De meeste mensen gebruiken kruiden en specerijen toch vooral om hun eten op smaak te brengen. En daar is natuurlijk al helemaal niets mis mee. Sterker nog, dat kan op zichzelf al heel gezond zijn: zo heb je vaak bijvoorbeeld minder zout nodig om toch smakelijk te kunnen eten. Sommige kruiden en specerijen doen echter […]
Lees verderGezondheid
In deze categorie een overzicht met artikelen gerelateerd aan gezondheid in het algemeen.
Heb jij last van lactose-intolerantie?
Veel mensen eten dagelijks een portie zuivel. Je lichaam krijgt daardoor veel calcium naar binnen en er zitten ook een heleboel eiwitten in die goed zijn voor spieropbouw. Maar het kan zijn dat zuivel verkeerd bij je valt en dat je er regelmatig flinke buikpijn van krijgt na het eten. Grote kans dat je dan […]
Lees verderWat zijn antioxidanten?
Het woord ‘antioxidant’ komen we steeds vaker tegen. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk en wat is hun functie? Waar vinden we antioxidanten precies en wanneer hebben we ze nodig? Is het bovendien nuttig om voedingssupplementen met antioxidanten te gebruiken, of niet? De naam antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxidatie’ en dat is ook precies wat antioxidanten zijn: […]
Lees verderKoolhydratentabel
In onderstaande koolhydratentabel enkele koolhydraten met een hoge- en lage glycemische index. De glycemische index is een maatstaf voor het effect wat koolhydraten hebben op onze bloedsuikerspiegel. Koolhydraten met een hoge glycemische index worden snel afgebroken tijdens de spijsvertering en zorgen voor een snelle stijging in onze bloedsuikerspiegel. Koolhydraten met een lage glycemische index breken langzaam […]
Lees verderLanger gezond met een mediterraan dieet
Een mediterraan dieet, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord of erover gelezen. We weten dat deze manier van eten zijn oorsprong heeft in de zuidelijke landen en dat het ook in ons eigen land steeds populairder wordt. Maar weten we eigenlijk wel wat een mediterraan dieet precies inhoudt? En welke voordelen biedt […]
Lees verderHoe slecht is verzadigd vet nu echt?
De meeste mensen kunnen het zo opdreunen: onverzadigd vet is goed, verzadigd vet is slecht. Olijfolie en arachideolie? Die mag je gebruiken. Boter en vetten uit zuivel? Ban ze zo veel mogelijk uit je keuken. Het gevolg van dit algemene beeld is dat vervangende producten als margarine en magere melk razend populair zijn. Toch zul […]
Lees verder