Een spiertrekking of fasciculatie kan ontzettend irritant zijn. Zeker wanneer je er langere tijd last van hebt. De meeste spiertrekkingen zijn onschuldig. Toch is het een seintje van het lichaam die je serieus moet nemen. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak kan zijn, hoe je er vanaf komt en ook hoe je spiertrekkingen kan voorkomen.
Wat zijn spiertrekkingen
Spiertrekkingen zijn, zoals de naam als zegt, samentrekkingen van spieren. Zonder dat je die spieren gebruikt of beweegt. Je spieren bestaan namelijk uit vezels. De zenuwen die deze vezels aansturen zorgen ervoor dat de spiervezels samentrekken of trillen.
In het geval van een trekkend ooglid is er een probleem met de zenuw naar het ooglid. Er ontstaat eigenlijk een soort kortsluiting. Vervolgens krijgen de spieren rond je ooglid steeds schokjes. En die zorgen dat je ooglid trilt.
Bij de armen en benen is er sprake van een irritatie van de zenuw. Of de zoutbalans is niet in orde. Je lichaam heeft zouten nodig om de signalen van de zenuw naar de spieren te brengen. Heb je die niet, dan ontstaat er een soort kortsluiting.
Spiertrekkingen kunnen overigens overal in het lichaam voorkomen. Ze komen het meest voor in de armen, benen en het ooglid. Je voelt ze niet alleen, maar kunt ze ook zien. Je ziet dan onder de huid iets kloppen.
Zo ontstaan spiertrekkingen
Er zijn allerlei oorzaken van spiertrekkingen. We noemen hieronder veelvoorkomende oorzaken.
Cafeïne
Veel koffie of andere levensmiddelen met cafeïne kunnen spieren in het hele lichaam laten trillen.
Vermoeidheid
Na een zware training kunnen spieren helemaal verzuurd zijn. Dat kan leiden tot spiertrekkingen. Overigens kan dit ook gebeuren na een dagje in tuin werken. Dit uit zich meestal in spiertrekkingen in de armen en benen.
Stress en angst
Stress en angst kunnen spieren in je hele lichaam laten trillen. Dit noemen we dan een zenuwtrek. Meestal uit zich dit pas na een lange periode van stress. Op het moment dat je wat minder stress hebt, kan een spier die je onbewust al die tijd aanspande gaan trekken.
Nicotine
Nicotine, oftewel roken, kan de oorzaak zijn van spiertrekkingen. Met name in de benen.
Magnesiumtekort
Verschillende tekorten kunnen spiertrekkingen veroorzaken. Magnesium is daar één van. Het kan ook liggen aan tekort aan vitamine D, vitamine B of Calcium.
Denk je dat je een magnesiumtekort hebt? Voeg dan bananen, amandelen en spinazie toe aan je eetpatroon. Kijk op Fitchef.nl voor inspiratie. Een supplement kan ook. Maar let wel op. Teveel magnesium kan weer diarree veroorzaken.
Slaaptekort
Naast de vermoeidheid na een training, kan ook vermoeidheid door langdurig slaaptekort de oorzaak zijn. Je hersenen zijn dan niet meer goed in staat om signalen naar de rest van je lichaam te sturen. Soms zitten daar dan verkeerde signalen bij die je spieren laten trekken.
Medicijnen
Sommige medicijnen hebben spiertrekkingen als bijwerking. Zoals corticosteroïden en oestrogeenpillen. De spiertrekkingen komen voor in de handen, armen of benen.
Spiertrekkingen voorkomen
Soms ontkom je er niet aan. Het kan gewoon een keertje gebeuren. Maar je kunt wel rekening houden met een aantal dingen, zodat de kans op spiertrekkingen kleiner wordt. Na het lezen van de oorzaken heb je waarschijnlijk al een goed idee van wat je kunt doet.
Eet gevarieerd
Een goed eetpatroon waarin je gezond en gevarieerd eet. In een gevarieerd dieet komen tekorten amper voor. Dus ook tekorten die zorgen voor spiertrekkingen. Eet vers fruit en verse groenten. Zorg voor gezonde vetten en proteïne. En volkoren producten voor het binnenkrijgen van koolhydraten voor energie.
Minder cafeïne en nicotine
Stop met roken en matig de hoeveelheid cafeïne. Drink in plaats van vier kopjes koffie, maar twee kopjes koffie. En drink deze bij voorkeur in de ochtend. Zodat de cafeïne je slaap niet kan beïnvloeden.
Rust
Weet je dat je veel stress hebt? Of dat er veel leuke spannende dingen gaan gebeuren? Probeer dan gedurende de dag oefeningen te doen die je even tot rust brengen. Al is dit maar voor een minuut. Denk aan yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness.
Dit kan ook helpen om beter te slapen. Is goed slapen niet het probleem, maar wel om voldoende te slapen. Probeer daar dan aandacht aan te besteden. Ga een half uurtje eerder naar bed en breid dat verder uit als dat kan.
Voor de fanatieke sporters: rust is ook belangrijk! Zorg dat je je spieren voldoende laat rusten.
Het verschil met spierkrampen en spasmen
Een spiertrekking is wat anders dan een kramp of een spasme.
Spierkrampen
Een spierkramp is een plotselinge spierverkorting. Soms van een enkele spier of van een spiergroep. De spier of spieren voelen ineens hard aan en doet pijn. Deze krampen komen vaak voor. Je lost een kramp op door de spier te rekken of masseren.
Een kramp kan invloed hebben op de stand van bijvoorbeeld je vingers of tenen. De spier met kramp trekt dan aan de gewrichten. Dat blijft zo tot de kramp over is.
Oorzaken van spierkrampen zijn onder andere verzuring en oververmoeidheid. Ook komen spierkrampen voor bij spierziekten, tumoren, MS, ziekte van Parkison en epilepsie.
Spierspasmen
Spierspasmen zijn ook pijnlijk. Ze komen en gaan sneller dan krampen, maar houden ook langere tijd aan. Spasmen komen vaak voor in de heupen en rug. Terwijl krampen vaker voorkomen in voeten, kuiten en hamstrings.
Bron afbeelding: Captaincraps.com
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Astrid zegt:
Ik kan geen goede kpni therapeut vinden ( midden brabant) , niet bereikbaar, of kunnen er niets mee.
Marijke s zegt:
Ik heb sinds een paar weken last van spiertrekkingen in heel mijn lichaam.
Drink redelijk wat koffie. Verder slik ik medicatie voor Adhd .Ben 45 jaar.
Marijke s zegt:
Hoi,
Ik hen sinds een paar weken last van spiersamentrekkingen ( fascilaties) over heel mijn lichaam. Armen ,benen romp .
Ik slik een paar x per week medicatie voor adhd en drink ook redelijk wat koffie.
Enig idee wat het kan zijn? Heb al gegoogelt en daar zie je ook enge spierziektes staan.
Astrid zegt:
Ik heb eerst omkeerbare doofheid van diverse zenuwen gekregen door alendroninezuur en zinktekort. de art geloofde dit niet en vervolgens kreeg ik prednison waardoor ik een combinatie gekregen heb van, tintelingen, mieren gevoel, spierkrampen, holvoet, vacuumtrekken van spieren, fasciculatie in ernstige mate, stenengevoel, doofheid uitbreiding, prikpijn, pijnaanvallen, spieratrofie in benen en later ook in andere lichaamsdelen, eigenlijk overal, ook maagklachten en hoofdpijn en bij het stoppen worden de klachten alleen maar erger. Er is niet meer aan te doen en het gaat alleen maar door. Magnesium helpt ook niet. Niemand heeft me ooit iets vertel over deze blijvende bijwerking die mij gehandicapt heeft gemaakt, en artsen hebben niet geluisterd naar mijn verhaal maar geven nu niet thuis en nemen geen verantwoordelijkheid.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Astrid, dat is erg jammer. Misschien kan je eens te rade gaan bij een kPNI therapeut.
Ignace Erauw zegt:
Hallo,
Ben jarenlange chronische pijnpatient.
Lang verhaal beginnende met zware angstaanvallen, 2006, over schokken over het lichaam,nog af en toe tot nu, heel zorgwekkende sterke overprikkelde rugspiersamentrekkingen en vibraties.
Hernia in 2008.
Samentrekkingen hebben invloed op cognitiviteit...
Reageer zelfs abnormaal op inname Feldene lyotabs.
Lichaam gaat 1,5 dag in stressmode waarbij normaal er geen dergelijke bijwerkingen voor bestaan.
Zelfde met lasertherapie. Zelfde pijnlijke samentrekkingen.
Is lichaam of zenuwstelsel zodanig overbelast ?
Wat nu ?
Slechte slaap...
Dank.
I.
Ria Lauwers zegt:
Na een hernia operatie L5-S1 + fusie en rechttrekken scoliose heb ik constant ondraaglijke spierspasmen in onderrug en hamstrings. Kan vaak niet zitten of rug rechthouden, stappen gaat moeilijk en elektrisch fietsen gaat nauwelijks. Krijg osteopathie en acupunctuur.
Bestaan er natuurlijke voedingssupplementen die mij enigszins kunnen helpen?
Ineke zegt:
Hoi Ria,
Dat durf ik zo 123 niet te zeggen. Er zijn wel natuurlijke spierverslappers, maar in jouw geval is de situatie wel wat complexer. Ook het gebruik van natuurlijk voedingssupplementen kun je het beste in overleg met een arts doen. Zeker als er ook andere medicijnen gebruikt worden.