Een derde van alle verzuimdagen in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten, waarvan er minstens 21% stressgerelateerd zijn. Ook een derde van het langdurige verzuim heeft te maken met (werk)stress. Waar komt al die werkstress toch vandaan? En hoe ga je ermee om?
Gezonde werkdruk versus ongezonde werkstress
Met een normale werkdruk is niets mis. Het kan juist zorgen voor een hogere productiviteit, een sterke drive en een “flow” gevoel. Het is pas wanneer de normale werkdruk te groot wordt ten opzichte van jouw persoonlijke belastbaarheid, dat er ongezonde werkstress ontstaat.
Symptomen van werkstress
Hoe kan je negatieve werkstress herkennen? Vaak treden er een of meer van deze factoren op:
- Vermoeidheid: het gevoel van nooit meer uitgeslapen te zijn
- Slechtere concentratie
- Slaapstoornissen
- Slecht humeur
- Lagere productiviteit
- Lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk, misselijkheid en hoofdpijn
- Lager libido
- Moeite hebben met veranderingen op het werk
- Negatieve mindset ten opzichte van je werk en het bedrijf
- Sneller geïrriteerd zijn
- Ontevredenheid
- Neerslachtigheid
Oorzaken van werkstress
De oorzaak van werkstress is niet enkel “te veel werk”. Verschillende factoren kunnen je emmer doen vollopen:
- Gepest worden
- Te weinig of te veel zelfstandigheid en uitdaging
- Werk doen wat niet bij je past
- Een conflict op het werk
- Je sociaal niet op je plek voelen
- Veel kritiek van je baas
- Privé-problemen zoals gezondheidsklachten, een scheiding, druk gezin of financiële problemen.
- Je persoonlijkheid: Personen die vaak piekeren, weinig zelfvertrouwen hebben, de lat heel hoog leggen en/of passief omgaan met hun problemen zijn vatbaarder voor werkstress en een burn-out.
6 tips tegen werkstress
Herken je jezelf in bovenstaande symptomen en wil je iets doen aan het gevoel van werkstress? Bedenk dan dat de oplossing soms heel complex is, en soms heel eenvoudig. Neem even diep adem, en zet de eerste (kleine) stap:
1. Praat
Praten over je persoonlijke uitdagingen kan wonderen doen. Praten op zichzelf lucht al enorm op. Het gevoel om gehoord en begrepen te worden is erg helend.
Daarnaast kan praten ook helpen om je probleem bewust te maken bij andere personen. Want je omgeving is vaak druk met zichzelf bezig en zij hebben niet altijd door hoe jij je voelt. Praat met je collega’s, vrienden, partner, familie of een vertrouwenspersoon. Je zal zien hoeveel mensen om je geven en je willen helpen. In kwetsbaarheid zit juist veel kracht.
2. Neem bewust rust
Op korte termijn kan het bijna niet anders dan dat je even wat gas terug moet nemen. Neem een extra dagje vrij, boek een vakantie, zeg nee tegen extra werk en ontspan.
Ontspannen is essentieel, maar de uitdaging zit hem in het vinden van waar jij echt van ontspant. Voor sommige mensen is het yoga, voor anderen gewoon even in de tuin zitten met een goed boek, of spelen met de kinderen. Vooral lichte beweging en de rust van de natuur doet wonderen.
3. Verhoog je veerkracht
Je veerkracht en mentale weerbaarheid verhogen zorgt ervoor dat je meer aankan. Dat kan je doen door cognitieve therapie, of simpele interventies zoals gezond eten of af en toe koud douchen.
4. Organiseer jezelf
Je werkstress kan erg overweldigend zijn. Door structuur aan te brengen in je dag en in al je taken, maak je de uitdagingen overzichtelijk. Deel je werk in, in verschillende deeltaken en plan deze in een agenda. Het gevoel van controle geeft je duidelijke handvatten en verlaagt de stress.
5. Verander van functie of baan
Als je baan niet bij je past, verander dan van functie of bedrijf. Dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als het nodig is, is het wel belangrijk dat je er stap voor stap werk van maakt. Misschien kan je een tijdje deeltijds werken en een opleiding doen voor iets waar je een grote passie voor hebt. Laat je eventueel begeleiden door een loopbaancoach.
6. Zoek hulp
Zoek en aanvaard hulp vanuit elke hoek. Het is oké om je even niet goed te voelen. Andere mensen staan je graag bij. Voel je hier niet slecht of schuldig over en aanvaard de hulp van anderen. Later, wanneer jij weer op je pootjes terecht bent gekomen, kan je op jouw beurt weer je steentje bijdragen aan het grotere geheel. Hulp kan komen vanuit je vriendenkring, collega’s, partner, een psycholoog, loopbaanbegeleider enzovoort.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!