Het is, deels dankzij de naam, één van de populairste broodjes van Nederland: het broodje gezond. Zeg nou zelf, wie kiest er nu niet voor een lunch waarvan de naam je al vertelt dat je goed bezig bent? Het probleem is dan natuurlijk dat namen niet altijd even betrouwbaar zijn.
Is het broodje gezond inderdaad wel zo verantwoord? Of is het toch vooral een heel oud en ingeburgerd voorbeeld van misleidende marketing? Vandaag bespreken we de ingrediënten van het broodje gezond en kijken we hoeveel van die positieve reputatie nu eigenlijk verdiend is. En natuurlijk komen we ook met onze eigen suggestie voor een extra gezond broodje gezond!
Broodje gezond calorieën
Hoeveel calorieën er in een broodje gezond zitten, verschilt natuurlijk een beetje per bereiding. Ieder restaurant stopt er immers net weer andere dingen op. Eén ding hebben de meeste broodjes echter wel gemeen – ze bevatten meer calorieën dan je zou denken. Zo is het broodje zelf vaak al van een flink formaat; het levert een ruime 100 calorieën.
Daar komen nog een flinke plakken kaas en vlees bij, allebei rijk aan vet. Een gekookt ei en een flinke lepel saus maken het geheel af. Volgens onderzoek van de Consumentenbond bevat een broodje gezond zo gemiddeld ruim 500 calorieën. Dat is een heel stuk meer dan de meeste mensen inschatten als ze aan een snelle lunch denken!
Ongezond broodje
Maar goed, dat zijn alleen nog maar de calorieën. Die bepalen op zich niet of iets gezond of ongezond is, alleen hoe veel energie het levert. Laten we dus eens wat uitgebreider naar de verschillende ingrediënten kijken. Eerst is er natuurlijk het broodje zelf. Zo’n pistolet is groter dan je denkt: vergelijkbaar met ongeveer drie boterhammen.
Daarnaast is het meestal een witte pistolet. Dat betekent: weinig vezels, weinig vitamines. Bovendien vult het ding weinig, als gevolg van die vezelrijke vulling. Ten slotte zit er behoorlijk veel zout in de gemiddelde pistolet. Zeker gecombineerd met de overige ingrediënten bevat een broodje gezond daarom tot wel 5 gram zout. Aanbevolen wordt om maximaal 6 gram per dag te eten!
Dierlijke producten
Het beleg van het broodje wordt vervolgens gedomineerd door dierlijke producten: ei, ham en kaas. Het liefst worden vooral die laatste twee ook in flink dikke plakken tussen het broodje geschoven. Met alle drie hoeft op zichzelf natuurlijk niets mis te zijn. Het zijn allemaal prima bronnen van eiwitten – in de juiste maaltijdcontext.
Door ze allemaal op één broodje te schuiven, is de balans echter ver te zoeken. Om te beginnen is er het algemene probleem van dierlijke producten: dat ze sterk verzurend op je lichaam werken. De koolhydraten uit het broodje doen hetzelfde; alleen de groenten compenseren daarvoor. Bovendien zijn de ham en kaas ook verantwoordelijk voor een groot deel van de overtollige zoutinhoud.
En die groenten?
Goed, de groenten zouden dus in principe moeten compenseren voor de ongezonde eigenschappen van ham, kaas en ei. Het probleem? De hoeveelheid op de meeste broodjes gezond is daarvoor bij lange na niet toereikend. Als je geluk hebt vind je net wat verdwaalde plakjes komkommer en tomaat onder je kaas.
De sla blijft meestal beperkt tot één zielig blaadje voor de sier. Jammer, want met dit deel van de ingrediënten is op zichzelf niets mis. Integendeel: het zijn de groenten die het broodje om te beginnen zijn naam hebben gegeven. Het probleem is dat ze grotendeels afwezig zijn, en dat hun gezonde voedingswaarde daarmee alsnog te verwaarlozen is.
Saus op een broodje gezond
Ten slotte zit er vaak nog een saus van de één of andere soort op je broodje. Dat kan van alles zijn. Sommige restaurantjes gaan gewoon voor een flinke laag margarine.Andere broodjes worden besmeerd met mayonaise of een op mayonaise gebaseerde slasaus.
In beide gevallen geldt dat je er een hele hoop calorieën mee binnenkrijgt, en geen nuttige voedingsstoffen. Ook mayonaise bevat bovendien flink wat vetten en dus calorieën. Aan slasaus wordt daarnaast vaak een schep suiker toegevoegd die de gezondheidswaarde van het broodje ook geen goed doet.
Is een broodje gezond gezond?
Wat is uiteindelijk onze conclusie over het broodje gezond? Het is toch vooral een flinke lading snelle koolhydraten, afgewerkt met heel veel dierlijke vetten. Wanneer je het in het juiste voedingspatroon past, hoeft dat natuurlijk net meteen ongezond te zijn.
Eet je er veel groenten bij en hou je het de rest van de dag een beetje rustig met vetten? Heb je een dagplanning waarin je prima 500 calorieën bij de lunch kunt eten? Dan kan het er prima mee door. Het probleem is dat de meeste mensen dat niet doen. En dan is het broodje gezond simpelweg niet zo’n verstandige keuze.
Echt broodje gezond maken
Wat is de beste optie als je toch graag regelmatig van een dik belegd broodje geniet? Maak het zelf! Kies om te beginnen volkoren brood als de basis. Dat kan een pistolet zijn, maar twee goede donkere boterhammen zijn ook een heerlijke keuze. Kies voor je beleg vervolgens voor óf kaas, óf vlees, zodat je het zout en vet een beetje beperkt.
Een eitje toevoegen kan, afhankelijk van je verdere menu. En dan geldt: vul op met flink wat groenten! Komkommer en tomaat zijn niet je enige mogelijkheden. Ook kiemgroenten, radijsjes, dunne repen paprika of avocado zijn prima opties. Die laatste kun je ook geprakt als sausje gebruiken. Voeg naar smaak eventueel nog een paar pijnboompitjes toe, en voilà. Zo is je broodje écht gezond te noemen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
marita akoi zegt:
De informatie is interessant en bovenal leerrijk