Kost het je moeite om een dieet vol te houden? Bijvoorbeeld omdat je weinig resultaat ziet, omdat je het moeilijk vindt de nodige discipline op te brengen of gewoon omdat je niet goed weet waar je moet beginnen? Het kan dan nuttig zijn om een dieetdagboek bij te houden.
Toegegeven, het dieetdagboek is niet voor iedereen een uitkomst. Voor veel mensen kan het echter het verschil maken tussen eeuwig blijven jojoën met hun gewicht of succesvol hun doelgewicht bereiken! In dit artikel leggen we uit wat een dieetdagboek precies is, hoe je er een bijhoudt en voor wie een dieetdagboek nuttig kan zijn.
Wat is een dieetdagboek?
Een dieetdagboek is een document waarin je bijhoudt wat je eet en wanneer je dat eet. Dit kan een fysiek document zijn, maar je kunt ook een digitaal dieetdagboek bijhouden. Door iedere dag bij te houden hoe veel je eet, krijg je gemakkelijk een overzicht van hoe je dieet verloopt.
Voor wie is het:
- Voor mensen die niet goed weten hoe ze aan een dieet moeten beginnen. Als je je eetpatroon wil veranderen, maar niet goed weet waar je moet beginnen, kan het heel nuttig zijn om bijvoorbeeld vijf dagen lang alles op te schrijven wat je eet, wanneer je het eet. Zo weet je hoe veel calorieën je op een dag binnenkrijgt en waar ze vandaan komen. Je kunt dan voor jezelf een realistisch doel bepalen en op basis daarvan aan je dieet beginnen.
- Voor mensen wiens dieet nog niet succesvol is en die niet weten waarom. Soms kan het helpen om een overzicht te hebben van wat je op een dag eet en wanneer je het eet. Als je dieet nog niet zo goed werkt als je wil, kun je dan aanpassingen maken in je normale eetritme. Als je bijvoorbeeld ziet dat je iedere dag tussen ontbijt en lunch ongezonde calorieën binnenkrijgt van snacks, weet je dat je beter wat meer kunt ontbijten zodat je pas bij de lunch trek krijgt.
- Voor mensen die aan willen komen maar daar nog geen succes mee hebben. Als je niet af moet vallen maar juist aan moet komen kan een dieetdagboek ook een uitkomst zijn! Het principe is hetzelfde als bij afvallen, alleen moet je nu zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Het kan dan helpen om ook de lichaamsbeweging die je op een dag krijgt op te nemen in je dieetdagboek. Markeer ook welke perioden je niet eet: zet een kruisje in je dagboek als je een aantal uur achter elkaar niet eet en probeer deze kruisjes na verloop van tijd te vervangen door eetmomenten.
Voor wie is het NIET:
- Voor mensen met obsessieve gedachten rondom hun eten. Denk allereerst aan jezelf voordat je aan een dieetdagboek begint. Het bijhouden van een dieetdagboek kan erg nuttig zijn als je een overzicht nodig hebt van wat je op een dag binnenkrijgt, maar als je last hebt van obsessieve gedachten omtrent je eetgedrag, kun je beter niet aan een dieetdagboek beginnen.
- Voor mensen die zonder problemen improviseren. Laat jij wat je eet afhangen van je intuïtie en trek? En bereik je daarmee gewoon de lichamelijke doelen die je wilt bereiken? Dan werkt een dieetdagboek voor jou waarschijnlijk onnodig beperkend.
Hoe ziet een dieetdagboek eruit?
Je dieetdagboek kan verschillende vormen hebben, allemaal afhankelijk van wat je het prettigst vindt. Hieronder staan een aantal van de mogelijkheden beschreven, maar als je nog een andere optie ontdekt die voor jou beter werkt, ga dan vooral daarvoor!
Digitaal
Er zijn allerlei mogelijkheden om een dieetdagboek digitaal bij te houden. Apps zoals Myfitnesspal en de Eetmeter of websites zoals caloriedagboek.nl zijn specifiek ontworpen als dieetdagboeken. Deze programma’s hebben een database van producten, zodat de voedingswaarden van wat je eet automatisch voor je berekend worden.
Op papier
Je kunt je dieetdagboek ook zelf bijhouden. Dit geeft je meer vrijheid om te experimenteren met een lay-out en invulling die je zelf prettig vindt. Bovendien kan het na verloop van tijd prettig zijn om terug te bladeren door je dagboek en te zien wat voor vooruitgang je hebt geboekt. Als je je dagboek graag bij wil houden zonder systeem, maar papier wil besparen (of gewoon niet een schrift bij je wil dragen), kun je het natuurlijk ook in een Worddocumentje bijhouden!
Wat zet ik in mijn dieetdagboek?
De basis van een dieetdagboek is dat je bijhoudt wat je eet en wanneer je het eet. Hoe je dit het beste bij kan houden, hangt af van de problemen die je ervaart op het gebied van eten:
- Als je problemen hebt met portiegrootte en hoeveelheid: weeg alles dat je eet en houd dit ook bij. Schrijf dus niet op ’18:00, avondeten: spaghetti met gehaktballen’ maar bijvoorbeeld ’18:00: 120 gram spaghetti met 1 gehaktbal (100 gram).’
- Als je problemen hebt met je eetpatroon: leg vooral nadruk op de tijd wanneer je eet en de tijd wanneer je niet eet. Noteer momenten dat je een aantal uur niet eet en momenten dat je niet van plan was te eten maar toch iets hebt gegeten. Bekijk na een aantal dagen hoe je over het algemeen eet en hoe je graag wil eten en plan je dieet op basis van deze informatie.
- Als je problemen hebt met emotie-eten: houd bij hoe je je voelt wanneer je eet. Niet alleen als je emotie-eet, maar altijd wanneer je iets eet. Dit kan je helpen om stil te staan bij je eetgewoonten en om bewuster te gaan eten.
Is een dieetdagboek iets voor mij?
Als je nog niet weet of een dieetdagboek voor jou een uitkomst zou zijn, raden wij je vooral aan om er eens mee te beginnen! Houd eerst een weekje bij wat je eet, zo uitgebreid als je wil, en kijk dan terug naar wat je opgeschreven hebt. Maak de aanpassingen die je in je dieet nodig hebt en houd het nog een tijdje bij. Zo zie je vanzelf of een dieetdagboek wat voor jou is!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!