Wie een fit en gezond lichaam wil, moet met twee factoren rekening houden: training en voeding. Eet of train je verkeerd, dan gaan niet alleen je sportieve resultaten, maar ook je algehele gezondheid erop achteruit. Je wilt hier dus geen grote blunders begaan!
En toch zorgt tegenstrijdige informatie er nog wel eens voor dat dingen misgaan… Vandaag bespreken we acht belangrijke fouten op het gebied van training en voeding die veel (beginnende) sporters maken. Maak jij je hier wel eens schuldig aan? Dan weet je meteen dat je er snel mee moet stoppen!
1. Iedere hype volgen
Sport is behoorlijk modegevoelig. Het ene moment loopt iedereen hard, het volgende moment gaan we met zijn allen aan de CrossFit. Iedere volgende hype heeft waanzinnige succesverhalen en claimt nóg leuker en makkelijker te zijn dan de vorige. Het gevolg? Sommige mensen hoppen van trainingsmethode naar trainingsmethode, en houden daardoor niets langer dan een paar weken vol.
En dát werkt niet, want je geeft je lichaam op die manier geen tijd om zich echt aan te passen aan de belasting die je erop legt. Kies liever één beproefde methode die al langer gebruikt wordt, en die je niet binnen een maand zat wordt. Als je dat een langere periode volhoudt, zul je vanzelf resultaat gaat zien.
2. Moeilijke oefeningen vermijden
Niemand houdt van uitputting en pijn. Het is daarom een heel menselijke neiging om de oefeningen te vermijden die we het lastigst en zwaarst vinden. En toch is het onverstandig! Juist die inspanning en uitdaging is uiteindelijk wat zorgt voor groei.
Dus gebruik je nu alleen nog maar apparaten? Of zijn er specifieke complexere oefeningen zoals bijvoorbeeld de squat en deadlift die je maar blijft ontwijken? Ga er eens goed voor zitten (of liggen, of staan) en ga ermee aan de slag. Zorg natuurlijk wel dat je goed op je techniek blijft letten!
3. Te veel focussen op herhalingen
Natuurlijk wil je graag zo veel mogelijk herhalingen uitvoeren. Hoe hoger dat cijfertje, hoe voldaner je je kunt voelen. Het is echter wel belangrijk dat die focus op kwantiteit geen nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van je training. Veel mensen gaan smokkelen als ze er nog net die laatste rep uit willen persen: ze zetten bijvoorbeeld ook andere spieren in om dat gewicht toch nog eens omhoog te krijgen.
De effectiviteit van de training neemt daardoor flink af. Erger nog: een slechte techniek en scheve belasting kunnen soms zelfs tot blessures leiden. Zorg dus primair dat je de oefening correct uitvoert, en focus je dan pas op de herhalingen.
4. Te lange trainingen
Als mensen veel willen trainen, betekent dat vaak dat ze urenlang in de sportschool staan. Dat is niet alleen onnodig, het is ook nog eens contraproductief. Juist die langdurige belasting gaat namelijk het herstel – en dus de groei – van je spieren tegen… Zorg ervoor dat je je trainingsduur beperkt tot een uur.
Door goed gebruik te maken van samengestelde oefeningen kun je in die tijd écht alles doen wat je wilt! Focus op zware gewichten met minder herhalingen, beperk je rusttijd – en besteed niet te veel tijd op je telefoon!
5. Een verkeerde volgorde van oefeningen
Je hebt niet onbeperkt energie. Om die reden is het belangrijk om grote samengestelde oefeningen eerst in te plannen. Een belangrijke reden hiervoor is dat je deze oefeningen onnodig beperkt als je losse spiergroepen al hebt uitgeput. Heb je bijvoorbeeld je triceps al los getraind, dan kun je nooit meer met maximale inzet bankdrukken. En daardoor schieten ook je borstspieren daar weer bij in.
Begin dus je training met de belangrijkste compound oefeningen. Zo kun je je met al je kracht richten op de bewegingen die de meeste spieren activeren. Kleinere isolatie-oefeningen doe je vervolgens pas tegen het eind van je training.
6. Vet of koolhydraten vermijden
We noemden het eerder al: een gezond lichaam is een combinatie van training en voeding. We geven je dus ook nog drie grote voedingsfouten! Een belangrijke waar veel mensen in trappen, is het vermijden van hele voedingscategorieën. Vroeger wat het vaak vet, tegenwoordig zijn het vaak koolhydraten.
In beide gevallen geldt: slecht idee. Zowel vetten als koolhydraten bevatten essentiële voedingsstoffen waar je niet zonder kunt, zeker niet wanneer je je lichaam als sporter zwaar belast. Zo mis je bijvoorbeeld een belangrijke bron van energie als je geen koolhydraten eet. Natuurlijk is het belangrijk dat je nergens te veel van eet, maar iets volledig schrappen is absoluut onnodig!
7. Te veel supplementen gebruiken
Wanneer je de tekst op supplementetiketten leest, is de verleiding natuurlijk groot om ze te kopen. Allemaal beloven ze gegarandeerde groei, verdubbelde resultaten of automatische vetverbranding. Waarom zou je daar niet voor gaan, als ze je zo veel moeite kunnen besparen? Het probleem is dat supplementen maar zelden echt werken, ondanks die ronkende marketingteksten.
Je bent er dus vooral veel geld aan kwijt. Een stuk beter is het om simpelweg voor een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon te zorgen, waarmee je vanzelf alles binnenkrijgt dat je nodig hebt. Er zijn maar een paar supplementen die nuttig kunnen zijn, en dan alleen als aanvulling op een gezond dieet. Beschouw ze nooit als vervanging daarvan.
8. Te weinig plantaardig voedsel eten
Wanneer je veel eiwitten binnen wilt krijgen, is het makkelijk om bergen vlees, vis, zuivel en eieren naar binnen te werken. En inderdaad, met die eiwitten zit je dan wel goed. Het probleem is dat je ook heel wat stoffen nodig hebt die je hier niet uithaalt! Denk aan verschillende vitamines en mineralen, maar ook aan vezels, antioxidanten en andere fytonutriënten.
Tekorten daaraan zul je ook in je sportresultaten terug zien komen. Let er dus op dat je in je dieet ook genoeg ruimte creëert voor groente en fruit, granen, peulvruchten en noten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ilse zegt:
Beste, ik doe sinds september 3 x per week een uur cardio krachttraining... eigenlijk met de bedoeling om strakker te worden. Ik ben 47 jaar, meet 1.68 men weeg 53 kg... al snel woog ik 55-56 en voelde mij hier niet goed bij... ik moet eerlijk zeggen dat ik me regelmatig tracteerde op een wijntje of een chipje...sinds begin februari ben ik op mijn eten beginnen letten, geen alcohol, geen koolhydraten (brood pasta en rijst), fruitsla s morgens, smiddags craquotten van pain de fleur met zelfgemaakte groentenspreadS zoals hummus, venkelsalade, tzaiziki etc en s avonds veel groenten met quorn of seitan... soms geitenkaas of feta... ik weeg nu terug 53 kg -54 kg maar ik blijf stilstaan ... en echt strakker word ik er niet op... door corona doe ik wel wat oefeningen thuis, maar minder dan in de gym...voel me de laatste tijd heel moe en energieloos... ik neem magnesium en glutamine.... hoe moet het verder? Ik ontzeg mij zoveel dat ik dit niet blijf volhouden omdat ik weinig resultaat merk... graag uw advies...
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ilse,
Goed dat je even aan de bel trekt! Allereerst: je eet nu volgens mij erg weinig koolhydraten. Zeker in combinatie met training zou ik je heel erg aanraden om wel wat meer (volkoren) koolhydraten te eten. Die zorgen namelijk echt niet dat je aankomt, en zijn wél heel erg nodig om je voldoende energie te geven. Moe en gebrek aan energie klinkt als een typisch gevolg van een tekort aan koolhydraten.
Meer over het probleem van koolhydraatarme diëten lees je in deze blog.
Verder vraag ik me af, heb je al een tijdje je calorieën bijgehouden? Hoe gezond je ook eet, je kunt echt alleen afvallen met een licht calorietekort. Juist als je dan vrij veel vetten eet, kun je ongemerkt boven je caloriebehoefte uitkomen. Zelf vind ik de Eetmeter een erg prettige app om dat bij te houden, ik weet ook dat mensen goede ervaringen hebben met My Fitness Pal. Ik hoop dat je daarmee wat meer inzicht kunt krijgen in je dieet!
danielle zegt:
Ik haal ontzettend veel info uit de artikelen. Bedankt, ik word er zeker wijzer van!
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Danielle, goed om te horen!
Dwayne zegt:
Bedankt voor dit waardevol artikel!
Mark zegt:
Graag gedaan Dwayne! :)