Veel mensen hebben bij het ontbijt nog niet bijzonder veel honger. Het is dan lekker om iets lichts en makkelijks te kunnen eten dat toch een beetje energie geeft. In veel gezinnen vullen cornflakes die rol ontzettend makkelijk. Een kommetje cornflakes, een flinke scheut melk, en je kunt weer even door.
Niet gek dat die vrolijke pakken in veel huistafels iedere ochtend op tafel verschijnen. Maar vormen cornflakes nu wel echt zo’n gezond ontbijt? Of is het toch verstandiger om een alternatief te kiezen – en zo ja, wat dan? Kortom: zijn cornflakes gezond? We bespreken die vraag vandaag tot in de details!
Wat zijn cornflakes precies?
Cornflakes wordt gemaakt van maismeel, tarwe en havermout. Dat wordt in olie gebakken voor de krokante textuur. Ten slotte wordt aan cornflakes vaak nog een zoet laagje toegevoegd. Dankzij hun relatief gezonde imago worden cornflakes ontzettend veel verkocht.
Het is daarom ook niet verrassend dat er tientallen verschillende versies van op de markt zijn gebracht. Je koopt bijvoorbeeld cornflakes met fruit, of met stukjes chocolade. Daarnaast zijn er merken die ook een volkoren variant van de gewone cornflakes hebben gemaakt. Je hebt met cornflakes dus keuze genoeg,
Wat heeft een goed ontbijt nodig?
Maar is een lekker ontbijt ook een goed ontbijt? Daarvoor zullen we ook even moeten kijken naar wat een gezond ontbijt precies betekent. Wat heb je nodig bij je eerste maaltijd van de dag? Allereerst raden we aan om vezels te eten bij je ontbijt. Die zorgen er namelijk voor dat je lange tijd vol blijft zitten, zodat je niet voor de lunch alweer omvalt van de honger.
Ook eiwitten en gezonde vetten zijn aan te bevelen. Die leveren namelijk langdurige energie, in tegenstelling tot snelle koolhydraten, die kortstondiger energie afgeven. Ten slotte moet een ontbijt natuurlijk aan andere eisen voor een gezonde maaltijd voldoen. Dat wil zeggen: niet te veel ongezonde toevoegingen, en zo veel mogelijk vitamines en mineralen.
Macronutriënten in cornflakes
Laten we beginnen met de macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Cornflakes bestaan vooral uit mais, wat betekent dat de calorieën vooral uit koolhydraten komen. Per 100 gram zitten er maar liefst 84 gram koolhydraten in. Daarbij bevatten cornflakes per 100 gram ongeveer 3 gram voedingsvezels. Niet heel veel, als je bedenkt dat je dagelijks minstens 30 gram binnen wilt krijgen.
Ook met de eiwitten en vetten valt het tegen. Er zit ongeveer 1 gram vet in 100 gram cornflakes, waarvan een groot deel verzadigd is. Wat de eiwitten betreft, ten slotte, vinden we in cornflakes ongeveer 7 gram per 100 gram. Alles bij elkaar geeft dat ongeveer 380 calorieën, iets afhankelijk van het merk.
Micronutriënten in cornflakes
Hoe zit het dan daarnaast met de vitamines en mineralen? In veel merken cornflakes zijn vooral de B-vitaminen rijk vertegenwoordigd. Ook vitamine D is in ruime hoeveelheden in cornflakes aanwezig. Dat klinkt mooi, maar er zit een klein addertje onder het gras. Deze vitamines komen namelijk niet van nature in mais voor, of in ieder geval niet in deze hoeveelheden.
Ze worden dus kunstmatig aan de cornflakes toegevoegd. Dat maakt ze niet minder effectief, maar het betekent wel dat veel ‘natuurlijke’ hulpstoffen eromheen ontbreken. Ook andere micronutriënten en vooral plantaardige fytonutriënten vind je hier helaas niet. Daarvoor zijn de cornflakes simpelweg te veel bewerkt.
Suiker en zout in cornflakes
Dan komen we bij ons laatste punt: de toegevoegde ‘smaakmakers’ in cornflakes. Zoals gezegd krijgen de maisvlokken bij de productie een zoetig laagje toegevoegd. Dat laagje bestaat ofwel uit pure suikerstroop, ofwel uit een goedkope honingvariant – wat praktisch op hetzelfde neerkomt. Daarmee is ongeveer 8% van de cornflakes al gewoon suiker.
Als het product een extra smaakje heeft is dat vaak nog erger. Kellogg’s chocoladecornflakes bevatten bijvoorbeeld maar liefst 21 gram suiker per 100 gram. Ook met het zout zit het niet erg goed. Ongeveer 1 gram per 100 gram lijkt niet heel veel, maar het maximum per dag is 6 gram. En alles daaronder is beter. Cornflakes levert daar toch nog een behoorlijke bijdrage aan.
Zijn cornflakes gezond?
De conclusie van bovenstaande punten mag duidelijk zijn. Cornflakes mogen dan hartstikke lekker zijn, maar echt gezond zijn ze zeker niet. Ze leveren niet de voedingsstoffen die je nodig hebt om een hele ochtend vooruit te kunnen. De grote hoeveelheid koolhydraten en suikers zorgt waarschijnlijk al na een paar uur voor een flinke bloedsuikerdaling.
Je hebt dan ruim voor de lunch alweer honger. Daarnaast het ontbijtproduct verder niet zo veel gezonde stofjes. Goed, er worden wat vitamines aan toegevoegd. Maar vezels, eiwitten en de meeste mineralen – allemaal ontzettend belangrijk aan het begin van de dag – ontbreken.
En ‘gezondere’ varianten?
Maar, zal de echte liefhebber zeggen, er zijn toch ook gezondere varianten? Denk bijvoorbeeld aan de volkoren producten die veel merken op de markt hebben gebracht. Is dat dan niet een veel betere optie? Helaas kunnen we ook die cornflakes niet echt gezond noemen. Om te beginnen valt het vaak enorm tegen met die volkoren waarde.
Er zit wel wat volkoren graan in, maar dat is meestal maar een paar procent. Met die vezels blijft het dus treurig gesteld. Bovendien wordt de hoeveelheid suiker of zout meestal niet minder in dit soort producten. En de cornflakes worden nog steeds in dezelfde ongezonde olie gebakken.
Alternatieven voor cornflakes
Het is dus beter om iets anders te kiezen dan cornflakes als je gezond wilt ontbijten. Een goed alternatief is voor veel mensen havermout of Brinta. Dan heb je nog steeds een flinke dosis koolhydraten, maar dan gaat het om trage koolhydraten mét vezels. Ook leveren beide opties een stuk meer eiwitten. Bovendien kun je van alles toevoegen om veel te blijven variëren.
Hou je vooral erg van melk of yoghurt met iets erin? Probeer dan eens een bak kwark met fruit en noten. Of maak zelfs je eigen granola van nootjes en havermout. Al die opties leveren meer nuttige voedingsstoffen en een stuk minder troep aan je lichaam. Zo kom je de ochtend wel door!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
G.y. Breur zegt:
Goede morgen,
Kan ik havermout zo uit de verpakking met yoghurt, noten enz.enz te eten of is het de bedoeling om samen met melk of soja melk op te warmen?
De hartelijke groeten,
Grace.
Pieter de Wit zegt:
Hallo, dat kan beide. Maar je zult het makkelijker verteren als je het opwarmt.
Pjotr zegt:
Nee dit moet echt op een speciale manier grave, anders ga je dood
Mikelele zegt:
Wat zitten jullie te melken gezond kan niet lekker zijn?
100 gram havermout met 300ml melk koken en dan de mixer in met een banaan en 1 schep eiwitpoeder tropical/fruit smaak.
Kan je zo binnengieten en meteen een pak eiwitten en gezonde energie binnen die je tot savonds verzadigd houd.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Mikelele, leuk dat je een lekker en gezond ontbijtje hebt gevonden. Bedankt om je recept te delen.
Wim Schoenmaekers zegt:
Ik eet cornflakes af en toe als chips. Dus droog
Bijzonder goed artikel
Pieter de Wit zegt:
Alle beetjes helpen, goed bezig!
Amy zegt:
Ik eet cornflakes (zonder melk of ander bestanddeel dat uit de gruwelijke bio-industrie afkomstig is) en voeg daaraan toe (behalve wat water) dingen als : walnoten of hennepzaad.
Vol met vitamines, mineralen, onverzadigde vetten (met Omega-3) en vezels.
Ik gun mezelf best wat suiker, hoor.
Overigens zijn er soorten in de supermarkt te koop zónder suiker, zoals van Raw Organic Food en Smaakt (vind ik niet lekker).
Ria Smit zegt:
Ik lees al die berichtjes en het is veelal gelijk,hrt moet voeden maar mag nirt lekker zijn.Dan heb je ook nog mensen net als ik die van dat vezelrijk voedsel verstopt raken maar daar lees ik niets over.Jammer dat er altijd maar een soort advies is,die helaas zeker niet voor iedereen geld
Ineke zegt:
Hoi Ria,
Jammer om te horen dat je niets aan de adviezen hebt. De adviezen gelden voor de meeste mensen, maar uitzonderingen zijn er altijd. In dit geval is het het beste om met een specialist te overleggen wat voor jou werkt.
Anoniem zegt:
Dat heb ik ook!! Door een overgevoeligheid voor graan (grassoortallergie) heel vervelend!!!
HDW zegt:
Zeer verhelderend
Maud zegt:
Ik eet vaak maandag tot en met vrijdag Brinta, en zaterdag en zonder cornflakes . Mag dat? Dus is dat gezond eten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Maud,
Cornflakes zijn dus niet echt gezond, maar als je eetpatroon verder op orde is, is het geen probleem :-) We houden de vuistregel aan dat je 80% gezond moet eten, dan kun je met die andere 20% een beetje zondigen. Als je zorgt dat die cornflakes in je 20% passen, kun je er in het weekend prima van genieten!
M zegt:
Ik dacht ha cornflakes rijk aan ijzer.
Kelly zegt:
Bak je volkoren brood zelf , dan kan je alle vezels toevoegen, nootjes , zaadjes en heb je voldoende vezels binnen, geen suiker.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede tip Kelly, dankjewel!
Paulette zegt:
neem al 40 jaar corn flakes om een vlug ontbijt te hebben er zijn veel alternatieven !!!!!!!!!! wat is het BESTE??????
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Paulette,
Havermout en brinta zijn sowieso goede opties, en ook lekker snel! Je kunt ook voor yoghurt met nootjes en fruit gaan, of gewoon voor een volkoren boterham met gezond beleg. Er is niet één optie beter dan een ander :-) Variatie is overigens altijd goed, dus voel je ook vrij om lekker af te wisselen.
Rene zegt:
Het is ook altijd hetzelfde in dit leven, alles wat ook maar enigszins "lekker" is, raakt niet de goede kant van het mogen genieten :-) .... jammer. Chocopops, heerlijk...niet goed, de getrouwde buurvrouw....heerlijk, totdat de buurman er achter kwam...niet goed...het leven is zit soms gecompliceerd in elkaar.....
Lotte (beheerder) zegt:
Hahaha, sterkte Rene!
Rowie zegt:
Op de verpakking van Kellog's Cornflakes staat niks over olie en ook niks van haver of tarwe. Ik ben tarwe gluten intolerant maar heb geen problemen met Kellog's Cornflakes.
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Rowie,
Fijn dat je de cornflakes van Kellogg's gewoon kunt eten! Ook zonder gluten blijven ze echter aardig suikerig, en daarmee niet de gezondste optie. We zouden je dus zeker aanraden om ook eens andere (glutenvrije) ontbijtje uit te proberen :-)
Marina zegt:
Hoe staan jullie tegenover speltflakes.
https://zonnatura.nl/producten/oerflakes-spelt-naturel/
Ik heb een gluten intolerantie en heb dus vaak naar cornflakes zitten kijken. Maar omdat het niet verzadigd ben ik er nooit aan begonnen. Maar ik kan in beperkte mate wel tegen spelt. Dus ik vroeg me af of jullie hier een keer een mening over konden geven.
Mark zegt:
Hi Marina,
Dit is een prima alternatief met relatief weinig suiker.
Als je dit combineert met wat kwark heb je een goed ontbijt te pakken dat je voor ruime tijd een verzadigd gevoel geeft.
Groetjes,
Mark