We zijn allemaal wel eens nerveus, en daar is op zich weinig mis mee. Bij sommige mensen kan nervositeit echter doorslaan naar faalangst, en dat is waar er problemen ontstaan! Faalangst is namelijk zo’n verlammend gevoel dat het je daadwerkelijk kan gaan beperken in wat je wel en niet doet. Als je last hebt van faalangst, kun je makkelijk het idee krijgen dat je er nooit meer vanaf komt.
Gelukkig hoeft dat echt niet het geval te zijn. Faalangst overwinnen is namelijk wel degelijk mogelijk. In de blog van vandaag geven we je tien praktische tips tegen faalangst. Hopelijk geven die je een steuntje in de rug!
Wat is faalangst?
Faalangst is geen ‘gewone’ angst om iets verkeerd te doen. We zijn immers allemaal wel eens ergens zenuwachtig over. Het probleem van faalangst is dat het een irrationele angst is. Met andere woorden: zelfs als je iets al tien keer uitstekend hebt gedaan, en zelfs als er eigenlijk maar weinig vanaf hangt, kun je er nog steeds doodsbenauwd van raken.
Het gevoel kan zelfs zo sterk zijn dat je er een black-out van krijgt. Dat is helemaal naar, want in dat geval creëert de angst precies die uitkomst waar je om te beginnen zo bang voor was! Mensen met faalangst merken vaak ook dat het hen in het dagelijks leven belemmert. Ze proberen dingen niet eens meer uit, omdat ze toch al denken dat het niet gaat lukken, of de stress niet willen voelen.
Faalangst overwinnen
Faalangst overwinnen kan onmogelijk lijken wanneer je er last van hebt. Je vindt het immers moeilijk te geloven dat je íéts goed kunt doen, dus waarom zou dit wel lukken? Toch is het belangrijk dat je wel degelijk probeert om uit die vicieuze cirkel te komen.
Faalangst kan alle aspecten van je leven beïnvloeden, van werk tot je sociale leven. Als je er vanaf komt, zul je versteld staan als je merkt hoe ontspannen je in al die contexten kunt zijn!
Wat te doen tegen faalangst?
Maar hoe doe je dat nu, faalangst overwinnen? We hebben hieronder tien praktische tips tegen faalangst op een rijtje gezet. Hopelijk lukt het je daarmee om die negatieve spiraal in je gedachten te doorbreken!
In sommige gevallen kan het ook verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Een gespecialiseerde psycholoog heeft vaak maar een paar sessies nodig om je faalangst te verminderen. Overweeg dus zeker of dat voor jou ook een optie zou zijn.
Tips tegen faalangst
1. Het belang van falen
Denk allereerst eens na wat falen voor jou eigenlijk betekent. Natuurlijk is het eng, en natuurlijk vermijd je het liever. Maar aan de andere kant kun je fouten ook beschouwen als een noodzakelijke bijwerking van groei!
Als je iets leert dat je eerder nog niet kon, gaat het daarbij gegarandeerd wel eens fout. En dus? Uiteindelijk doe je op die manier nieuwe vaardigheden op die je nooit aangeleerd had als je in je comfort zone was gebleven.
2. Waar ben je precies bang voor?
Een andere vraag om jezelf te stellen is: waar ben je precies zo bang voor? Is het het falen zelf, of eerder hoe de mensen om je heen daarop zullen reageren? Ben je bang om ontslagen te worden, te zakken of geld kwijt te raken? Zodra je scherper kunt krijgen waar je angst eigenlijk vandaan komt, kun je het ook gerichter aanpakken.
3. Je bent niet je prestaties
Veel mensen zijn bang om te falen omdat ze het gevoel hebben dat dat ook henzelf ‘minder waard’ maakt. Het is belangrijk om je te realiseren dat je prestaties geheel losstaan van jou als persoon. Je bent niet opeens waardeloos als er iets niet lukt. Je hebt tientallen andere eigenschappen die veel meer zeggen over wat je voor de wereld en andere mensen betekent.
4. Doe het toch!
Het lijkt misschien een open deur, maar het is belangrijk om dingen gewoon te blijven doen. Ja, ook als je bang bent dat je ze volledig verpest. Het bij voorbaat opgeven is namelijk de snelste manier om de angst te doen groeien. Natuurlijk hoef je niet in één keer een superlastig project op je schouders te nemen, maar blijf kleine stapjes buiten je comfort zone zetten.
5. Stel haalbare doelen
Faalangst hangt sterk samen met perfectionisme. Want als je alles bovenmenselijk goed wilt doen, is het niet gek dat het nooit lukt! Om je faalangst te overwinnen, zul je dus ook eens naar je doelen moeten kijken. Maak je het jezelf niet veel te moeilijk? In deze eerdere blog vind je meer tips tegen perfectionisme.
6. Bereid je voor
Ons gepieker gaat meestal over zaken waar we niets aan kunnen doen. In plaats daarvan kun je je beter focussen op je punten waar je wél invloed op hebt. Een grondige voorbereiding kan je angst al flink verminderen. Je weet dan immers dat je alles gedaan hebt dat je kon. (Let wel op dat je niet tot diep in de nacht blijft werken! Goede slaap is de belangrijkste voorbereiding.)
7. Positief denken
Faalangst betekent vaak dat je al van tevoren van een negatieve uitkomst uitgaat. Probeer dat eens om te draaien. Stel jezelf actief positieve scenario’s voor, waarin alles juist helemaal goed uitpakt. Hoe vaker je het doet, hoe meer het uiteindelijk vanzelf gaat. Ook over positief denken lees je meer in onze blog!
8. Hou successen bij
Je faalangst overwinnen betekent ook: je zelfvertrouwen opkrikken. Hou voor dat doel eens een boekje bij met dingen die je goed gedaan hebt. Mooi cijfer gehaald, goede presentatie gegeven, fantastische maaltijd in elkaar gezet, vriendin met een dipje opgevrolijkt? Alles mag erop. Zo zie je niet meer over het hoofd hoe goed je het eigenlijk doet.
9. Wees mild voor jezelf
Stel dat je beste vriend een vergissing maakt. Vertel je hem dan dat hij een sneue loser is die nooit iets zal bereiken in het leven? Natuurlijk niet. Waarom zou je dat bij jezelf dan wel doen? Onthoud dat andere mensen niet strenger voor jou zijn dan jij voor hen bent. En dus hoef je dat zelf ook niet te zijn.
10. Praat erover
En ten slotte: hou je probleem niet stil. Vertel mensen dat je met faalangst worstelt. Zo kunnen ze het beter begrijpen als je af en toe ‘vastloopt’ in die angst. Én ze kunnen je positieve feedback geven waarmee je leert om je vertrouwen in jezelf te vergroten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!