Lang en gelukkig leven in volle gezondheid: dat willen we toch allemaal? Hoeveel invloed heb je daar eigenlijk zelf op? Misschien wel meer dan je denkt! Steeds meer mensen zien het belang van gezonde voeding in relatie tot hun gezondheid en het voorkomen van ziektes. Dit idee van ‘voeding als medicijn’ is niet bepaald nieuw.
De Griekse arts Hippocrates riep 460 jaar voor Christus al: “Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding”. Vrijer vertaald: je bent wat je eet! En precies dat vormt de basis van de orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer. We vertellen er in deze blogpost meer over!
Orthomoleculaire geneeskunde
In 1968 introduceerde professor Linus Pauling de orthomoleculaire geneeskunde. Het Griekse woord orthos staat voor juist, recht of gezond. Moleculair betekent niet meer dan dat het in deze leer draait om moleculen. Het uitgangspunt in de orthomoleculaire geneeskunde is om alleen met stoffen (moleculen) te werken die je lichaam zonder schade en problemen kan verwerken.
Voeding wordt daarbij gezien als de belangrijkste bron van stoffen die kunnen helpen om ziektes te voorkomen, ze te genezen en om gezond te blijven.
Wat doen moleculen?
Dat je lichaam bouw- en brandstoffen nodig heeft is een bekend verhaal. Maar de moleculen die je lichaam direct of indirect uit voeding haalt doen nog veel meer. Ze beschermen je tegen schadelijke invloeden, zoals toxische stoffen en straling.
Ook regelen ze dat processen in gang worden gezet of juist gestopt worden, ze slaan informatie op en zorgen ervoor dat verschillende lichaamsonderdelen met elkaar communiceren. Hiervan zijn we ons als mens (gelukkig) niet bewust, maar we kunnen niet zonder! Je kunt je daarom dus vast wel voorstellen dat de impact van voeding groot is…
En medicijnen dan?
Zijn medicijnen, chirurgen etc. dan eigenlijk niet nodig? Natuurlijk wel! Maar de relatie tussen voeding en het ontstaan van ziektes is een hele poos onderbelicht geweest, o.a. door de ontwikkeling van bijvoorbeeld antibiotica en andere behandelingen.
Gelukkig is hier door de orthomoleculaire geneeskunde en daaruit voortvloeiend de orthomoleculaire voedingsleer weer meer aandacht voor gekomen. Want waarom zou je een ziekte behandelen met medicijnen, terwijl je deze door inzet van gezonde voeding ook kan voorkomen of bestrijden?
Wat is orthomoleculaire voeding?
Bij orthomoleculaire voeding gaat het om het eten van de juiste hoeveelheden macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten en water) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) ten behoeve van de celopbouw in je lichaam.
Je lichaam bestaat maar liefst uit 3 biljoen cellen. En zolang jij leeft blijven die cellen zich delen, vernieuwen of sterven ze af. Groepjes cellen samen noemen we weefsels, die qua bouw en functie bij elkaar horen. Denk aan je organen, spieren en botten.
Het nut van oervoeding
Kijkend naar onze gezondheid kun je dus wel stellen dat onze cellen het fundament zijn. Door ze maximaal te voeden, kunnen ze optimaal presteren. Bij het voeden gaat het niet alleen om ‘hoeveel’, maar ook om de juiste verhoudingen. De oermens wordt daarbij regelmatig als voorbeeld gebruikt.
Zij verbleven lang in goede gezondheid en aten voornamelijk knollen, planten, zaden, bessen, eieren en sporadisch vlees of vis. Geen snelle koolhydraten of geraffineerde suikers. Oervoeding of het paleo dieet sluiten hier goed op aan.
Teveel koolhydraten
In ons huidige voedingspatroon zien we vaak een disbalans ontstaan in de lichaamscellen als gevolg van een teveel aan koolhydraten, te weinig eiwitten en te weinig gezonde vetten. Dit kán een negatief gevolg hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is mede de oorzaak van het ontstaan van welvaartsziektes zoals kanker, reuma en diabetes type 2.
Een orthomoleculair voedingspatroon helpt om daar balans in te creëren, zodat je in optimale gezondheid kunt verkeren, ziekten helpt voorkomen, onnodige kilo’s kunt kwijtraken en meer energie hebt. Kortom: dat je je fit voelt!
Meer grip op je eigen gezondheid
Dankzij de orthomoleculaire geneeskunde is er dus veel meer kennis van de invloed van voeding op een goede gezondheid. De opkomst van orthomoleculaire therapeuten en voedingscoaches is dan ook niet voor niets. Realiseer je wel dat voeding veel, maar niet alles bepaalt! Andere factoren die een rol spelen zijn erfelijkheid, stress, milieu, beweging of bijvoorbeeld roken.
Uiteindelijk draait het om het totaalpakket en een dosis mazzel. Garanties krijg je niet, maar door bewust(er) om te gaan je voeding kun je wel meer grip krijgen op je gezondheid. En dat is een fijn idee, toch?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!