FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

Oppo ijs: is dit gezonde ijs inderdaad zo gezond?

Veel mensen hebben ondanks hun gezonde voornemens nog wel ergens een bak roomijs in de vriezer liggen. Er zijn immers momenten dat je écht even wat ijskoud troostvoer nodig hebt. En als luxe toetje is er ook niets beter dan een bakje roomijs – behalve twee bakjes, misschien… Het vervelende van ijs is wel dat het enorm veel calorieën bevat, en daarmee al snel flinke invloed op je energiebalans heeft.

Precies om dat probleem tegen te gaan is er nu een nieuwe ijssoort op de markt: Oppo ijs. De claim van dit merk is dat het ijs slanker én gezonder is. Interessant voor alle ijsliefhebbers – maar hoe gezond is Oppo ijs nu echt?

Wat is Oppo ijs?

De naam Oppo komt van ‘opposite’, tegenovergesteld. Normaal gesproken worden gezond en genieten als contrasterende ideeën gezien: het idee van Oppo is dat ze bij elkaar worden gebracht! Met dat doel heeft het merk verschillende soorten roomijs uitgebracht.

In Nederlandse supermarkten vind je drie smaken: Madagascan Vanilla, Salted Caramel en Colombian Chocolate & Hazelnuts. De fabrikant belooft op de verpakking dat al deze smaken minder suiker bevatten, zodat je er gezond van kunt genieten.

Wat zit er in Oppo ijs?

De basis van Oppo ijs bestaat uit verse melk en een beetje room. Voor wat extra vetten zit er kokosolie in. Om het product te zoeten wordt er nauwelijks suiker gebruikt. Het grootste deel van de zoetstoffen wordt gevormd door stevia en erithritol, een suikeralcohol die nauwelijks calorieën oplevert. Daarnaast zit er een beetje appelextract in het product.

De verschillende smaken worden ook weer met natuurlijk smaakmiddelen gecreëerd. Het vanille-ijs gebruikt natuurlijk vanille-extract. De karamelsmaak van Salted Caramel komt van de lucuma-vrucht, die vergelijkbaar zoet is. In het chocolade-ijs worden er gewoon cacao en hazelnoten gebruikt. Al met al zitten er dus geen ingrediënten in die echt ongezond zijn!

Hoeveel calorieën bevat Oppo ijs?

De natuurlijke ingrediënten is echter pas één claim van Oppo ijs. Ook het lage aantal calorieën wordt met grote letters op de verpakking gepromoot. Hoeveel klopt daarvan? Per 100 ml bevat de Madagascan Vanilla 74 kcal, de Salted Caramel 75, en de Colombian Chocolate 85.

Om een beetje een idee te krijgen van hoe veel dat is, kunnen we het het beste vergelijken met ander ijs. Standaard vanille roomijs van de Albert Heijn bevat 220 kcal per 100 gram. Let op: dat is gemeten in gram, niet in volume: 100 ml bevat nog meer energie. Ook met 100 ml Ben & Jerry’s zit je zo op 230 kcal. Het klopt dus dat Oppo ijs relatief slank is!

Is Oppo ijs gezond?

Is Oppo ijs dan, al met al, gezond te noemen? Dat hangt er, zoals altijd, een beetje vanaf. Het is zeker een gezondere keuze dan ‘standaard’ roomijs, met ruim driekwart minder suiker en minder dan de helft aan calorieën. Heb je dus een keer écht trek in ijs, dan kun je beter een bak Oppo kopen.

Aan de andere kant is Oppo ijs ook weer niet actief gezond. Het bevat vooral veel stoffen die ‘minder slecht’ zijn, en weinig die echt een heilzame werking hebben. De gezondere reputatie betekent dus nog niet dat je dit ijs onbeperkt kunt gaan eten. Blijf het als een extraatje voor af en toe zien, zoals je dat ook met normaal ijs zou doen.

Oppo ijs kopen

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Oppo ijs ook eens zelf uitproberen? Het product wordt per ‘pint’ verkocht – in bekers van 500 ml, dus, net als bijvoorbeeld Ben & Jerry’s. Je bent voor één zo’n beker wel meteen vijf euro kwijt. Ook meteen een reden om niet al te vaak een hele pint leeg te eten…

Op dit moment is Oppo ijs alleen nog te koop bij Albert Heijn. Ook niet alle vestigingen hebben het ijs in het assortiment. Gelukkig kun je op de website van Oppo zelf checken of jouw dichtstbijzijnde Albert Heijn Oppo verkoopt!

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties