Een druk leven is soms moeilijk te combineren met voldoende aandacht voor je gezondheid. Als je de hele dag op en neer rent tussen werk, de sportschool en je sociale verplichtingen, kan het onmogelijk lijken om ook nog gezond te koken. De oplossing waar veel mensen daarom voor kiezen is om hun eten kant-en-klaar in de supermarkt te halen.
Op het eerste gezicht lijkt dat geen slecht idee. Zeker de to-go supermarkten bieden vaak enorme schappen met kant-en-klare maaltijdsalades en soortgelijke gerechten die je zo kunt eten. De vraag is dan echter, zijn die kant-en-klare maaltijdsalades ook inderdaad zo gezond als het etiket je wil laten geloven? We gaan vandaag in detail op die vraag in.
Calorierijke ingrediënten
Eén van de belangrijkste punten is natuurlijk dat alle kant-en-klare maaltijdsalades weer anders zijn. De ingrediënten verschillen enorm per merk en salade. Wel hebben ze vaak iets gemeen: ze bevatten relatief veel calorierijke ingrediënten. Op die manier verzekeren de producenten zich ervan dat hun maaltijdsalades ook echt flink vullend zijn…
Populaire boosdoeners zijn kazen, zoals blokjes mozzarella, parmezaansnippers of stukken geitenkaas. Ook noten vind je relatief vaak terug in maaltijdsalades terug. Dan zijn er nog stukjes vlees; gebakken bacon is bijvoorbeeld allesbehalve slank. En vettige croutons en blokjes avocado doen het ook niet al te best. Bedenk dan dat veel salades meerdere van deze ingrediënten combineren, en je ziet waar dit een probleem wordt!
De dressing van maaltijdsalades
Dan is er nog de dressing, die er vaak in een los zakje bij wordt geleverd. Dressings hoeven natuurlijk helemaal niet calorierijk te zijn. Toch is dat bij kant-en-klare maaltijdsalades maar zelden het geval. De dressing bestaat vaak voor een enorm groot deel uit vette en relatief ongezonde ingrediënten. Zo zijn ze vaak gebaseerd op enorme hoeveelheden olie.
Andere gebruiken bijvoorbeeld volle yoghurt als basis. Misschien denk je dat zo’n klein zakje maar weinig kwaad kan, maar een portie dressing kan maar liefst 200 calorieën bevatten, afhankelijk van de salade die je kiest. Daarmee sluit het mooi aan bij de andere calorierijke ingrediënten.
Calorieën in kant-en-klare maaltijdsalades
De losse ingrediënten zijn niet per se ongezond, maar al die factoren bij elkaar tellen op tot een behoorlijke calorieënbom. Er bestaan verschillende kant-en-klare maaltijdsalades die in totaal meer dan 700 calorieën opleveren! Dat geldt dan vooral voor bijvoorbeeld geitenkaas salades, mozzarella salades of sommige salades met noten.
Natuurlijk zijn er mensen voor wie een maaltijd van die grootte geen probleem is. Gemiddeld eten mensen die willen afvallen echter beduidend minder calorieën per maaltijd – en dan helpt zo’n salade dus absoluut niet.
Die paar blaadjes sla mogen er dan nog zo gezond uitzien, maar een hele bak bevat ongeveer net zo veel calorieën als een gemiddelde kleine pizza. En die zou je ook niet bestellen als je wat centimeters rondom je middel weg probeert te werken…
Calorieën bekende Albert Heijn maaltijdsalades
- Quinoa noten : 800 calorieën
- Geitenkaas: 765 calorieën
- Mozzarella: 764 calorieën
- Marokkaanse kip: 743 calorieën
- Falafel: 630 calorieën
- Garnalen: 608 calorieën
- Geroosterde kip honing mosterd: 585 calorieën
- Gerookte zalm: 585 calorieën
- Italiaanse kip: 563 calorieën
- Kip ketjap: 518 calorieën
- Gegrilde kip: 450 calorieën
- Kip Caesar: 450 calorieën
Eten bij je maaltijdsalade
Om het nog erger te maken, eten veel mensen vaak ook nog iets naast de maaltijdsalade. Zo’n bakje sla is maar saai, per slot van rekening. Ze halen bijvoorbeeld nog een broodje om bij de salade te eten. Of ze eten de salade alleen als ‘tussendoortje’ in de trein van werk naar huis. Eenmaal thuis aangekomen volgt er dan nog een volgende maaltijd – die de totale hoeveelheid calorieën alleen nog maar verder doet groeien.
Het probleem van maaltijdsalades is, kortom, niet alleen dat ze behoorlijk veel calorieën bevatten. Vervelender is nog dat veel mensen niet realiseren hoe veel calorieën het eigenlijk wel niet zijn!
Zout, suiker en conserveringsmiddelen
Dan is er nog het probleem van de onnodige toevoegingen die vaak in kant-en-klare maaltijdsalades gestopt worden. De reden is natuurlijk heel simpel. Omdat die blaadjes sla vaak al dagen in hun pakjes zitten, raken ze toch wat van hun gebruikelijke smaak kwijt. En hoe voorkom je dan dat de hele salade een beetje klef en saai gaat smaken? Simpel: je voegt er een flinke schep suiker en zout aan toe.
Meestal zitten de boosdoeners opnieuw in de dressing. Andere ingrediënten, zoals vlees en kaas, bevatten daarna vaak extra conserveringsmiddelen om ervoor te zorgen dat ze goed blijven. Al met al een hoop onzin die je lichaam absoluut niet nodig heeft.
Lees het etiket altijd goed!
Betekent dat dat alle kant-en-klare maaltijdsalades troep zijn? Nee, dat is nu ook weer niet het geval. Natuurlijk zijn er relatief gezonde salades op de markt die wel aan de normale standaarden voor portiegroottes voldoen. Je zult alleen wel een beetje uit moeten kijken om ze te vinden.
Wil je dus toch even een maaltijdsalade halen op het station? Doe dat dan bij voorkeur niet als je een trein moet halen en dus maar twee minuten hebt. Investeer een keertje wat tijd in het lezen van etiketten en ingrediënten, en maak desnoods een lijstje van de goede salades. Zo kun je in het vervolg toch snel een goede keuze maken.
Of maak zelf een maaltijdsalade
En natuurlijk kan het net zo makkelijk zijn om gewoon je eigen maaltijdsalades te maken. Kook een kleine portie quinoa, spelt, pasta of wat je verder ook maar gebruikt, voeg wat groenten toe, en klaar. Tijdgebrek? Maak dan gewoon eens drie bakjes tegelijk klaar, zodat je de halve week al voorzien bent.
Als je het handig inplant ben je daar in een half uurtje mee klaar. Het voordeel van zelf maken is bovendien dat je veel meer kunt variëren dan met supermarktsalades. En nog beter: het is de ideale manier om je restjes op te maken. We raden je aan om het gewoon een keer te proberen: je zult zien dat het minder gedoe is dan je denkt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ellie zegt:
Als het goed is hoort het zakje dressing wel bij de calorieen. In ieder geval van de AH wel. Vooral met yogurt dressing valt het heel erg mee. Kies gewoon de goeie, gegrilde kip van de AH kies ik vaak. Best calorie arm en gezond. Het hangt er gewoon vanaf welke je kiest. Verder heet het ook een MAALTIJD salade dus het is niet bedoeld als snelle snack , maar als vervanging voor avond eten of lunch of ontbijt. Net welke maaltijd je wil. Tja wie kiest er nou een salade met veel kaas als je wil afvallen? Ik niet. Neem t maar aan van een dun persoon. Klein beetje ondergewicht zelfs. Niet te bang zijn en gewoon goed de calorieen checken en die invullen op je app. Dan komt het altijd goed
Korko zegt:
Ik vraag me af of dit klopt, op de site & labels staat bij voedingswaarde dat ze gelden voor het 'onbereide' product.
Valt de saus toevoegen onder het bereiden van de salade?
Zou er niet van opkijken....
Pieter de Wit zegt:
Dat is een goede vraag. Ik zou denken dat de saus al is meegerekend. Maar je weet het nooit..
Ingrid zegt:
Ik had het al wel een beetje het gevoel toen ik het ging lezen .
Rick zegt:
Ik smakte net het laatste hapje uit mijn maaltijdsalade toen ik me ineens afvroeg of het wel zo gezond is.
Toen vond ik dit artikel en zag dat het inderdaad vol suikers zat. Zocht vervolgens de E-nummers op met E Numbers Calc en zag ik hoe ze vrijwel allemaal de hoogste score kregen qua ongezondheidsniveau.
En zo was in 5 minuten mijn trots op gezond eten omgeslagen in het gevoel alsof ik net een bak vergif heb zitten verorberen. :p
Ineke zegt:
Weer wat geleerd! Voor een keertje is het natuurlijk niet erg. Of vervang de saus door een eigen dressing, dan is het al een stuk beter.
Dejan Markovic zegt:
je moet gewoon veel burgers eten bij de Mc Donalds en veel kip van KFC enzo ik zweer dat is echt goed voor spieren enzo
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Dejan, misschien werkt het voor de spieren, maar de rest van je lichaam is er minder gelukkig mee... Junkfood bevat veel verzadigde vetten en heel veel zout. Dat betekent dat je bloeddruk en cholesterol omhoog gaan, waardoor je veel meer risico loopt op bijvoorbeeld hartproblemen en leverproblemen. Ook zitten er echt te weinig vitamines in, waardoor je sneller ziek wordt en je vermoeider voelt. Je kunt dus beter eiwitten zónder al die rommel eten: net zo goed voor je spieren, maar dan zonder dat je er op lange termijn ziek van wordt.
Jeff zegt:
Wat een waardeloos artikell is dit.
Bangmakerij.
Vaak zijn het maaltijdsalades die dan meer calorien moeten bevatten omdat je anders niet vol raakt.
Avocados en note bevatten goede vetten die when mens nodig heeft, ga je dit verwijderen dan weet je zeker dat je na zo'n salade nog steeds honger hebt.
Kortom dit atikel slaat helemaal nergens op blijf gewoon kopen en die apart zakjes dressing kun je gewoon negeren als je bang bent een paar gram aan te komen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jeff,
Dit artikel is met name bedoeld voor mensen die af willen vallen, en die met een salade een calorie-arme maaltijd hopen te vinden. Het is belangrijk om je te realiseren dat dat meestal niet goed werkt. Verder verschilt het enorm per salade: avocado's en noten zijn inderdaad prima, maar genoeg 'gezonde' salades in de supermarkt zitten ook vol rommel. Het blijft dus belangrijk om daar goed op te letten en niet automatisch aan te nemen dat iedere salade een goed idee is :-)
Sara zegt:
Ik dacht dat de dressing al inbegrepen was in het totale aantal kcal per salade! Ugh! Ik neem de volgende keer liever een wrap.
hansvanvoren@outlook.com zegt:
Ik eet ( at nu )deze salades al jaren....kijk en controleer ook zeker het etiket.
maar dat de bijgevoegde zakjes dressing zoveel calorieën bevatten daar schrik ik echt van....het staat ook nergens vermeld. schandalig !!!!
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Hans, de ingrediënten van de dressing horen wel op de verpakking vermeld te staan, maar staan soms inderdaad los van de rest van de salade. Dat kan erg misleidend zijn! Mooi dat je nu weet waar je rekening mee moet houden, dat maakt het een stuk makkelijker om gezondere keuzes te maken :)
Tom zegt:
Nuttig artikel! Dit bood precies de info die ik zocht nadat ik net een bak maaltijdsalasmde wegwerkte en dacht "Is 't eigenlijk wel zo gezond?"
Lotte (beheerder) zegt:
Haha, dat is precies de gelegenheid waarvoor het geschreven is ;-) Graag gedaan!