Als je je wel eens in verschillende diëten verdiept hebt, ben je daarbij het Montignac-dieet vast tegengekomen. Dat werkt met een heel eenvoudige basis: koolhydraten en vet combineren mag niet. Een idee dat sinds de jaren ’80 door heel wat schrijvers en adviseurs is overgenomen.
Maar klopt het eigenlijk wel? Kun je gewicht verliezen door koolhydraten en vet te scheiden? Of, net zo belangrijk: kom je vanzelf aan door koolhydraten en vet te combineren? We houden deze veelgehoorde theorie eens kritisch tegen het licht in de blog van vandaag,
Koolhydraten en vetten scheiden?
Wat is nu precies het idee van die Montignac-methode? Daarvoor moeten we even kijken naar de invloed die vetten en vooral koolhydraten op je spijsvertering hebben.
Om te beginnen dus die koolhydraten. Wanneer je die eet, stijgt het glucoselevel in je bloed. Om dat overtollige bloedsuiker weg te werken, maakt je lichaam insuline aan. Onder invloed van dat hormoon kunnen lichaamscellen namelijk suikers opnemen.
Het ‘probleem’: insuline is óók het hormoon dat zorgt dat je cellen vet op kunnen slaan. Eet je intussen dus ook vetten, zo is het idee van Montignac, dan komen die vrijwel vanzelf in je vetreserves terecht. Doe je dat te vaak, dan kom je dus aan. Maar scheid je deze twee macro’s, dan kun je eten wat je wilt zonder dikker te worden.
Problemen met de theorie
Op het eerste gezicht klinkt dat heel overtuigend. Niet voor niets is het idee van koolhydraten en vetten scheiden nog steeds stevig verankerd in het collectieve dieetbewustzijn. Toch zijn er een paar problemen met de theorie.
1. Ook insuline zonder koolhydraten
Het eerste punt: koolhydraten zijn niet de enige macro’s die voor insulinestijging zorgen. Ook eiwitten zoals eieren, vlees en kaas hebben bijvoorbeeld ook een significante insulinereflex tot gevolg. Met andere woorden: ook als je vetten en koolhydraten uit elkaar houdt, betekent dat niet automatisch dat je vetten en insuline uit elkaar houdt!
2. Ook vetopslag zonder insuline
Nog vervelender: zelfs áls je vetten en insuline niet samen zou krijgen, kun je nog steeds vet opslaan. Vetten hebben namelijk helemaal geen insuline nodig om door je lichaam opgenomen te worden. Dat kan ook gebeuren met het ASP-hormoon (acylation stimulating protein).
ASP wordt automatisch aangemaakt wanneer er na je maaltijd vetten door je bloedbaan vervoerd worden. Ook als je alleen pure lepels olijfolie zou eten, zijn die dus nog prima op te nemen door je lichaam.
3. Geen (duurzame) vetopslag bij calorietekort
Kortom: vetopslag vermijden kán eigenlijk helemaal niet, want die vetten regelen zelf hun opslag. Dus hoe kun je dan nog afvallen? Heel simpel: zorg dat je in totaal meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt.
Het vet dat je eet wordt dan nog steeds (tijdelijk) opgeslagen – maar intussen wordt er méér vet juist uit de opslag gehaald. Op die manier houdt je lichaam ondanks het calorietekort genoeg energie over. Per saldo val je zo dus alsnog af.
Koolhydraten en vet combineren
Al met al zijn er dus heel wat vraagtekens te zetten bij de Montignac-methode. De vraag is dan natuurlijk: zijn die theoretische bezwaren ook in de praktijk terug te zien? Gelukkig is daar een onderzoek naar gedaan.
Onderzoekers aan de universiteit van Geneve lieten 54 obese patiënten 6 weken lang volgens een gecontroleerd dieet eten. De macro’s waren ongeveer gelijk, maar één groep mocht wel koolhydraten en vet combineren, en de ander niet. Wat bleek: de eerste groep viel juist méér af (gemiddeld 7,5 kg) dan de groep die koolhydraten en vet scheidde (6,2 kg).
Waarom werkt het dan?
Opvallend is dat veel mensen wél zijn afgevallen met het Montignac-dieet. Hoe is dat mogelijk, als je van koolhydraten en vet combineren niet vanzelf aankomt? De belangrijkste verklaring is dat het dieet je simpelweg bewuster over je eten laat nadenken. Daardoor ga je bijna vanzelf beter eten.
Maar natuurlijk geldt dat niet alleen voor dit specifieke dieet. In het algemeen geldt: als je meer aandacht besteedt aan wat je in je mond stopt, val je al snel af. Je snoept dan immers minder en eet gezonder. Focus je dus niet op het scheiden van macro’s, maar probeer liever wat bewuster met je maaltijden bezig te zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!