Gemiddeld houden mensen een dieet ongeveer een maand vol, blijkt uit onderzoek. Daarna geven we het al snel op. Veelgenoemde oorzaken zijn feestjes die voor uitschieters zorgen, een gebrek aan motivatie of tegenvallende resultaten.
Het gevolg is dat er ook heel mensen rondlopen die constant ontevreden zijn over hun lichaam. Niet zo’n prettige situatie, natuurlijk! En bovendien een situatie die prima te voorkomen is, als je het goed aanpakt. Maar welk dieet is makkelijk vol te houden? We leggen het je uit in deze blog!
Het probleem van crashdiëten
Veel mensen willen snel afvallen. En om dat te bereiken, grijpen ze naar het meest rigoureuze middel dat ze kunnen vinden: een crashdieet. Met andere woorden, ze creëren een extreem calorie-tekort, om maar zo snel mogelijk gewicht te kunnen verliezen. Het probleem is dat dit niet zo effectief is als het lijkt!
De kans is namelijk miniem dat je een crashdieet volhoudt. Niemand heeft genoeg wilskracht om continu honger te hebben en toch niet te eten. En zelfs áls je je doelgewicht bereikt, is de kans op een jojo-effect enorm. Al met al zorgt een crashdieet alleen voor snelle resultaten – niet voor duurzame resultaten.
Het probleem van tijdelijke diëten
En eigenlijk is dat een probleem dat alle ‘tijdelijke’ diëten delen. De meeste mensen zien een dieet nog steeds als een snelle fix voor hun probleem. Een paar maanden aan de salades en de maaltijdvervangers, dan mag je daarna weer ‘normaal’ gaan eten.
Behalve… dat dat ‘normale’ eten precies het eetpatroon is waardoor je oorspronkelijk te veel aan bent gekomen. Door daar gewoon weer naar terug te keren, komen die verloren kilo’s er vroeg of laat gegarandeerd weer bij. En doordat je alleen tijdelijk anders ging eten, heb je nooit geleerd om een duurzaam beter eetpatroon op te bouwen.
Welk dieet is makkelijk vol te houden?
En dat brengt ons bij de hoofdvraag van dit artikel – welk dieet is makkelijk vol te houden? Het antwoord is, suf genoeg: een dieet dat bedoeld is om lang volgehouden te worden! Met andere woorden, een dieet dat niet ontworpen is als een tijdelijk, noodzakelijk kwaad, maar als een duurzaam gezonder eetpatroon.
Als je slanker, gespierder en gezonder wilt worden, vereist dat een blijvende aanpassing in je leefstijl. Op de lange termijn kleine aanpassingen maken, levert uiteindelijk meer resultaat op dan korte extreme maatregelen. Het beste dieet is geen dieet, wordt wel gezegd.
Dieet volhouden tips
En inderdaad, als je stopt met eraan denken als een ‘dieet’, is de kans veel groter dat je het volhoudt. Zie het in plaats daarvan liever als een missie om gezonder te leven. Die kilo’s volgen dan over het algemeen vanzelf.
Natuurlijk zijn er nog wel een aantal factoren die belangrijk zijn voor een makkelijk vol te houden dieet. We geven je maar liefst 9 tips om goed op te letten.
1. Een concreet doel
Voor je ergens aan begint, moet je goed weten waar je het eigenlijk voor doet. Wil je slanker worden? Wil je sterker worden? Of wil je mentaal beter in je vel zitten, of minder last hebben van eetbuien? Door duidelijk voor jezelf te verwoorden waar je aan werkt, kun je dips in de motivatie makkelijker het hoofd bieden.
2. Tussendoelen die je zelf controleert
Door je doel op te delen in tussendoelen, heb je meer successen te vieren! Ook weer goed voor de motivatie. Een goede tip: formuleer je doelen zo dat je er zelf alle controle over heb. Zeg bijvoorbeeld niet: ik wil over een maand 2 kilo lichter zijn. Zeg in plaats daarvan: de komende maand wil ik zes dagen per week gezond eten. Dat heb je een stuk meer zelf in de hand!
3. Een realistische planning
Verder is een realistische planning essentieel om teleurstellingen te voorkomen. Tuurlijk, je doel kan zijn om in twee maanden tien kilo te verliezen. Dan kun je je echter net zo goed meteen aanmelden voor een flinke portie frustratie en zelfverwijt. Eén tot een halve kilo per week is ongeveer een gezond tempo – daarboven maak je het jezelf echt lastiger dan nodig.
4. Stapje voor stapje
Veel mensen proberen te veel tegelijk te veranderen. Maar gewoontes omgooien kost energie, en hoe meer gewoontes je tegelijk probeert aan te leren, hoe lastiger het wordt. Probeer daarom liever voor een geleidelijke omslag te kiezen. Zit één gezonde gewoonte er goed in, dan voeg je weer een nieuwe uitdaging toe.
5. Niet minder, maar anders
“Maar ik eet al zo weinig!”, is de veelgehoorde kreet bij mensen die af willen vallen. Gelukkig hoef je voor een dieet echt geen honger te leiden. De truc is alleen om voor een ánder voedingspatroon te kiezen. Eet je meer groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen en slanke eiwitten? Dan kun je echt behoorlijk veel eten.
6. Eet gewoon fatsoenlijk voedsel
Maaltijdshakes? Dieetpoeders? Superfoods? Veel mensen gaan los op de supplementen en andere ‘hulpproducten’. Je kunt echter beter gewoon voor lekkere voedzame maaltijden kiezen. Die zijn bevredigender dan maaltijdvervangers, wat helpt om het dieet vol te houden. Bovendien bespaart het gewoon geld.
7. Leer over eten
Veel mensen eten ongezonder dan ze denken. Vruchtensap, mueslirepen, light producten, margarine, kant-en-klare maaltijden… Allemaal producten met een redelijk gezond imago die je toch beter kunt laten liggen. Lees meer over gezond eten om je eigen voedingspatroon goed onder de loep te kunnen nemen!
8. Hou successen bij
Weet je welk dieet je makkelijk volhoudt? Een dieet dat successen oplevert! En de beste manier om dat in de gaten te houden, is door je voortgang goed bij te houden. Zo kun je jezelf er altijd aan herinneren hoe ver je al gekomen bent dankzij al je goede werk.
9. Wees niet te perfectionistisch
Keertje een feestje gehad en veel te veel gegeten? Per ongeluk tien koekjes gegeten omdat je geen gezond tussendoortje bij je had? Geen probleem. Vergeef jezelf dat soort uitschieters en ga lekker verder met je best doen. Het is echt zonde als je jezelf met je perfectionisme zo ver demotiveert dat je het helemaal niet meer probeert…
Welk dieet is makkelijk vol te houden voor jou? En hoe voorkom je dat jij je motivatie verliest? We horen je tips graag in de comments!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Fantastisch geschreven ben al aardig op weg 12kilo nu de rest nog
Ellie zegt:
Mooie artikelen! Wat mij stimuleert betreft bovenstaande is om naar mijn ik van nu te kijken met alles erbij rondom mijn gezondheid en niet meer te streven naar een gewicht die ik had toen ik 15 was en 60 kg woog. Zou het wel weer willen maar trage schildklier,hormonen,leeftijd, etc. .
Mijn dietist motiveert me om niet teveel naar het getal te kijken maar ook gelukkig te leren zijn met wie ik ben en mezelf de tijd te gunnen om te veranderen in leefstijl.
Ik ben nu al tevreden met 1 kg in de maand. Dan ben ik over 1 jaar klaar. Voorheen had ik onrealistische doelen. Hoe sneller de kilo's eraf gingen hoe beter ik mij dacht te voelen. Trouwens wat jullie schrijven over het koolydraat dieet en geen puf meer hebben om een sportprestatie te leveren herken ik. Voelde me zo slap als een vaatdoek terwijl ik best een aardige conditie heb. Nu heb ik een leefwijze die ik heel mijn leven vol kan houden zowel fysiek als mentaal.
Lotte (beheerder) zegt:
Wat goed om te horen, Ellie! En dat klinkt alsof je een heel goede diëtist te pakken hebt. Uiteindelijk is je gewicht inderdaad niet belangrijker dan je geluk, super als je aan je gezondheid kunt werken zonder dat dat eerste erbij in schiet :-)