Weet jij altijd wat je precies gegeten hebt op een dag? Vast niet! Want voor je het weet heb je toch net even een extra tussendoortje in je mond gestopt dat je geheid alweer vergeten bent na een uur. En dat kan best vaak gebeuren. Daarom kan het heel handig zijn om een eetdagboek bij te houden.
Daarmee zie je precies hoeveel je eet, welke voedingsstoffen je binnenkrijgt en of je wat aan je eetpatroon moet veranderen. Dit zijn de voordelen van een eetdagboek!
Eetdagboek bijhouden
Je bent van plan om je eetpatroon aan te passen. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn waarom jij je voedingspatroon wilt veranderen. Misschien wil je afvallen of meer eiwitten eten omdat je veel sport. Maar om goed te kunnen zien of je op de goede weg zit en of je daarmee ook resultaten haalt, is het heel belangrijk om je gedrag bij te houden.
En dat kun je doen door middel van eetdagboek. Het kost je misschien wat tijd om een eetdagboek aan te houden, maar het is vooral een kwestie van gewenning. En je zult er een hoop aan hebben, omdat je precies kunt terugzien waarmee je begon en of je eventueel wat zou moeten veranderen op den duur.
Wat zet je in een eetdagboek?
Hoe je een eetdagboek helemaal invult, is een persoonlijke keuze. Het ligt er ook maar net aan wat je met een eetdagboek wilt bereiken. Vul sowieso altijd in wat je op een dag eet en drinkt. Maar dan ook alles. Zelfs als je even heel snel tussendoor wat in je mond stopt. Tegenwoordig bestaan er een heleboel apps waarmee je dat echt zo hebt ingevuld.
Alleen op deze manier heb jij straks een goed overzicht. Zet er daarnaast bij wat voor voedingsstoffen de voedingsmiddelen bevatten die jij gegeten hebt. Denk bijvoorbeeld aan kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten etc. Ook hier heb je heel handige tools voor zodat je niet zelf aan het rekenen hoeft te slaan.
Vaak weten deze tools ook direct al hoeveel voedingstoffen jij naar binnen hebt gekregen. Reuzehandig! Maar je eetdagboek blijft dus een naslagwerk gebaseerd op jouw persoonlijke keuzes en redenen waarom jij er een bij wilt houden. Twee handige applicaties om calorieën te tellen zijn MyFitnessPal en FatSecret.
Voordelen van een eetdagboek
Een eetdagboek kent echt een heleboel voordelen. Hier doe je het voor:
Je hebt overzicht
Een eetdagboek zorgt ervoor dat je overzicht hebt. Je ziet namelijk precies wat je gegeten hebt op een dag. En dus ook in één oogopslag welke voedingsstoffen je naar binnen hebt gekregen en hoeveel kilocalorieën.
Aantallen die je zonder een eetdagboek vaak niet weet en waarover je soms misschien zelfs verbaasd kunt zijn. Want misschien krijg je wel veel meer kilocalorieën binnen dan noodzakelijk is. Met een eetdagboek maak je dat inzichtelijk en kun je er wat aan doen.
Je weet wat je moet veranderen
Als je je eetdagboek een tijdje bijhoudt, ga je er patronen in ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je structureel te weinig eiwitten binnenkrijgt. En dat betekent dat je actie kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je wel voldoende binnenkrijgt. Hier heb je zonder een eetdagboek totaal geen zicht op, omdat je dan gewoonweg niet weet hoeveel van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid je naar binnen krijgt.
Je streeft naar een doel
Eetdagboeken zijn perfecte middelen om je doelen na te streven. Je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je bijvoorbeeld wilt afvallen of meer vitaminen wilt eten, maar met een eetdagboek zie je de resultaten ook echt op papier staan.
Zo zie je direct of jij op de juiste weg bent of dat je veranderingen in je eetpatroon moet gaan doorvoeren. Want misschien zijn je doelen niet helemaal realistisch. Of eet je toch nog te ongezond. Door een eetdagboek worden je doelen meetbaar.
Een eetdagboek stimuleert
Doordat je zonder eetdagboek vaak een heel stuk minder goed ziet wat je bereikt, kan dat er voor zorgen dat je in een sleur raakt. Maar met een eetdagboek zie je wel precies wat je bereikt. En dat kan een heel positieve boost en energie geven om nog verder te gaan voor je doelen.
Bovendien wordt het bijhouden van een eetdagboek dan ook écht leuk om te doen, omdat het een stukje is waar je trots op kunt zijn en waarmee je resultaten behaalt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
yvonne zegt:
Hoi,
Ik mis een stukje in dit artikel over hoe je een eetdagboek inricht. Ik heb meerdere apps gebruikt fitpal enzo maar ik kom er niet uit. Moet ik alles wegen, lezen en dan opschrijven? de apps zijn allemaal engels met amerikaanse producten?
Ineke zegt:
Hoi Yvonne,
Je schrijft alles op wat en hoeveel je op een dag eet en drinkt, zodat je inzicht krijgt. Dat kan op papier of in een app zoals MyFitnessPal en Mijn Eetmeter-app. De apps zijn handig, omdat je dan zelf niets hoeft uit te rekenen. Een combinatie kan ook: maak gedurende de dag aantekening en zet alles 's avonds in de app.
yvonne zegt:
Oke, maar dan moet ik dus alles gaan wegen wat ik eet? hoe doe je dat het beste?
want stel ik maak een salade moet ik dus alles gaan wegen en dan de kcal opschrijven? ik vraag me altijd af hoe andere dit doen want via zo‘n app kan ik niet alles invullen.. ik koop nooit kant en klaar maaltijden en snij alle groentes zelf en dan koken.. ook geen voorbereide sausjes enzo..
Ineke zegt:
Hoi Yvonne,
Dat klopt! Dat is even een werkje en daarom hoef je het ook niet lang bij te houden. Een paar dagen kunnen veel inzicht geven.