Dat ouderen vaak over minder spiermassa beschikken is algemeen bekend. Vaak wordt het echter ook als ‘vanzelfsprekend’ gezien dat je met rasse schreden kracht verliest als je ouder wordt. Mensen zien de afname van spierkracht dan ook niet als een medische aandoening. En misschien nog wel belangrijker: het wordt niet beschouwd als een probleem waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen.
Toch is sarcopenie – de wetenschappelijke term voor het verschijnsel – wel degelijk te bestrijden. In de blog van vandaag vertellen we je alles over de symptomen, de oorzaken, en hoe je de verzwakking tegengaat!
Wat is sarcopenie?
Sarcopenie betekent letterlijk zoiets als “een tekort aan vlees”. Het gaat dan vooral om de afname van spierweefsel, en het wordt vooral waargenomen bij mensen ouder dan een jaar of vijftig. Die afname kan behoorlijk ernstig zijn! Gemiddeld verliezen ouderen zo’n 3% van hun spiermassa per jaar. Dat lijkt over één jaar misschien niet heel schokkend, maar over een periode van twintig jaar betekent dat bijna een halvering!
De reden voor die ontwikkeling is dat de groei- en afbraakprocessen in je lichaam op latere leeftijd uit balans raken. Hoe ouder je wordt, hoe meer de afbraakprocessen de overhand krijgen. Het gevolg is dat je spieren langzaam maar zeker krimpen.
Sarcopenie symptomen
Het meest vanzelfsprekende symptoom is natuurlijk het verlies van kracht. Helaas hebben veel mensen niet door dat ze minder sterk worden, juist omdat het zo geleidelijk gaat. Het kan interessant zijn om met enige regelmaat een snelle test bij de huisarts uit te laten voeren. Door bijvoorbeeld de gripkracht van je hand te meten, kun je een redelijk idee krijgen van verschillen in kracht.
Verder kan sarcopenie voor een constant gevoel van futloosheid en vermoeidheid zorgen. Onderzoek suggereert ook dat sarcopenie vaak samengaat met cognitieve problemen zoals Alzheimer. Ouderen die meer tijd besteden aan het ontwikkelen van hun spieren, blijven ook mentaal vaak een stuk scherper.
Oorzaken sarcopenie
Natuurlijk is een gecompliceerde aandoening als sarcopenie vaak een gevolg van meerdere factoren. We zetten de vier belangrijkste oorzaken hieronder op een rijtje:
1. Inactieve levensstijl
De meeste mensen bewegen te weinig, en hoe ouder, hoe groter dat probleem is. Wanneer je je dagen vooral zittend doorbrengt, geef je je lichaam namelijk de boodschap dat je al die spieren ook eigenlijk niet nodig hebt.
Er is geen enkele prikkel meer om te groeien. Dat betekent dat de gebruikelijke afbraakprocessen in je lichaam ook niet meer gecompenseerd worden. En voilà: je spieren worden probleemloos steeds verder afgebroken,
2. Slecht dieet
Veel ouderen hebben minder trek en eten daarom aanmerkelijk minder. Wanneer lichamelijke klachten het koken moeilijker maken, is veel van dat eten bovendien ook nog eens kant-en-klaar. Het gevolg is een behoorlijk ongebalanceerd dieet dat voor een groot deel uit koolhydraten bestaat. En dat terwijl juist eiwitten van het grootste belang zijn om sarcopenie tegen te gaan.
3. Stress
Stress zorgt er op de lange termijn voor dat je lichaam chronisch te veel cortisol aanmaakt. Eén van de dingen die cortisol doet, is het afbreken van spierweefsel!
Op de korte termijn is dat niet zo’n probleem: het geeft je energie om te overleven in noodsituaties. Op de lange termijn kan het echter sterk bijdragen aan het probleem van sarcopenie. Overigens leveren bepaalde medische behandelingen ook fysieke stress op, zoals bijvoorbeeld chemokuren.
4. Ontstekingen
Chronische ontstekingen doen iets vergelijkbaars als een hoog cortisollevel: ze geven opnieuw dat signaal tot spierafbraak. Veel ouderen hebben last van ontstekingen als gevolg van allerlei ziektes en aandoeningen. Zo zorgt bijvoorbeeld reuma voor ontstekingen in de gewrichten. Ook dit probleem kan door zijn chronische aard snel over het hoofd worden gezien als factor bij het ontstaan van sarcopenie.
Sarcopenie training
Hoewel het probleem dus redelijk gecompliceerd ligt, zijn er wel degelijk dingen tegen te doen. Eén van de belangrijkste vereisten is het stimuleren van spiergroei. Dat gebeurt bij ouderen natuurlijk op dezelfde manier als bij iedereen die zijn spieren traint: met behulp van krachttraining.
Wanneer je je spieren inspant, maakt je lichaam hormonen aan die de spiergroei stimuleren. Dat betekent natuurlijk niet dat sterk verzwakte ouderen op hun oude dag nog met halters moeten gaan zeulen. Zelfs bij heel lichte oefeningen met apparaten is het effect hier al merkbaar.
Wandelen kan verder ook een enorm gunstig effect hebben op de ontwikkeling van spierweefsel. Zeker wanneer je al over weinig spieren beschikt, kan het spiergroei stimuleren. Ook bij mensen die nog wel veel spieren hebben zorgt het nog steeds voor een vermindering van de afbraak. Om die reden hebben fanatieke wandelaars om te beginnen een stuk minder vaak last van hevige sarcopenie!
Sarcopenie voeding
Naast training speelt ook voeding een belangrijke rol bij het ontstaan én het genezen van sarcopenie. Binnen een gezond voedingspatroon zijn de volgende vier nutriënten essentieel om de spiergroei weer te stimuleren:
1. Eiwitten
Natuurlijk staan eiwitten in dit lijstje op nummer één. Zonder aminozuren is het simpelweg onmogelijk om spierweefsel op te bouwen – en aminozuren zijn weer de bestanddelen van eiwitten. Helaas kan je lichaam eiwitten steeds slechter opnemen naarmate je ouder wordt. Je zult er daarom relatief veel van moeten eten. Eiwitshakes kunnen bij echt lage eetlust een uitkomst vormen.
2. Creatine
Creatine is een specifiek soort eiwit dat normaal gesproken al door je lichaam aan wordt gemaakt. In het geval van sarcopenie kan een supplement echter nog steeds bijdragen aan de versterking van de spieren. Het is daarbij natuurlijk wel noodzakelijk om te blijven bewegen. Het supplement lijkt geen effect te hebben wanneer het niet gecombineerd wordt met fysieke activiteit.
3. Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetten zijn om te beginnen een uitstekende remedie tegen chronische ontstekingen. Het lijkt er daarnaast in sommige onderzoeken ook op dat ze de groei van je spieren direct stimuleren. Hoe dat precies zit is nog onduidelijk, maar de consumptie lijkt in ieder geval tegen sarcopenie te helpen. Naast supplementen zijn ook bijvoorbeeld vette vis, noten en chiazaad uitstekende bronnen.
4. Vitamine D
Ten slotte is er een verband tussen sarcopenie en een vitamine D-tekort. Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit wat de link precies is – maar genoeg zonlicht lijkt al te helpen om spierafbraak te voorkomen! Een nadeel is dat veel ouderen zonlicht minder goed omzetten in vitamine D. In dat geval kan het verstandig zijn om een supplement te nemen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Gghwortelboer zegt:
Ik vind dit een erg nuttige informatie
Ik ben bijna 82,weduwe en erg eenzaam
De Corona heeft mij de das omgedaan
Ik zit nu in een burn out
Ik ging voor de Corona ,naar ouderen gymnastiek en hydrotherapie en trampoline springen,o wat stom,ik kom niet op de juiste naam
Ik probeer ,wat oefeningen te doen,zenuwpijnen ,aan de spieren,van de benen
Pieter de Wit zegt:
Hoi! Trampolinespringen, wat leuk! :-) Het is belangrijk dat je voor jezelf de keuze maakt. Maar als ik jou was zou ik vooral proberen in contact te komen met die mensen. Desnoods ga je wandelen met 1,5m afstand. Maar alles is beter dan eenzaam zijn. Veel liefs
E. B. zegt:
Onze moeder van 81 jaar, is in 2 jaar tijd erg achteruit gegaan, ze begon moeizamer te lopen, en kan nu heel slecht op staan , ze kan dan der voeten niet verzetten, daarna kan ze langzaam gaan lopen. als ze eenmaal opstaat gaat het lopen beter. Ze is altijd actief geweest, elke dag een uur wandelen, fietsen en zelfs lang aan stijldansen gedaan tot 79 jaar. Ze gaat nu iedere week voor fysio en doet haar oefeningen een paar keer per dag trouw. Fietsen lukt niet meer wegens t niet op en af stappen. Ze wandelt iedere middag een uur.
Zou ze ook Sarcopenie hebben en wat kan ze verder hier nog aan doen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi E.B.,
Sarcopenie treedt vrijwel bij iedereen op op latere leeftijd, omdat je lichaam simpelweg niet meer goed spierweefsel op kan bouwen als je ouder wordt. Het is dus niet per se een 'aandoening', meer simpelweg een gevolg van het ouder worden. Het beste dat ze dan doen is inderdaad (lichte) krachttraining en daarnaast voldoende eiwitten eten. Voor veel mensen is zwemmen verder een goede, weinig belastende manier om in beweging te blijven en de spieren gaande te houden. Het is echter verstandig om dat soort mogelijkheden eerst even met de fysio te bespreken.
Marin zegt:
hallo
ik ben 54 jaar en ben sinds anderhalf jaar aan het trainen. Ik ben 16 kilo afgevallen en heb relatief al wat spiermassa opgebouwd. Maar echt een duidelijke spierbundel ben ik (nog) niet. Ik weet dat dit langzamer gaat als je ouder bent. Ik heb van nature ook niet echt de genen, vrees ik. Dus ik houd er rekening mee dat het wel zo'n vijf jaar kan duren voordat het echt gaat tonen. of heb ik het mis? Ik neem voldoende eiwitten en koolhydraten per dag, en houd dat bij met myfiltnesspal.
groet Marin
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Marin,
Dat is allemaal helemaal waar! Als je goed eet en goed traint, doe je in principe alles dat je kunt doen. Eventueel kun je nog proberen met een zwaarder gewicht (en minder reps) te trainen. Daarover lees je meer in bijvoorbeeld deze blog :-)
Bert zegt:
Beste, een beete late reactie wellicht maar toch;
Er wordt in het artikelen gesproken over 'ouderen'. Voor mijn collega van 27 ben ik met mijn 51 een 'oudere', maar voor mij zijn mijn ouders van 75+ ouderen.
Kan je aangeven wat globaal de leeftijd is waarom men zich zorgen moet beginnen maken?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Bert,
Je lichaam begint gemiddeld echt meer af te breken rond je 50e. Wel is dit enorm van de persoon afhankelijk! Als je gezond leeft en eet, kun je op 50 nog piekfijn in je vel zitten, terwijl andere mensen met een ongezonde leefstijl al voor hun 40e klachten krijgen.
Zorgen maken heeft dus eigenlijk niet zo veel zin. Als je zo vroeg mogelijk zo gezond mogelijk leeft, doe je alles dat je kunt. Je lichaam doet verder gewoon waar het zin in heeft...
V. de Nijs zegt:
Super om te weten en vooral het in mijn eetpatroon toe te passen.
Mijn dank in groot.
Vriendelijke groet.
M. Moerman zegt:
Belangrijk artikel.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel!
Mayo zegt:
een heel interessant artikel en, helaas, maar al te waar!
Ik heb gezien hoe het zowel mijn vader als moeder trof... met 85 te zwak om nog zonder hulp naar buiten te gaan, te douchen en uiteindelijk te zwak om zelfstandig uit bed te komen en zelfs van de bank op te staan :-(
Ik ben bijna 55 en ben 6 weken geleden begonnen met trainen: eerst veel cardio om wat uithoudingsvermogen te 'kweken' (ik heb een kantoorbaan :-/) en nu langzamerhand meer krachttraining. Ik zie nu al verschil! :-)
Inderdaad slik ik extra vitamine D, omega-3 en ben ik meer eiwitten gaan eten.
Is creatine (nu al) belangrijk om in te nemen?
groetjes,
Mayo
Mark zegt:
Dag Mayo,
Goed om te horen dat je al verschil ziet!
Ik zou me proberen meer te focussen op krachttraining.
Voor nu is creatine nog niet nodig.
Pas als je echt merkt dat je geen vooruitgang meer boekt in de sportschool kun je creatine overwegen.
Veel succes!
Groetjes,
Mark