Het is één van die termen die veel rondzweeft op sportsites: spiergeheugen. Er zijn maar weinig mensen die weten wat het precies inhoudt, maar het heeft iets te maken met het vermogen van spieren om sneller te groeien wanneer ze eerder goed getraind zijn geweest. De oorzaak voor dat fenomeen is echter lang onduidelijk gebleven.
Gelukkig heeft recent onderzoek een stuk meer duidelijk gemaakt over de reden dat je spieren een geheugen lijken te hebben! We leggen je uit hoe het zit – en hoe je er zelf je voordeel mee kunt doen.
Wat is spiergeheugen?
Laten we maar even bij het begin beginnen: wat houdt dat spiergeheugen nu precies in? Het heeft te maken met de snelheid waarop je spieren groeien. Iemand die voor het eerst in zijn leven serieus aan krachttraining doet, zal aardig wat tijd nodig hebben om spieren te kweken.
Iemand die echter eerder veel getraind heeft, en daarna weer spierweefsel kwijt is geraakt door een lange periode van rust, zal veel sneller weer op het oude niveau terugkomen! Het lijkt, met andere woorden, alsof je spierweefsels echt een soort geheugen hebben, waarmee ze als het ware onthouden hoe dat oude topniveau precies werkte.
Spiergeheugen in de hersenen?
Lange tijd was er geen duidelijke verklaring voor dit spiergeheugen fenomeen; de uitleg die nog het meest gegeven werd, was dat het spiergeheugen vooral te maken had met het motorische geheugen in het brein. Dat is het gedeelte van je brein dat er bijvoorbeeld ook voor zorgt dat je nooit vergeet hoe je moet fietsen, ook als je het jarenlang niet doet.
Het idee is dat ervaren sporters dankzij dat motorische geheugen beter weten hoe bepaalde oefeningen uitgevoerd moeten worden, waardoor ze effectiever kunnen trainen. Toch is deze verklaring niet heel sluitend – hij legt bijvoorbeeld niet uit hoe het komt dat beginnende sporters nog altijd langzamer zijn als ze hun oefeningen perfect uitvoeren.
Extra celkernen
Waar ligt het dan wel aan? Daarvoor zullen we even moeten kijken naar wat er precies in je cellen gebeurt wanneer je spierweefsel opbouwt. Zoals je misschien wel weet, zijn spiercellen de enige soort cellen in je lichaam met meerdere celkernen, en deze kernen maken spiereiwitten aan die ervoor zorgen dat de spiermassa toeneemt wanneer je traint.
Als je heel intensief traint en de kernen niet meer genoeg eiwitten kunnen vormen, zorgen zogenaamde satellietcellen ervoor dat spiercellen extra celkernen krijgen, waardoor ze nog sneller kunnen groeien. Hierdoor krijg je meer spierweefsel en kweek je na verloop van tijd de welbekende spiercellen.
Celkernen blijven
Wanneer je weer stopt met trainen, neemt de grootte van de spieren weer af, en tot voor kort werd aangenomen dat het aantal celkernen in de spiercellen daarmee ook weer daalde. Recent onderzoek wijst echter iets heel anders uit: blijkbaar blijft het aantal celkernen tot wel een paar jaar na de trainingsperiode gelijk!
Dat betekent dat ervaren sporters die na een rustperiode weer opnieuw gaan trainen, al een soort voorsprong hebben, omdat ze extra celkernen hebben die eiwitsynthese uit kunnen voeren. Ze hoeven daarom niet, zoals beginnende sporters, eerst die opbouw te doorlopen voor ze echt serieus spieren kunnen gaan kweken.
Wat heb je hieraan?
Als je zelf een beginner bent met krachttraining, is spiergeheugen helaas niet van veel nut voor je – je spieren hebben dan immers nog niet veel om te onthouden. Toch kan het je extra motivatie geven om je weten dat je inspanningen van nu nog heel lang nuttig zullen blijven!
Heb je vroeger intensief getraind, maar ben je alweer een tijdje gestopt met regelmatig sporten? Dan helpt het je misschien om te weten dat je verrassend snel weer op je oude niveau terug zult zijn, en dat je niet bang hoeft te zijn om weer helemaal terug bij het begin te zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Amy zegt:
Beste Mark,
Geldt dit ook voor spiermassa verkregen door duursport?
En heeft ondervoeding en ondergewicht ook invloed op het spiergeheugen en aantal spiercellen?
Ik ben mijn hardlopen namelijk weer aan het oppakken na een periode van ondervoeding en ondergewicht en merk hoe zeer mijn prestaties gedaald zijn door het verlies van spiermassa. Ik vraag mij af of ik door het spiergeheugen ook weer zo snel op mijn oude niveau kom?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Amy,
Het kan goed zijn dat ondervoeding inderdaad een effect heeft op het behoud van je spiermassa. Daar komt bij dat hardlopen een cardiosport is, waarmee je dus vooral conditie kweekt en niet primair meer spiermassa. Je prestaties worden hier dus niet per se geholpen door het spiergeheugen.
Desalniettemin gaat je gezondheid flink vooruit van regelmatige beweging, dus hou vooral vol! Ook met verminderd spiergeheugen zul je merken dat je resultaten snel vooruit gaan :-)
Ramona zegt:
Hoi,
In het verleden heb ik jaren gezwommen, waarvan een jaar of 6 wedstrijden. Nu ben ik na een jaar of 8 weinig tot niks aan sporten te hebben gedaan, begonnen met krachttraining. Nu lijk ik volgens de metingen vd coach vrij snel spiermassa op te bouwen. De eerste 2 maanden heeft hij berekend dat t zo'n 7,5 kg zou moeten zijn. Het lijkt mij erg veel. Zou dit ook te maken kunnen hebben met spiergeheugen?
Mark zegt:
Dag Ramona,
Die 7,5 kg is inderdaad wel heel veel.
Maar het kan zeker deels door komen het spiergeheugen uit het verleden.
Dus dat is iets waar je de rest van leven voordeel bij hebt.
Sportieve groet,
Mark
lawana zegt:
en stel nou dat je al een jaar goed en intensief traint en dan de laatste 3 weken alleen maar junkfood hebt gegeten en niet hebt gesport (een paar dagen tussendoor wel getraind en wel god gegeten) Ik ben een meisje trouwens,
groetjes
Mark zegt:
Dag Iawana,
Dan zal er met je spiermassa niet veel gebeuren.
Het is niet zo dat je dan ineens spiermassa verliest of wat dan ook.
Wel zal je vetpercentage waarschijnlijk wat toenemen. Maar alleen als je ook daadwerkelijk meer energie binnen krijgt dan je lichaam verbruikt.
Naarmate je weer gaat sporten en gezond gaat eten zal je dit ook geleidelijk weer verliezen.
Groetjes,
Mark
Jeffrey zegt:
Eindelijk wat duidelijkheid, bedankt!
Mark zegt:
Leuk dat je er wat aan hebt Jeffrey!
Groetjes,
Mark