie zegt:
mij valt op dat de kant en klare varianten steeds meer oranje van kleur zijn,
vroeger was het veel donkerroder van kleur en at ik het idd graag op bijv. n pistoletje met sla en veel peper, weet niet precies wat eraan veranderd is, maar deze variant vind ik dan ook niet lekker; dus ben gewoon overstapt op rauwe tartaar op brood..ook lekker en zeker minder vet
henny schoon zegt:
Dat filet americain rood of erg oranje gekleurd is hoeft niet meteen te betekenen. Dat er chemische kleurstoffen in zitten. De ene donker rode kleur komt meestal. Van de tomaten puree. Die er in sommige filet sauzen zit. En als hij fel oranje is. Dan word dit soms bereikt. Door dat er paprika extract. Inzit. Ook een kleur stof. Maar wel een natuurlijke !! Het licht er dus maar aan !! Je kunt dit nalezen. Op het etiket. Wat er inzit. Houdbaarheid e stoffen. Zitten zelfs in echte slagers sauzen. Die hun filet zelf maken. Bovendien bepalen de natuurlijke kleurstoffen. De smaakpapillen.
Loes Pilkes zegt:
Blij met het héle verhaal.......ik vind het nl. Super lekkerrrr en haal het bij de keurslager.......mmmmmmm
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Loes, met filet americain van goede kwaliteit is gelukkig weinig mis! Eet smakelijk ;)
Piet zegt:
Goed te weten over filet americain, ben nog voorzichtiger.
Lotte (beheerder) zegt:
Blij dat je er iets aan hebt, Piet!
astrid detjens zegt:
Lekker voor een hollander in buitenland,die het niet in de supermarkt kan kopenSUPER!!!!
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn dat we hebben kunnen helpen Astrid!