Wie zich wel eens verdiept heeft in herstelshakes, is deze tip vast wel eens tegengekomen. Chocolademelk als herstelshake. Smaakt goed en is vele malen goedkoper dan de dure poeders. Om nog maar niet te spreken over de smaak die soms tegenvalt. Of de klontjes die er soms niet uitgaan.
Maar hoe zit dat dan met chocolademelk? Kun je gewoon een pak uit de supermarkt halen? Dat gaan we in de artikel vertellen.
Wanneer heb je een herstelshake nodig?
Een belangrijke vraag om mee te beginnen: wanneer heb je een herstelshake nodig? Na een uurtje wandelen? Na een spinningles? Of na krachttraining? Met iedere vorm van bewegen verbruik je energie. En het heeft impact op spierweefsel.
Na een zware training zal het lichaam de beschadigde spieren herstellen. Soms kost dat even tijd en heb je spierpijn. Om dat herstel mogelijk te maken heeft het lichaam de juiste voedingsstoffen nodig. Maar die voedingsstoffen heb je grotendeels al verbruikt tijdens de training.
Een herstelshake heeft als doel om alle voorraden weer snel aan te vullen, zodat jouw lichaam de herstelprocessen in gang kan zetten. Het heeft vocht, zout, koolhydraten nodig om te herstellen. En eiwitten om spiefweefsel op te bouwen.
Een herstelshake kan ook een oplossing bieden voor mensen die na een intensieve training of wedstrijd helemaal geen honger hebben. Die geen zin hebben in een stapeltjes boterhammen of een bord pasta. Maar die wel hun voorraden moeten aanvullen.
Dit is een van de redenen waarom herstelshakes populair zijn geworden. Je drinkt ze makkelijk op terwijl je wel voldoende voeding en vocht binnenkrijgt op dat moment.
Wil je ook weten wat je tijdens je workout kunt drinken? Lees dan ons artikel over hypotone, isotone en hypertone sportdranken.
Is een eiwitshake een herstelshake?
Goed om te weten: een eiwitshake is niet per se een herstelhake! De voedingsstoffen die hierboven genoemd staan hebben het al een beetje verraden. Een herstelshake is meer dan alleen eiwit. Hoewel die eiwitten natuurlijk wel belangrijk zijn.
In een eiwitshake zitten, zoals de naam al zegt, voornamelijk eiwitten. In een herstelshake is de hoeveelheid eiwitten kleiner, ongeveer 40%. Om de energie die je verbruikt hebt aan te vullen, zitten er meer koolhydraten in.
Voorwaarden goede herstelshake
Het belangrijkste element van een herstelshake: koolhydraten. Voldoende koolhydraten om jou weer snel energie te geven. Zodat je lichaam kan blijven functioneren en zichzelf klaar kan maken voor de volgende inspanning.
Lig jij uren na een training nog steeds uitgeput op de bank? Dan kan dat een teken zijn dat je je energievoorraden niet goed hebt aangevuld. En dat is niet zo handig als je de rest van de dag nog iets wilt kunnen doen.
Het tweede component is eiwit. Je lichaam heeft wat eiwitten nodig om spierschade te herstellen. Door die extra eiwitten zorg je ervoor dat er meer lichaamseigen eiwitten worden aangemaakt, dan afgebroken.
Het derde component: elektrolyten. Elektrolyten zijn soorten zouten. Wanneer je tijdens een training of wedstrijd veel vocht verliest, verlies je ook elektrolyten. Met name natrium, kalium, magnesium en calcium. Zouten heb je nodig om vocht vast te houden. En ze spelen een rol in het functioneren van je spieren en zenuwen.
Wat zit er in chocolademelk?
Koolhydraten
En wat zit er dan in chocolademelk? Het hoofdingrediënt is melk, vol, halfvol of mager. Als tweede ingrediënt staat suiker, koolhydraten dus. Deze snelle koolhydraten zijn in dit geval goed, hoewel ze vaker als ‘slecht bestempeld worden.
Snelle koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, zonder dat ze je echt een verzadigd gevoel geven. Dus koekjes vullen je buik minder, dan een volkoren boterham met langzame koolhydraten. En snelle suikers zitten vooral vaak in koek en snoep, vandaar het stempel ‘slecht’.
Die snelle suikers heb je juist nodig in een herstelshake. Want je wilt juist snel voorraden aanvullen. Dit betekent natuurlijk niet dat je net zo goed een pak koekjes kunt eten.
Eiwitten
Chocolademelk bevat ook eiwitten, net zoals alle zuivel. Zo’n 3 tot 4 gram per 100 milliliter. Melkeiwitten zorgen over het algemeen voor een sterke prikkel voor de eiwitaanmaak. Met andere woorden: door eiwitten te consumeren gaat het lichaam ook zelf eiwit aanmaken.
Vetten
Chocolademelk bevat ook vetten. Hoeveel hangt af van de soort chocolademelk: mager, vol of halfvol. Vetten zijn niet belangrijk in een herstelshake. Ze zorgen er in dit geval alleen voor dat je meer calorieën binnenkrijgt.
Meer calorieën binnenkrijgen is niet slecht als dat iets is wat je wel kunt gebruiken. Maar in alle onderzoeken gebruikt men halfvolle chocolademelk, omdat deze qua voedingsstoffen het meest vergelijkbaar is met andere hersteldrankjes.
Elektrolyten
Chocolademelk bevat calcium, natrium en kalium. Dit zijn elektrolyten. Uiteraard is het drinken van water ook goed. Maar zonder een aanvulling elektrolyten raak je dit water ook weer sneller kwijt. Na het drinken van zuivel houd je meer vocht vast, dan na het drinken van water.
Kanttekening
De onderzoeken naar chocolademelk zijn vooral uitgevoerd door instanties die gesponsord zijn door de zuivelindustrie. Uiteraard is het gunstig voor hen om tot de conclusie te komen dat zuivel hartstikke goed voor je is.
Drink je liever geen zuivel, maar vind je chocolademelk wel ontzetten lekker. Dan zijn er tegenwoordig gelukkig ook plantaardige varianten te koop. Deze zijn vaak nog steeds goedkoper dan de ‘speciale’ herstelshakes.
Onze conclusie over chocolademelk
Is chocolademelk dus een goede, lekkere en goedkoper herstelshake? Het lijkt er wel op. Het bevat de koolhydraten, eiwitten en elektrolyten die je zoekt in een hersteldrank. Met als kanttekening dat je qua calorieën wel het beste de halfvolle variant kunt kiezen.
Dit betekent niet dat producten met de naam ‘herstelshake’ slecht zijn. Vaak zijn deze geoptimaliseerd, verkrijgbaar in allerlei smaken en er zijn andere ingrediënten aan toegevoegd. Zoek vooral uit na welke shake jij je het beste voelt (als je er überhaupt een nodig hebt).
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!