Veel mensen leven met het idee dat gezondheid een duur grapje is. Niet heel vreemd, want de voedingsindustrie doet je dat maar wat graag geloven. Koop dit ene poedertje om je beter te voelen – voor dertig euro per pot! Koop deze onbetaalbare exotische theesoort om voor eeuwig jong te blijven! Niet vreemd dat je vaak hoort dat mensen ‘geen geld hebben’ om gezond te leven.
Gelukkig hebben we goed nieuws: gezondheid hoeft zeker geen kapitalen te kosten. Sterker nog, vaak bespaar je juist enorm door bewuster met je lichaam om te gaan! Hoe zit dat precies? We geven je een aantal belangrijke redenen!
1. Water kost niets
Eén van de effectiefste voedingstips die we kunnen geven, is om geen frisdrank meer te drinken. Laat alle cola en limonade links liggen en neem in plaats daarvan gewoon een glas water. Het is beter tegen de dorst, en het levert een stuk minder onnodige calorieën. Je zult je wakkerder voelen én afvallen. En het beste nieuws voor je portemonnee? Kraanwater is zo goed als gratis, zeker in vergelijking met frisdrank!
2. Minder vlees is goedkoper
Vlees kan een belangrijk deel van je voedingspatroon zijn, maar te veel is niet gezond. Zeker bewerkt vlees zoals rookworsten, knakworsten en speklappen zijn niet bepaald goed voor je. Probeer dus eens om in plaats van vlees ook andere eiwitbronnen te gebruiken. Je zult merken dat je boodschappen direct goedkoper uitpakken.
3. Peulvruchten zijn relatief goedkoop
En als we het toch over andere eiwitbronnen hebben: wat dacht je van peulvruchten? Erwten, bonen en linzen zijn waanzinnig gezond. Ze zitten vol complexe koolhydraten en eiwitten, bevatten allerlei vitamines en mineralen – en ze zijn gezond ook! Probeer ze dus wat vaker in je menu te verwerken. Zo zul je zonder overdreven hoge kosten voedzame en vullende maaltijden neer kunnen zetten.
4. Echte voeding vult
Ontbijten met een schaaltje suikerige muesli is niet alleen ongezond, het vult ook voor geen meter. Het gevolg? Rond een uur of elf zit je alweer met een dure snack uit de automaat. Dat lijkt niet veel, misschien, maar wie dagelijks vijf euro aan snacks uitgeeft, zit na een maand op honderdvijftig euro aan onnodige kosten!
Echte, gezonde voeding vult veel beter. Met een flinke bak havermout achter de kiezen hoef je tot de lunch echt niet veel meer te snacken.
5. Gematigde porties zijn gezonder
Het is bijzonder ongezond om jezelf altijd helemaal propvol te eten. Liever eet je genoeg om de honger te stillen, maar niet zo veel dat je nauwelijks meer overeind kunt komen. En toevallig is minder eten in het algemeen ook een uitstekende manier om te besparen! Ga maar na – als je eten overhoudt, kun je dat de volgende dag als lunch gebruiken. Dat scheelt alweer een maaltijd waar je niet voor in hoeft te kopen.
6. Minder dure afleiding tegen stress
We geven vaak ontzettend veel geld uit aan dure manieren om van de stress af te komen. Een dagje in een luxe sauna? Een reusachtige tv met uitgebreid filmabonnement? De reden die vaak gegeven wordt is dat mensen hun ontspanning nu eenmaal nodig hebben.
Als je gezonder leeft, zul je echter al snel een stuk minder behoefte hebben aan verplichte afleiding. Je loopt immers al regelmatig een rondje door het park, en daarmee is je hoofd ook al een stuk leger.
7. Minder zorgkosten
Natuurlijk betaal je nog steeds voor je zorgverzekering, maar dan nog kun je op zorgkosten besparen. Heb je geen tandartsverzekering? Dan houdt een suikervrij dieet je gebit aanmerkelijk gezonder. En ben je weinig ziek, dan kun je bovendien je eigen risico verhogen. Dat maakt de premie lager en zorgt er dus wederom voor dat je op vaste lasten bespaart. Zeker op de lange termijn kan dat duizenden euro’s schelen!
Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te beseffen dat je gezondheid je belangrijkste bezit is, niet iets waar je maximaal op wilt besparen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mieke zegt:
Blij deze site te hebben ontdekt, helpt me uitstekend om meer gemotiveerd en gericht te sporten !! Ben reeds 64 maar voel me kiplekker
Mark zegt:
Dag Mieke,
Dat is leuk om te horen!
Groetjes,
Mark