Heb je een lang weekend voor de deur of staan er voor komende week wat verjaardagen gepland waarvan je nu al weet dat de alcohol er rijkelijk gaat vloeien? Dan is het wel zo verstandig om ervoor te zorgen dat je de volgende dag niet met een bonkende hoofdpijn en een hoogst ontstemde maag uit bed komt!
Met deze anti kater tips weet je precies hoe je een kater voorkomt – en wat je het beste kunt doen als je geen moeite hebt gedaan om hem te voorkomen.
Hoe ontstaat een katers?
Een kater is, kort gezegd, een teken dat je je lichaam vergiftigd hebt met alcohol – iets dat overigens meteen laat zien waarom het geen goed idee is om al te vaak grote hoeveelheden drank naar binnen te slaan! Wanneer je drinkt, is het de taak van je lever om de alcohol daarin te verwerken. Per glas duurt dat ongeveer anderhalf uur.
Drink je in die tijd veel meer dan dat ene glas, dan kan je lever het niet meer bijbenen en ontstaat er te veel van een tussenproduct van het proces, acetaldehyde. Als dat zich ophoopt, zorgt het uiteindelijk voor de typische katersymptomen!
Voldoende drinken
Hopelijk ben je hier al van op de hoogte, maar omdat het zo’n basistip is herhalen we het toch nog maar eens: drink voldoende – en dan geen alcohol, natuurlijk. Uitdroging van je lichaam is één van de belangrijkste redenen voor die nare, kloppende hoofdpijn. Drink dus voldoende water tijdens de avond zelf, en ook de volgende ochtend – hoe beroerd je je eventueel ook voelt.
Extra goed is kokoswater of water met wat citroenwater: dan krijg je namelijk ook meteen de stoffen binnen die ervoor zorgen dat je het vocht makkelijker opneemt. Zo spoel je de gifstoffen zo snel mogelijk weg.
Anti kater tips
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat geldt in dit geval zeker als je niet wilt dat je avondje uit een heel bitter nasmaakje krijgt. Zorg ervoor dat je genoeg gegeten hebt voor je aan het drinken slaat: een bodempje in de maag zorgt dat de alcohol minder hard aankomt.
Het kan ook verstandig zijn om tijdens het uitgaan te blijven eten: beter iets dan niets. Vermijd verder donkere alcohol en dranken met prik zo veel mogelijk – die vormen een zwaardere aanslag op je lever – en rook liever ook niet.
Wat helpt tegen een kater?
Heb je bovenstaande anti kater tips niet opgevolgd, of ben je er toch in geslaagd om een kater op te lopen? Zorg dan allereerst dat je ’s ochtends een goed ontbijt krijgt, liefst iets met fruit, groente en voldoende eiwitten. Een groente omelet of yoghurt met fruit kunnen bijvoorbeeld goede opties zijn. Eet liever niet te veel vet, dat kan je zwakke maag vaak nog niet goed aan.
Beweeg niet te veel en slaap zo veel mogelijk. Drink ook niet teveel dranken met cafeïne, zoals cola of koffie. De cafeïne laat je even beter voelen, maar wanneer je er teveel van neemt zorgt dat voor nog meer uitdroging. Hieronder een opsomming van enkele praktische anti kater tips:
- Drink voldoende water (evt. kokos- of citroenwater)
- Eet voldoende
- Eet veel groente en fruit
- Vermijd teveel cafeïne
- Slaap je roes uit
- Drink niet te snel
- Rook niet
- Neem rust
- Ibuprofen (laatste optie)
Ibuprofen
Als je je echt heel beroerd voelt, kun je er eventueel voor kiezen om een pijnstiller te nemen tegen de hoofdpijn. Doe dit alleen als de andere tips echt niet blijken te helpen. Kies in dat geval voor ibuprofen en zeker niet voor paracetamol. De werkzame stoffen in paracetamol zijn namelijk een flinke belasting voor je lever en milt – net de organen die het toch al druk genoeg hebben met die overmaat aan alcohol.
Ibuprofen kan dankzij zijn ontstekingsremmende werking ook andere effecten van de alcohol verminderen en krijgt daarom de voorkeur. Met deze anti kater tips word je ochtend na het feestje hopelijk een stuk beter te verdragen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!