Stress, depressies en burn-outs komen steeds vaker voor. Enerzijds komt dit natuurlijk omdat de druk in de maatschappij erg groot is. Maar we worden ook met z'n allen steeds fragieler en minder bestand tegen stress. In dit blog willen we je meer inzicht en tips geven over hoe je je mentale weerbaarheid kan vergroten.
Wat is mentale weerbaarheid?
Je mentale weerbaarheid of stressbestendigheid is de mate waarin jij om kan gaan met stress. Wat betekent dit concreet? Het is het vermogen om in alle omstandigheden optimaal te kunnen blijven functioneren, zowel fysieke en mentaal. Ongeacht de situatie zou je dus veel energie moeten hebben in je lichaam en je spieren en in staat moeten zijn de juiste beslissingen te kunnen nemen.
Het omgekeerde is iemand die erg fragiel is en bij de minste stress fysiek en mentaal niet meer kan functioneren. Hij of zij verliest alle energie en is genoodzaakt om “te rusten”.
Dit probleem is natuurlijk erg complex en persoonlijk. We willen met dit artikel dan ook niet oordelen, maar juist inspireren en helpen waar mogelijk.
Waarom zijn we niet meer stressbestendig?
Het grootste probleem is dat we worden blootgesteld aan een hoop chronische sluimerende stress die voor ons evolutionair onbekend is: werkstress, financiële stress, sociale stress. Het lichaam heeft hier geen antwoord op.
Daarnaast worden we te weinig blootgesteld aan hevige acute stress die we wel evolutionair kennen, bijvoorbeeld honger en dorst. Het evolutionaire stresssysteem wordt niet meer getriggerd.
Tot slot baden we ook in ongelooflijk veel comfort. Hoewel we veel stress ervaren, hebben de meesten onder ons altijd eten en drinken voorhanden, een dak boven het hoofd, warme kledij, een veilige leefomgeving enzovoort.
4 primitieve tips voor meer mentale weerbaarheid
Om de stress in je leven aan te pakken kan je dus 2 zaken doen: zorgen voor minder stress of je mentale weerbaarheid trainen.
Je mentale weerbaarheid of stressbestendigheid trainen doe je door je lichaam weer bloot te stellen aan acute stressfactoren. Hierdoor activeer je een aantal interessante processen die je weer fysiek en mentaal in staat stellen om in elke situatie gepast te reageren.
1. Intermittent fasting
Een acute stressor die evolutionair erg bekend is voor het lichaam is honger. Door een tijdje niet te eten, zoals bij intermittent fasting, dwing je je lichaam om te leren omschakelen op vetverbranding. Indien je dit systeem traint, maak je komaf met cravings en emotionele reacties en behoud je stabiele energie in elke situatie.
2. Ademhalingsoefeningen
Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen. Gewoon rustig ademhalen door je buik brengt je bijvoorbeeld al tot rust. Maar om je mentale weerbaarheid te trainen is het aanbieden van gecontroleerd zuurstoftekort (hypoxie) enorm waardevol. Hierdoor vergroot je de neuroplasticiteit en doorbloeding van de hersenen. Je hersenen zijn dus beter in staat zich aan te passen aan elke omstandigheid.
De Wim Hof ademhaling is hier een goed voorbeeld van. Doe deze oefeningen de eerste keer altijd onder begeleiding.
3. Koude douches voor je mentale weerbaarheid
Een koudeprikkel is iets wat evolutionair gezien onvermijdelijk was. Door af en toe koud te douchen leer je je lichaam, en vooral je brein, om kalm te blijven in een grote stresssituatie. De eerste keer zal je misschien panikeren. Maar stap voor stap leer je om dat stemmetje in je hoofd de baas te zijn en word jij meester over je lichaam en geest.
4. Saunabezoekjes
Bij grote warmte zal het lichaam zich beschermen door de spieractiviteit te verminderen. Door regelmatig de sauna te bezoeken leer je weer om te gaan met hitte. Je traint je thermoregulatie en wordt fysiek, maar ook mentaal weerbaarder. Want hoe beter je lichaam om kan gaan met de warmte, hoe beter de energielevering naar de hersenen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!