Het wordt weer herfst – en dat betekent dat we weer in het verkoudheidsseizoen terechtkomen. In de koudere maanden loopt vaak je halve omgeving te niezen en te snotteren. En ook zelf lopen we gemiddeld meerdere verkoudheden per jaar op.
Hoewel zo’n koutje niet echt kwaad kan, wordt natuurlijk ook niemand blij van een loopneus. Maar kun je een verkoudheid voorkomen? Met deze 8 praktische tips maak je in elk geval meer kans om de herfst gezond en wel door te komen!
Verkoudheid… komt niet door kou
Een veel gehoord misverstand is dat verkoudheid een gevolg zou zijn van kou. Zelfs de naam is op dat idee gebaseerd! Toch is er geen direct verband tussen de ziekte en temperaturen: het virus dat verkoudheid veroorzaakt, trekt zich weinig van de buitenlucht aan.
Hoe is het dan mogelijk dat we meestal massaal ziek worden in de winter? Simpel: je bent wel vatbaarder voor het virus als je weerstand laag ligt. En een koude omgeving kan je weerstand inderdaad behoorlijk aantasten. Bovendien helpt de besmettelijkheid niet mee: als er eenmaal wat mensen ziek zijn, verspreidt dat zich ook gauw.
Verkoudheid voorkomen
Wil je een verkoudheid voorkomen, dan hoef je dus niet de verwarming op 25 graden te zetten. Wel moet je aan je weerstand denken! De volgende 8 tips helpen je om je immuunsysteem op peil te houden:
1. Slaap genoeg
Ja, natuurlijk weten we dat slaap belangrijk is – maar je hangt net zo lekker voor de tv… Als je gezondheid toch al kwakkelt, kun je beter niet met dat soort smoesjes beginnen. Zet ’s avonds een wekker om naar bed te gaan en duik op tijd onder de dekens! Je hebt die 8 uur slaap echt nodig om verkoudheden te voorkomen.
2. Verminder stress
Naast een slaaptekort is ook stress dodelijk voor je immuunsysteem. Hoe meer je lichaam zich met korte termijn-energie bezig moet houden, hoe minder aandacht er is voor het bestrijden van ziektekiemen… Probeer waar mogelijk dus voor minder drukte en meer ontspanning te kiezen. Is sowieso een stuk gezonder!
3. Zonlicht
In de herfst en winter zien we vaak een stuk minder zon dan ’s zomers. Niet vreemd, want die zon komt pas op als je al op kantoor zit… Toch heb je vitamine D juist nu hard nodig. Zorg dat je dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon buiten bent. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of loop direct na werk een blokje om.
4. Hydratatie
Zeker als je een verkoudheid op voelt komen, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zo heeft je lichaam genoeg mogelijkheid om alle schadelijke stoffen zo snel mogelijk af te voeren. Kies nu liever even niet voor koffie of alcohol. Die onttrekken namelijk juist vocht en gaan daarmee de hydratatie tegen.
5. Vitamine C
De weerstandsvitamine: vitamine C. Natuurlijk wil je van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgen, maar deze verdient wat extra aandacht! Handig om te weten is dat citrusvruchten relatief niet eens de meeste vitamine C leveren. Broccoli en paprika bevatten bijvoorbeeld veel meer.
6. Niet te veel suiker
Ook hier geldt weer dat het natuurlijk sowieso beter is om niet te veel suiker te eten. Als je weerstand een beetje onzeker is, wordt dat echter des te belangrijker. Te veel snelle suikers kunnen namelijk vitaminevoorraden verminderen en je immuunsysteem verzwakken. Toch een beetje uitkijken met die pepernoten dus…
7. Hygiëne
Verkoudheid voorkomen is niet alleen een kwestie van weerstand. Als je het virus zo veel mogelijk ontwijkt, scheelt dat ook al een boel. Dat betekent natuurlijk niet dat je een mondkapje op moet, maar wat extra aandacht voor hygiëne is verstandig. Was altijd goed je handen, drink niet uit andermans glazen, enzovoort.
8. Geen pijnstillers!
Pijnlijke keel en snotterige neus? Je bent misschien geneigd om aan de grieponderdrukkende medicijnen te gaan, zoals bijvoorbeeld Ibuprofen. En hoewel dat de symptomen verzacht, maakt je lichaam daardoor ook minder antistoffen aan… Op den duur kun je de verkoudheid er dus juist mee verergeren. Uitzieken en slapen werkt beter.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Corina zegt:
Knoflook verhoogt Gluthation ook evenals vit C .
Daarnaast staat op mijn lijstje een vit D suppl omdat we in Nederland een te zwakke zonkracht hebbeb in de herfst en winter en met vold D meer weerstand
Verder Kamille (werkzaam tegen een aantal bact. zoals Stafylococcen en Streptococcen)
En Salie en Tijm
(natuurlijk antibioticum)
En een breed samengest Probioticum
Lotte (beheerder) zegt:
Knoflook is inderdaad ook een goede om verkoudheid te voorkomen, Corina!
Corina zegt:
Gluthation verhogen dmv bijv
Acetylcysteine .
Ellie zegt:
Gemberthee een verademing bij verkoudheid
Sybrand Oud zegt:
in doorsnee gaan mensen binnen zitten snotteren en klagen. Grijpen naar pijnstillers en hopen op genezing. Het is te weinig bekend dat het lichaam zich zelf geneest met de voeding waar het lichaam om vraagt.
Lotte (beheerder) zegt:
Klopt vaak helemaal Sybrand. Een goed dieet kan veel ellende voorkomen :-)