Menstruatiepijn verlichten: 10 tips!

De menstruatie: voor veel vrouwen blijft het een maandelijks terugkerende nachtmerrie. Hevige krampen, constante vermoeidheid en een humeur als een donderwolk – en dat soms een hele week lang. Niet iets om naar uit te kijken! Gelukkig is er wel degelijk iets aan die pijn te doen. We geven je hieronder wat belangrijke informatie en 10 praktische tips tegen menstruatiepijn. Echt prettig wordt het waarschijnlijk nooit, maar hopelijk kun je op deze manier de naarste randjes van je ongesteldheid wegwerken!

Waarom pijn bij menstruatie?

Allereerst even: waar komt die menstruatiepijn eigenlijk vandaan? Het is een bijverschijnsel van de afbraak van baarmoederslijmvlies. In de periode tussen twee ongesteldheden bouwt je baarmoeder een soort ‘bekleding’ op waar een eventuele bevruchte eicel zich in kan nestelen. Word je vervolgens niet zwanger, dan moet dat vlies weer verdwijnen.

Helaas gaat dat niet vanzelf! Onder invloed van het hormoon progesteron moet je baarmoeder flink samentrekken om het slijmvlies kwijt te raken. Het gevolg is een krampend gevoel dat voor sterke pijn kan zorgen.

Hevige menstruatiepijn

Hoeveel last je van je menstruatiepijn hebt, is voor een groot deel genetisch bepaald. Sommige vrouwen wandelen fluitend door hun ongesteldheid heen, waar anderen vier dagen in bed moeten blijven! Dat wil echter niet zeggen dat je je er gewoon bij neer moet leggen als je last hebt van hevige menstruatiepijn.

Zeker wanneer je plotseling meer bloed verliest of meer pijn krijgt, kan dat een teken zijn dat er met je gezondheid iets aan de hand is. Ga in zo’n geval dus even langs de huisarts, al helemaal als het langer aanhoudt. Het kan bijvoorbeeld op een poliep of een vleesboom wijzen.

Menopauze en menstruatiepijn

Ben tussen de 40 en 50 jaar en wordt je menstruatiepijn plotseling sterker? Dan kan dat ook een teken zijn dat je in de overgang begint te raken. Ook een toename of juist afname van het bloedverlies komt in die periode vaak voor. Veel van onderstaande tips kun je in dat geval ook gebruiken.

Vermoed je dat je in de menopauze zit, dan kan het echter ook geen kwaad om daar wat extra informatie over op te zoeken! Zo weet je welke veranderingen je nog meer in je lichaam kunt verwachten.

Wat te doen tegen menstruatiepijn?

Is er verder niets met je gezondheid aan de hand en is je menstruatie stomweg heel pijnlijk? Dat is naar, maar gelukkig zijn er manieren om menstruatiepijn te verzachten. We geven je hieronder tien tips voor tijdens je ongesteldheid.

1. Sporten

Lig je met hevige kramp op bed, dan is sporten waarschijnlijk het laatste waar je behoefte aan hebt. Toch is het verstandig om in beweging te komen? Je zult namelijk al na een paar minuten merken dat de pijn minder wordt. Natuurlijk hoef je niet heel hevig aan het sporten te slaan: een beetje rustig joggen doet al wonderen.

2. Rekken en strekken

Naast sport kunnen ook rek- en strekoefeningen helpen. Die zorgen er namelijk voor dat je spieren zich ontspannen, ook rondom je baarmoeder. Bovendien je pijn die doorstraalt naar je onderrug verzachten door je rug een paar keel bol en weer hol te maken. Er bestaan ook speciale yogaoefeningen die bedoeld zijn om de pijn van (menstruatie)krampen te verlichten.

3. Warme kruik of douche

Warmte helpt ook om je spieren losser te maken. Heb je nog een kruik liggen, dan kun je die lekker mee in bed nemen en hem tegen je buik drukken. Ook een warm bad of een warme douche kan ontzettend helpen om de menstruatiepijn te verminderen.

4. Ontspannen

Stress is de beste manier om je klachten nog een stuk erger te maken. Wees dus lief voor jezelf en zorg dat je je tijdens die ongesteldheidsweek niet al te druk hoeft te maken! Slaap genoeg en plan voldoende tijd in om een boekje te lezen of een beetje in de keuken te rommelen. Ook rustige muziek helpt om kalmer te worden.

5. Kalmerende thee

Er zijn verschillende soorten thee die bekend staan om hun kalmerende werking. Kamille is een bekend voorbeeld, maar ook venkel en marjolein zijn heel geschikt. Je kunt het beste al een week voor je ongesteldheid twee of drie koppen per dag drinken. Zo bereid je je lichaam optimaal voor.

6. Frambozenbladthee

Frambozenbladthee noemen we even apart: dit is dé thee om bij hevige ongesteldheid te drinken. Frambozenblad vermindert niet alleen de pijn, maar ook de bloedingen zelf. Zeker wanneer je in de overgang zit, is dit ook een goede thee om altijd in je keukenkastje te hebben staan.

7. Geen cafeïne

Zeker als je hoofd duf en wollig is, is het verleidelijk om een paar koppen koffie weg te werken. Het is echter af te raden om veel cafeïne te drinken tijdens je ongesteldheid. Cafeïne kan ervoor zorgen dat B-vitamines minder goed opgenomen worden – maar je hebt juist die vitamines nodig om je hormonen in balans te houden! Voor suiker en alcohol geldt overigens ook dat je ze beter kunt vermijden.

8. Veel ijzer

Omdat je rondom je menstruatie veel bloed verliest, is het verstandig om op je ijzerinname te letten. Een paar extra sneden roggebrood met appelstroop schelen al een hoop. Nog een tip: als je er vitamine C bij eet of drinkt, neemt je lichaam het ijzer een stuk beter op. Neem er dus vooral een sinaasappel bij.

9. Magnesiumbad

Magnesium kan krampen verminderen. Een voetenbadje met magnesium helpt bij sommige mensen enorm om menstruatiepijn te verlichten! Doe dit echter ook niet te vaak, want te veel magnesium kan weer diarree veroorzaken.

10. Menstruatie uitstellen

Ten slotte kan het voor sommige vrouwen de beste oplossing zijn om stomweg minder vaak ongesteld te worden. Dat is een bijwerking van verschillende soorten anticonceptie. Een hormoonspiraaltje zorgt er vaak voor dat je helemaal niet meer ongesteld wordt, en met de pil kun je je menstruatie overslaan. Overleg hiervoor wel altijd met je huisarts!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties