Ben jij iemand die altijd netjes aan tafel eet? Gezellig met familie of vrienden. Of eten jullie liever op de bank voor de televisie. En wat doe je als je alleen bent? Dek je dan ook netjes de tafel of vind je dat teveel moeite? Lees verder om te weten te komen waarom aan tafel eten gezonder is.
Gezonder eten aan tafel
Op een gedekte tafel staat vaker een gezonde, zelfgemaakte maaltijd. Vanaf het moment dat je besluit rustig aan tafel te eten ben je bewust bezig met eten. Dat bewustzijn leidt tot gezonder eten.
Wanneer je vervolgens aan tafel zit, zie je al het eten voor je staan. Je wilt dan niet iedere dag geconfronteerd worden met minder goede keuzes. Dus je bent eerder geneigd om een goede maaltijd op tafel zetten. Dan is het zien van al dat eten al een beloning.
Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt zeker voor kinderen. Zij volgen het voorbeeld van hun ouders. Eet je als ouder netjes je groenten op, dan zullen je kinderen ook eerder geneigd zijn hun groenten op te eten.
Langzaam eten aan tafel
Je kunt binnen 10 minuten een grote maaltijd wegwerken, maar nog het idee hebben dat je nog lang niet vol zit. Dus schep je nog een keer op. Of je begint aan het toetje. Langzaam eten is een stuk beter voor je. Dus kun je beter rustig aan tafel eten en de tijd nemen.
Verzadiging
Een snel ontbijt, lunch of diner lijkt misschien handig als je haast hebt. Maar het verzadigd niet direct, waardoor je eigenlijk meer wilt eten. Bovendien heb je er waarschijnlijk ook niet van genoten. Dus het verleidelijk om tussendoor te snacken.
Wanneer er eten in je maag komt, stuurt je maag een seintje naar je hersenen. Ook bepaalde hormonen in de darmen reizen via je bloed naar je hersenen, om te vertellen dat er gegeten is. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt na 5 minuten dus niet weten of je vol zit.
Spijsvertering
Mensen die snel eten kauwen over minder goed. Dat beinvloedt de spijsvertering. Enzymen en bacteriën die de voedingsstoffen uit het voedsel halen kunnen dat pas goed doen bij goed gekauwd eten.
Slecht kauwen kan zelfs de oorzaak zijn van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Alles wat minder goed gekauwd is, wordt minder goed afgebroken. Maar het moet allemaal wel door je lichaam heen.
Speeksel
Tijdens het kauwen vermengt het eten zich met je speeksel. Dat is niet voor niks. In je mond start de spijsvertering. Door snel te eten mengt het speeksel minder goed met het eten. Minder speeksel betekent dus een minder goede start van de spijsvertering.
Een minder bekende functie van speeksel is het beschermen van je tanden. Je speeksel schakelt schadelijke stoffen uit. Het neutraliseert het zuur in eten en drinken. Het zuur dat anders voor gaatjes zou zorgen. Goed kauwen kan je dus een bezoek aan de tandarts schelen.
Lekker eten aan tafel
Eten smaakt veel beter wanneer je zit. Dat ligt niet zozeer aan het zitten, maar vooral aan de ontspanning. Het lichaam is veel meer ontspannen wanneer we zitten.
Smaakpapillen
De inspanning die je lichaam levert om te staan, hoe klein deze ook is, dempt je smaakpapillen. Je proeft minder goed waardoor iets anders kan smaken dan je verwachtte. Iets wat je normaal lekker vindt, is opeens niet heel lekker meer.
Bewustzijn
Kun je in de bioscoop van een film genieten als de mensen om je heen steeds opstaan, luid praten en telefoneren? Nee toch. Je kunt genieten wanneer je volledig kunt opgaan in de film, zonder afleiding.
Dat geldt ook voor eten. Je kunt pas echt genieten van het eten wanneer je zo min mogelijk afgeleid bent. Wannneer je bewustzijn en zintuigen zich richten op één ding. Hoe ruikt, proeft en smaakt het eten?
Dat is de voornaamste reden waarom eten voor de televisie wordt afgeraden. Je eet terwijl je iets anders aan het doen bent. Je ruikt het eten niet, kijkt er amper naar en brengt het eten op de automatische piloot naar je mond.
Niet alleen geniet je dan minder van het eten, je eet ook meer. De signalen die je maag en darmen naar je hersenen sturen komen minder goed aan. De boodschap dat er genoeg gegeten is komt niet aan bij de hersenen.
Waardering
Stel je staat een uur in de keuken en maakt een heerlijke, gezonde maaltijd voor vrienden. Binnen 15 minuten is al het eten op. Denk je dan dat iedereen er optimaal van genoten geeft?
Het is zonde om veel energie te steken in een maaltijd om er vervolgens niet van te genieten. Net zoals het zonde is om veel geld te betalen in een restaurant en het eten dan zo snel mogelijk op te eten.
Er is eten in overvloed. Het is voor velen iets vanzelfsprekends. Hebben we ergens zin in, dan gaan we dat halen. In een zelfgemaakte maaltijd stoppen we tijd en energie. En dus eten we die ook met meer aandacht.
Genieten doe je het best wanneer je langzaam eet en het eten echt proeft. Pas dan kun je verrast worden door smaken en eten waarderen.
Eten voor je lichaam
Tot slot. Eten doe je voor jezelf, voor je lichaam. Het is de brandstof voor je lichaam. In dat lichaam wil jij je goed voelen. Langzaam eten voor een goede spijsvertering, bewust en gezond eten zorgen ervoor dat jij je goed kunt voelen.
En soms heeft je geest iets nodig wat minder gezond is. Als traktatie, steun of troost. En ook dat draagt bij aan je goed voelen. Maar iedere avond met een zak chips voor de televisie doet dat niet. Kortom, voel je goed door goed voor jezelf te zorgen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!