Afvallen is een kwestie van calorieën, dat is bekend. Eet je meer dan je gebruikt? Dan zal je lichaam vet opslaan, hoe gezond je voedsel ook is. Eet je minder calorieën dan je lichaam nodig heeft? Dan zal dat vet uiteindelijk ook zeker weer verdwijnen. Klinkt makkelijk, maar als het zo simpel zou zijn, was er in Nederland niemand te dik.
En dat is ook wel logisch: gewoon minder gaan eten kan immers een hele uitdaging zijn. Hoe minder je nu met calorieën zonder dat dat een chronisch hongergevoel oplevert? Deze 14 tips zorgen dat je haast ongemerkt minder gaat eten.
1. Tel de calorieën
Meten is weten. Alleen door calorieën te tellen, weet je of je inspanningen effect hebben. Bovendien zorgt het tellen van calorieën er haast automatisch voor dat je bewuster gaat eten! Er zijn verschillende handige apps om hierbij te gebruiken. FatSecret of MyFitnessPal zijn bijvoorbeeld prima opties!
2. Drink geen frisdrank
Frisdranken zitten boordevol suikers, en dus boordevol calorieën. Bovendien zorgt al die suiker voor eetbuien, waardoor je later op de dag nog weer meer eet. Door deze frisdranken te laten staan, besparen veel mensen al honderden calorieën per dag. Drink in plaats van die frisdranken dan vervolgens gewoon water.
Goed gehydrateerd blijven is natuurlijk sowieso belangrijk, maar het kan je ook helpen afvallen. Neem voor een maaltijd eens een glas water. Je vult je dan sneller gevuld en eet dus in totaal minder.
3. Drink koffie en thee suikervrij
Theeleut of koffieverslaafde? Drink je warme dranken dan liefst wel zonder suiker. Hiervoor geldt in feite hetzelfde als voor de frisdranken. Het is misschien even wennen zonder suiker, maar dat gaat heel snel. Na een paar weken vind je de optie mét suiker al ondragelijk zoet!
4. Kook zelf
Aan kant-en-klaar voedsel wordt vaak allerlei rommel toegevoegd. Onnodige vetten en suikers zorgen voor meer calorieën. Bovendien zijn de porties vaak onnodig groot en vult dit voedsel minder. Als je zelf kookt, voorkom je al die problemen. Met een gezond en makkelijk kookboek bij de hand heb je geen enkel excuus om nog kant-en-klaar te kiezen!
5. Eet geen broodjes vooraf
Een restaurant tip: laat die broodjes vooraf liever staan. Zeker met kruidenboter leveren die namelijk zo honderden calorieën. Op die manier heb je al veel gegeten voor je zelfs maar naar de kaart gekeken hebt!
6. Eet altijd eiwit en vezels
Eiwitten en vezels zijn de meest vullende macronutriënten. Zorg daarom dat die in iedere maaltijd verwerkt zitten! Een goede tip: peulvruchten zijn een goede en slanke bron van beide nutriënten. Probeer die eens wat vaker in je eten te verwerken.
7. Neem veel groenten
Groenten zijn waanzinnig gezond, én ze bevatten relatief weinig calorieën. Het grootste deel van je maaltijd kan daarom het best uit groenten bestaan. Leg de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten vast; heb je daarna nog trek, dan mag je voor een tweede ronde alleen groente opscheppen.
8. Eet eerst sla of soep
Sla en soep zijn heel slanke voorgerechten die ervoor zorgen dat je bij het hoofdgerecht sneller voldoende gegeten hebt. Dit is niet alleen door het water en de vezels die ze bevatten; je lichaam heeft ook gewoon wat tijd nodig om te bepalen dat het vol zit. Een voorgerecht zorgt dat je die tijd automatisch krijgt.
9. Gebruik minder sauzen en dressings
Eet jij altijd een lepel mayonaise bij je gebakken aardappeltjes? Of gebruik je een enorme scheut vette dressing over je salades? Dat soort ‘kleine’ toevoegingen doen de hoeveelheid calorieën direct torenhoog de lucht in schieten. Probeer om die reden wat te minderen met sauzen en dressings bij je eten.
10. Gebruik kleinere borden
Onze borden zijn door de jaren heen steeds groter geworden. Het gevolg is dat we haast onbewust meer zijn gaan eten. Met een kleiner bord voel je je volgens onderzoek sneller verzadigd. Ook eten van een rood bord zou volgens sommige onderzoeken kunnen helpen.
11. Eet langzaam
Zoals we al eerder noemden, heeft je lichaam tijd nodig om te beseffen dat je genoeg gegeten hebt. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Wanneer je je maaltijd in een kwartier naar binnen schrokt, zul je je dus nooit echt vol voelen! Langzaam eten helpt dat probleem op te lossen.
12. Eet met aandacht
Belangrijk is ook dat je echt je aandacht bij je eten houdt. Ga dus niet intussen voor de tv zitten, en eet niet terwijl je aan het werk bent. Op die manier registreer je echt dat je iets binnenkrijgt en heb je niet binnen een uur weer trek.
13. Eet ook niet té weinig
Het is verleidelijk om enorm de rem op je calorie-inname te gooien als je af wilt vallen. Het is echter wel van belang dat je altijd genoeg eet. Wanneer je er een echt crashdieet van maakt, zul je vroeg of laat terugvallen in eetbuien die alleen het tegenovergestelde effect hebben.
14. Poets je tanden
Een laatste tip die voor veel mensen werkt: poets je tanden als je tussen je geplande maaltijden door trek krijgt. De frisse smaak in je mond zorgt dat je minder zin hebt in eten. Zo voorkom je ongezonde snackbuien!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!